20 Μαΐ 2012

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την παραγωγή καουτσούκ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να αποδεσμευτεί από τις εισαγωγές καουτσούκ χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Eu-Pearls, σκοπός του οποίου είναι η δημιουργία νέων καλλιεργειών καουτσούκ στις χώρες τις Ευρώπης.


Μπορεί η καλλιέργεια φυσικού καουτσούκ να αποτελούσε ανέκαθεν γεωργική δραστηριότητα ασιατικής, ινδικής και λατινοαμερικανικής προέλευσης, ωστόσο οι εκτεταμένες καταστροφές σε μεγάλο τμήμα των φυτειών στον πλανήτη και οι αυξημένες ανάγκες πολλών χωρών σε φυσικό καουτσούκ έχουν κάνει πολλούς να στρέψουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό άλλωστε του ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια φυσικού καουτσούκ στην Ευρώπη αποτελεί η χρηματοδότηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκή Ενωσης ερευνητικού προγράμματος για τη δυνατότητα καλλιέργειας καουτσουκόδεντρων σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Το φυσικό καουτσούκ έχει πάρα πολλές χρήσεις στη βιομηχανία, όπως είναι η παραγωγή ιατρικών προϊόντων και η παραγωγή ελαστικών για αεροπλάνα και φορτηγά αυτοκίνητα, επειδή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από το τεχνητό καουτσούκ στην παραγωγή αυτών των ελαστικών.

Το καουτσούκ όμως που παράγεται παραδοσιακά προέρχεται από το φυτό Hevea brasiliensis, δημιουργεί όμως προβλήματα αλλεργίας σε πολλούς ανθρώπους, λόγω των αλλεργικών ιδιοτήτων που έχουν οι πρωτεΐνες του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία.

Τα αλλεργικά φαινόμενα που παρατηρούνται ανάγκασαν τις βιομηχανίες παραγωγής ιατρικών προϊόντων, όπως είναι τα ιατρικά γάντια, να απευθυνθούν σε άλλες πηγές φυσικού καουτσούκ.

Παράλληλα, όμως, λόγω του γεγονότος ότι ένα μεγάλο μέρος από τις φυτείες του φυτού της Hevea brasiliensis τα τελευταία χρόνια έχουν καταστραφεί στη Νότια Αμερική από τον μύκητα Mycrocyclus ulei, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην ικανοποίηση της παγκόσμιας ζήτησης σε καουτσούκ. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Ενωση στην προσπάθειά της να αποδεσμευτεί από τις εισαγωγές καουτσούκ χρηματοδοτεί μαζί με άλλες χώρες το πρόγραμμα Eu-Pearls με έναν προϋπολογισμό 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία τα 5,6 εκατ. ευρώ χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Καζακστάν και οι ΗΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό άρχισε τον Απρίλιο του 2008 και έχει διάρκεια 4 ετών.

Το πρόγραμμα Eu-Pearls συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Wagenningen (Ολλανδία) και έχει σκοπό την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών για την παραγωγή καουτσούκ στην Ευρώπη.

Τα δύο φυτά που έχουν επιλεγεί ως πιο κατάλληλα είναι το γκουαγιούλ (Parthenium arge-ntatum) και το ρωσικό ραδίκι.

Σύμφωνα με πειραματικούς αγρούς που εγκαταστάθηκαν στο Μονπελιέ της Γαλλίας, το γκουαγιούλ προσαρμόζεται πολύ καλά στις κλιματολογικές συνθήκες της Μεσογείου και επομένως μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και να αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια και μάλιστα να αξιοποιήσει υποβαθμισμένα εδάφη.
Η μέθοδος συγκομιδής καθορίζει την απόδοση
Ενα από τα λίγα φυτά που μπορούν να υποκαταστήσουν το φυτό Hevea brasiliensis στην παραγωγή του φυσικού καουτσούκ είναι το γκουαγιούλ (Parthenium). Το γκουαγιούλ είναι ένα θαμνώδες φυτό της οικογένειας των συνθέτων, το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα ότι περιέχει καουτσούκ σε ορισμένα από τα κύτταρά του. Το φυτό αυτό βρίσκεται σποραδικά στο Βόρειο Μεξικό αλλά και στο Τέξας των ΗΠΑ. Αναπτύσσεται σε ξηρές περιοχές και μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες γύρω από -15 έως 17οC χωρίς να υποστεί ζημιές αλλά και υψηλές μέχρι 49οC.

Η οικονομική απόδοση του φυτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μέθοδο συγκομιδής:

Αν γίνεται ξερίζωμα ολόκληρου του φυτού, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ποσότητα καουτσούκ, ανά συγκομιδή, αλλά το κόστος αντικατάστασης των φυτών είναι πιο υψηλό και η περίοδος χωρίς συγκομιδή αρκετά μεγάλη. Εάν γίνεται αποκοπή μόνο των εναέριων μερών του φυτού, η αναβλάστηση των φυτών είναι πιο ταχεία, αλλά δεν συγκομίζεται η ποσότητα του καουτσούκ που είναι αποθηκευμένη στις ρίζες. Η μέθοδος αυτή θεωρείται καλύτερη επειδή επιτρέπει μία δεύτερη και στη συνέχεια μία τρίτη συγκομιδή σε διάστημα δύο ετών, ενώ μειώνεται το κόστος εγκατάστασης των φυτών αλλά και τα διαστήματα που δεν είναι σε παραγωγή τα φυτά.

Η καλύτερη περίοδος της συγκομιδής του φυτού είναι στο τέλος της ξηράς περιόδου και λίγο πριν από τις βροχές του φθινοπώρου, όταν θα αναβλαστήσουν τα φυτά και θα μειωθεί η περιεκτικότητα του φυτού σε καουτσούκ. Οι τιμές πώλησης του καουτσούκ από το γκουαγιούλ κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις τιμές του καουτσούκ της Hevea και είναι της τάξης των 3,5-4 ευρώ το κιλό.

Πληροφορίες:
Κάσσανδρος Γάτσιος, γεωπόνος - SymAgro Τηλ. 2651007653 - 6944846475.

(Πηγή: Εθνος)

 Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις 
και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων - Inernational Farming. 
Τηλέφωνα: 210.8818416 210-8818474.