9 Οκτ 2012

Καλά νέα για τους ελαιοπαραγωγούς

Συγκομιδή ελιάς το 593 π.Χ.

Έλληνες αγρότες –με φαντασία και διάθεση - στη Θεσπρωτία, που έχουν ελαιώνες, τυποποιούν μόνοι τους το λάδι και το πωλούν. Έχουν, έτσι, ένα καλό δεύτερο εισόδημα.

Έτσι στο ξεκίνημα της ελαιοπαραγωγικής περιόδου και την ώρα που το έξτρα παρθένο λάδι πωλείται χύμα στα 2 ευρώ το λίτρο, το ίδιο λάδι, αν είναι τυποποιημένο, η τιμή του αυξάνεται στα 4,5 με 5 ευρώ. Μέχρι τώρα οι ντόπιοι παραγωγοί ελαιολάδου πουλούσαν χύμα, χωρίς να βγάζουν συχνά το κόστος παραγωγής.

Φυσικά και η προσπάθεια τυποποίησης δεν είναι μια εύκολη υπόθεση αλλά αξίζει τον κόπο από ομάδες παραγωγών όταν έχουν πολύ καλή ποιότητα ή πιστοποιημένο  βιολογικό ελαιόλαδο να το δοκιμάσουν, άλλωστε είναι μια πάγια και διαρκή επένδυση.

Αντίθετα οι γείτονες Ιταλοί αγοράζουν το ελληνικό λάδι, που είναι εξαιρετικό, το τυποποιούν και το μοσχοπουλάν στις διεθνείς αγορές. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο 2010-2011, ο Έλληνας παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είδε το εισόδημά του (1,94 ευρώ το κιλό) να μειώνεται κατά 5%. Κατά την περίοδο 2010-2011, ο Ιταλός παραγωγός εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είδε το εισόδημά του (3,90 ευρώ το κιλό) να αυξάνεται κατά 44%.
Φέτος όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλή χρονιά…

Διαβάστε σχετικά άρθρα για το ελαιόλαδο:

Ελαιόλαδο: τιμές για το 2012-2013


 και: 

Νέος αγρότης: Σεμινάριο ένταξης στο γεωργικό δυναμικό