25 Νοε 2012

Σάμος: πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά


Δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών δημιουργήθηκε στη Σάμο, έπειτα από πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας ατόμων που πιστεύουν στην κοινωνική αλληλεγγύη.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική πύλη dialas.gr όπου όλες οι ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών καταγράφονται ηλεκτρονικά και αποτιμώνται «μόνο» ως ανταλλακτική μονάδα, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε ένα ευρώ.

Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι εμπνευστές του, «για ένα μοναδικό εργαλείο» που μπορεί να αντικαταστήσει την έλλειψη χρημάτων με την αφθονία των προσφερόμενων ειδών και υπηρεσιών, χωρίς τη διαμεσολάβηση χρήματος.

Για εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή έχουν οριστεί σημεία εξυπηρέτησης για ανταλλακτικές πράξεις, οι οποίες μπορεί να αφορούν σε ανταλλαγή ειδών (π.χ  δίνω λάχανο-παίρνω αυγά) ή σε υπηρεσίες με αγαθά (π.χ  ημερήσια προσφορά συλλογής ελαιοκάρπου- ανταλλαγή με λάδι από το ελαιοτριβείο) ή και ετερόκλητων ειδών. Μπορεί επί παραδείγματι κάποιος που διαθέτει υπομονή και γνώση στη διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών με το δημόσιο, να παρέχει στο δίκτυο αυτή την υπηρεσία και να καταγράφει «μόνο» ανταλλάσσοντάς τα με είδη που έχει ανάγκη.

Οι συμμετοχές στη Σάμο ανέρχονται σε σημαντικό αριθμό και περιλαμβάνουν συνήθεις ανταλλαγές αλλά και κάποιες ιδιαίτερες υπηρεσίες, όπως τη συντροφιά υπερηλίκων, το μαντάρισμα ρούχων, την καθημερινή βόλτα του σκύλου, μαθήματα πολεμικών τεχνών ως και... νανούρισμα ή παραμύθια σε παιδιά.
 Σύμφωνα πάντως με τα μέλη της Ομ.Α.Σ. (Ομάδα Ανταλλαγών Σάμου) που εμπνεύστηκαν και υλοποιούν το πρωτότυπο αυτό ανταλλακτήριο, «με το σύστημα αυτό, εισερχόμαστε στην κοινωνική οικονομία καταργώντας μεσάζοντες και κερδοσκοπία, ενισχύοντας τις κοινωνικές σχέσεις και την αλληλεγγύη, επαναπροσδιορίζοντας τις καταναλωτικές μας συνήθειες...». Zougla.gr Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Editorial Αγροτικών ευκαιριών
Σε μια εποχή που καταρρέουν οι κοινωνικές αξίες και οι σταθερές αναφορές στους πυλώνες της εξουσίας σε παγκόσμια κλίμακα  (Τράπεζες, κράτος) η όλο και αυξανόμενη αμφισβήτηση γεννά εξελίξεις, ιδέες, νέες ελπίδες από νέους ανθρώπους, και όλα αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το νέο είναι αδύνατο να το σταματήσει μια χούφτα ανθρώπων που κανονικά θα έπρεπε να ήταν σε κάποιο  γηροκομείο, αλλά γαντζωμένοι  στην φενάκη της εξουσίας συνεχίζουν να κρατάν την ανθρωπότητα στην λήθη και στην λατρεία της φούσκας του χάρτινου κόσμου του χρήματος.

Επιστροφή στην φύση λοιπόν, στην ζωή, στους φίλους, στις παρέες, στις αυλές.

Κι αν ακόμα εκεί που ζούμε δεν υπάρχουν όλα αυτά μπορούμε να τα δημιουργήσουμε!

Διαβάστε σχετικά άρθρα