24 Οκτ 2012

Και για το 2013 στήριξη των αγροτών με κοινοτικά κονδύλια.

Διαβάστε Πώς γίνεται η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών

Ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 23 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας-Αλιείας της Ε.Ε, όπου συμμετείχε... ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης.


Στα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των νέων αγροτών. Τόσο η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες, συνειδητοποιούν τη δημογραφική γήρανση του πληθυσμού της υπαίθρου, καθώς κατά μέσο όρο στην Ευρώπη μόνο το 6% των αγροτών είναι σήμερα κάτω των 35 ετών. Επιπλέον αναγνωρίζουν ότι χωρίς νέους αγρότες δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη της γεωργίας, δεν μπορεί να ενσωματωθεί νέα γνώση και καινοτομία, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι και δεν μπορεί να γίνει αειφόρος διαχείριση των διαθέσιμων πόρων και τέλος συνολικά δεν θα υπάρχει γεωργία.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ζητήστε να ενταχθείτε  όσο είναι καιρός στην διαδικασία προ-αξιολόγησης και Υποστήριξης επιδοτουμένων προγραμμάτων με την επιμέλεια και βοήθεια αξιόλογων και εξειδικευμένων συνεργατών μας Γεωπόνων Πανελλαδικά. αποκτήστε αριθμό πρωτοκόλλου πάρτε προ-έγκριση της επιδότησης! και ξεκινήστε μια νέα ζωή κοντά στην φύση!  Κόστος 100 Ευρώ + ΦΠΑ .
Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210-8818416 και ώρες 11:00 έως 18:00
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν:

1. Η ενίσχυση των νέων αγροτών και ειδικότερα εάν θα γίνεται από τον Πυλώνα 1 της ΚΑΠ (Ενιαία Ενίσχυση) ή τον Πυλώνα 2 (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) ή ακόμα και από τους δύο Πυλώνες θα αποφασιστεί στο επόμενο Συμβούλιο. 

 2. Σχετικά με τη σύγκλιση των ενισχύσεων ανάμεσα στους γεωργούς, τόσο μεταξύ των κρατών, όσο και κυρίως μέσα στις διάφορες περιφέρειες ενός κράτους, όπου παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις, ο Υπουργός ζήτησε να υπάρχει ευελιξία και οι χώρες να αφεθούν οι ίδιες να ρυθμίσουν τον τρόπο, τα βήματα και τη χρονική διάρκεια για την επίτευξη του στόχου της σύγκλισης που θα τεθεί.

3. Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της αναγνώρισης των ομάδων παραγωγών και των ενώσεων τους ως σημαντικού κρίκου στην αλυσίδα της παραγωγικής και εμπορικής διαδικασίας, από τη σπορά μέχρι τον καταναλωτή, καθώς και της διασφάλισης του δικαιούμενου κέρδους από την προστιθέμενη αξία των τροφίμων, που συνήθως καρπώνεται η μεταποιητική βιομηχανία και οι αλυσίδες εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων.
_________________________________________________________________

Αν διαθέτεται τα απαραίτητα κεφάλαια  τα κατάλληλα για καλλιέργεια κτήματα μπορείτε να ξεκινήσετε μαζί μας το πρόγραμμα επιστροφή στην φύση ή ως ποιο γνωστό: Back to Green που σας δίνει την ευκαιρία από το ξεκίνημα (ανάλυση εδάφους, γεωπονική μελέτη παραγωγής, προστασίας, συγκομιδής, συσκευασίας, και  εύρεση διάθεσης τελικού προϊόντος) με μηδενικό ρίσκο πριν καν πάτε στο χωράφι να εξασφαλίσετε την προς διάθεση παραγωγή σας!  Ζητήστε να σας στείλουμε δωρεάν με ένα E-mail το σχετικό αρχείο – παρουσίαση σε μορφή PDF ή και με ένα τηλ. Στο 210-8818416 ή στέλνοντας μας ένα σχετικό μήνυμα στην επικοινωνία.
________________________________________________________________

Σε ότι αφορά στα θέματα της Αλιείας, κύριο θέμα συζήτησης, στο Συμβούλιο, αποτέλεσε το νέο Πρόγραμμα Αλιείας και Ιχθυοκαλλιεργειών και ειδικά τα ποσοστά χρηματοδότησης των επιμέρους δράσεων του.

Ο κ. Τσαυτάρης, για τα θέματα αυτά, ζήτησε και είχε επίσημη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών (Κυπριακή αντιπροσωπεία), αλλά και τριμερή συνάντηση, με την Προεδρία και την Επίτροπο Αλιείας της Ε.Ε, Μαρία Δαμανάκη. Στις συναντήσεις τέθηκε κυρίως το θέμα του εκσυγχρονισμού του ελληνικού αλιευτικού στόλου (χωρίς αύξηση της ισχύος του) και η δυνατότητα χρηματοδότησης της προσωρινής παύσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων για κάποιο διάστημα, όπου απαιτηθεί, βάσει του Σχεδίου Διαχείρισης, που προκύπτει στο πλαίσιο εφαρμογής του Μεσογειακού Κανονισμού.

Σημαντικό θέμα του Συμβουλίου ήταν και η δυνατότητα υποστήριξης νέων αλιέων, που θα ήθελαν να εισέλθουν σε αυτό το επάγγελμα.

Τον κ. Τσαυτάρη στις διαπραγματεύσεις συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Δημήτρης Μελάς, ο Πρέσβης στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες κ. Ανδρέας Παπασταύρου και η υπεύθυνη για τα θέματα της Αλιείας υπάλληλος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία κα Σοφία Λουκμίδου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθ. Τσαυτάρης τόνισε ότι «αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί η Γεωργία και η Αλιεία θα υποστηριχθούν με σημαντικά κονδύλια και μετά το 2013 και όλοι πρέπει να βοηθήσουν, προκειμένου με τη σωστή τους αξιοποίηση να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα πυλώνα ανάπτυξης του τόπου». Newsnow
Τα χωρία μας μπορεί πάλι να αποκτήσουν ζωή
Σ.Σ Αγροτικές Ευκαιρίες. Μία σημαντική απόφαση για την επιπλέον ενίσχυση του νέου αγροτικού δυναμικού.

Είναι επίσης σημαντικό αν υπάρχουν εκείνα τα αναγκαία κίνητρα από μέρους της πολιτείας που να επιτρέπει στον αγροτικό πληθυσμό να παραμένει και να δημιουργεί στην Ελληνική επαρχία, να παράγει ποιοτικά προϊόντα και φυσικά με τους κόπους τους να συμμετέχει καταλυτικά στην χειμαζόμενη τοπική αγορά που πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και ανεργία.

Τα χωρία μας μπορεί πάλι να αποκτήσουν ζωή, γιατί όπως λέει και Διονύσης  «Των Ελλήνων οι κοινότητες πλάθουν νέο γαλαξία»


Για Σεμινάριο "νέος αγρότης

Διαβάστε  σχετικά άρθρα:

Εξειδικευμένοι συνεργάτες Γεωπόνοι αναλαμβάνουν την σύνταξη και την κατάθεση μελέτης για κάθε νέο αγροτικό πρόγραμμα  επιδότησης που ανακοινώνει το υπουργείο Γεωργίας