20 Σεπ 2012

Ελπιδοφόρα μηνύματα για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία


Μία από τις σημαντικότερες προσπάθειες-που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα-εξαγωγής ελληνικών προϊόντων σε τρόφιμα και ποτά βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Ρωσία

Μια τεράστια αγορά στην οποία ήδη οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί κατά 34% σε σχέση με πέρυσι, δείχνει έτοιμη να υποδεχθεί τα ελληνικά προϊόντα. Χαρακτηριστική υπήρξε η δήλωση των εκπροσώπων του Ρωσικού Επιμελητηρίου οι οποίοι μίλησαν για την κυβερνητική ατζέντα διπλασιασμού μέχρι το 2020 του πληθυσμού της Μόσχας και της ανάγκης η Ελλάδα να στηρίξει τις εξαγωγές για να υπάρξει τροφοδοσία επαρκών αγαθών στο κοινό της αχανούς πόλης.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, "η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η γεωργία είναι οι τομείς που σήμερα παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας με τη Ρωσία". Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της Εurofresh fruits ενός προγράμματος της ΕΕ που διαχειρίζεται η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι ιδιαίτερα ο κλάδος της γεωργικής παραγωγής παρέχει ένα εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών. Συγκεκριμένα, ο κλάδος της γεωργικής παραγωγής φρούτων και λαχανικών με εξαγωγές ύψους 115 εκατ. ευρώ το 2012 έναντι 98 εκατ. ευρώ το 2010 κατέχει το ένα τέταρτο των συνολικών εξαγωγών προς τη Ρωσία που έφτασαν το 2011 τα 394 εκατ. ευρώ.
 Ιδιαίτερα στον τομέα φρούτων και λαχανικών οι εξαγωγές μας έφτασαν τα 80,8 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 48 εκατ. ευρώ το 2010. Η μεγαλύτερη εξαγωγή σημειώθηκε στις εξαγωγές φράουλας με 129% τα ροδάκινα και νεκταρίνια με αύξηση κατά 24% και άλλες, τα νωπά φρέσκα αγγουράκια που τετραπλασιάσθηκαν, τα ακτινίδια κλπ.

Τέλος ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους παραγωγούς θα επιχειρηθεί η ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών φρούτων και λαχανικών στην ρωσική αγορά με παραγωγή πρώιμης παραγωγής και διεύρυνση των καλλιεργειών, ενδυνάμωση του μεριδίου των νεκταρινιών, των ροδάκινων, του κερασιού και του μεριδίου της φράουλας με νέες ποικιλίες.

Σημειώνεται ότι η ελληνική φράουλα κατέχει το 75% της ρωσικής αγοράς , τα νεκταρίνια το 45%, το ροδάκινο το 60% και το ακτινίδιο το 50%.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία κ. Μ. Σπινέλης στην ομιλία του στην ίδια εκδήλωση αναφέρθηκε στην πολύ καλή πορεία των ελληνικών Εξαγωγών Οι οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2012 παρουσίασαν αύξηση 34% και πέρυσι η αύξηση ανήλθε σε 27%. Τόνισε τα πλεονεκτήματα της τεράστιας αγοράς της Ρωσίας που μπορεί πλέον να υποδεχθεί οποιοδήποτε προϊόν.

Ο υπεύθυνος των ελληνορωσικών σχέσεων του Επιμελητηρίου της Μόσχας ανέφερε από την πλευρά του ότι ετοιμάζεται πρόταση προς την κυβέρνηση για την αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη δημιουργία Β2Β επιχειρηματικών επαφών για την ανάπτυξη συνεργασιών με επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.

Η σχετική εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο κοινοτικού προγράμματος για την προβολή και προώθηση φρούτων και λαχανικών σε τρίτες χώρες και πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες για τη χώρα μας. Μάλιστα η εταιρεία Οικονομοτεχνική που ανέλαβε το τριήμερο αυτό παρουσίασης των ελληνικών προϊόντων κατόρθωσε να φέρει τις ελληνικές εταιρείες σε επαφή με πάνω από 100 επιχειρήσεις και να κλειστούν σημαντικές συμφωνίες.
 Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Οικονομοτεχνικής κ. Παντελής Σκαρλάτος "Η χώρα μας συμμετείχε στην διεθνή έκθεση world food Moscow 2012 με στόχο να αυξήσουν στην αχανή αυτή αγορά τις πωλήσεις τους. Συμμετείχαν 10 επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες πάνω από 100 συναντήσεις με ρώσους διανομείς και εισαγωγείς και η Οικονομοτεχνική που εκτελεί για τη χώρα μας το τριετές πρόγραμμα - για λογαριασμό της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων- σχεδιάζει τις επόμενες δράσεις σε Αγία Πετρούπολη, Κίεβο και Χονγκ Κονγκ το 2013".

Αν έχετε αγροτικά προϊόντα και φυσικά την υποδομή που απαιτείτε για να τα εξάγεται μπορετέ να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο.

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε σχετικά άρθρα για τις εξαγωγές κάνοντας κλικ στο