19 Ιαν 2013

Σταμναγκάθι : από την Κρήτη με αγάπη!



Αποκλειστικό Άρθρο του κου Αστυρακάκη Αριστόδημου Γεωπόνου
Ηράκλειο Κρήτης Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013.

Το σταμναγκάθι ή "κιχώριον το ακανθώδες" είναι μια άγρια ποικιλία ραδίκι. Η δυνατότητα του φυτού αυτού να μπορεί να επιβιώσει στις ποιο αντίξοες καιρικές συνθήκες, καταδεικνύει ότι η φύση έχει βάλει όλη της την τέχνη και όλη της την σοφία. Από την αρχαιότητα το Σταμναγκάθι είναι γνωστό κατ’ αρχάς ως τροφή αλλά και ως βότανο. Οι ιδιαίτερες φαρμακευτικές του χρήσεις, οφείλονται στις αντισηπτικές και  αντιρρευματικές ιδιότητες.

Στην Κρήτη ήταν πάντα μια προνομιακή τροφή καθώς η συγκομιδή του ήταν μια πολύ επίπονη ενεργοβόρα και πολλές φορές επικίνδυνη διαδικασία. Οι τρόποι που μπορεί να συνδυάσει κάποιος το σταμναγκάθι στην κουζίνα του είναι πολλοί, με κυριότερους : ωμό, στην σαλάτα, βραστό, με αρνάκι.

Tip: αν είναι καθαρισμένο, πλυμένο, Βιολογικό, και έτοιμο για την κατσαρόλα δηλαδή μια μεγάλη ευκολία για την νοικοκυρά αποκτά μια ιδιαίτερη αξία πώλησης

Καλλιεργείται εντατικά τα τελευταία χρόνια με πολύ καλές προοπτικές  στον νομό Ηρακλείου σε περιοχές όπως αυτή της Μεσσαράς και του Μονοφατσίου. Η μεγάλη ζήτηση από τα αστικά κέντρα και τις οργανωμένες αγορές, έχει ως αποτέλεσμα κρατά οι τιμές πώλησης του άγριου ραδικιού να είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικές για τους παραγώγους που ασχολούνται με την καλλιέργεια αυτή 
Η φήμη του άρχισε τα τελευταία χρόνια να περνά τα σύνορα της χώρας, και να δημιουργείται ζήτηση από το εξωτερικό σε χώρες όπως Γερμανία, ΙταλίαΓαλλία.
Σταμναγκάθι σαλάτα με ρόδι και κεφαλοτύρι 
Έχει μεγάλο εύρος κλιματικής προσαρμοστικότητας καθώς μπορεί να αναπτύσσεται εξίσου ικανοποιητικά σε παραθαλάσσιες ζώνες, αλλά και σε βουνοπλαγιές και οροπέδια (πάνω από 1000 μέτρα υψόμετρο). Παράλληλα δεν έχει κάποιες εξεζητημένες εδαφολογικές απαιτήσεις.

Κάνουμε για εσάς τις αναλύσεις καθώς και τις γεωλογικές μελέτες για ένταξη σε Βιολογική πιστοποίηση.

Οι οικονομικές αποδόσεις του ανά έτος μπορούν να φτάσουν τα 3500 – 4500 ευρώ ανά στρέμμα. Η στρεμματική απόδοση του σταμναγκαθιού υπολογίζεται σε τουλάχιστον 2 τόνους σε ετησία βάση. Η τιμή παραγωγού έχει αυξητικές τάσεις ενώ τα τελευταία χρονιά αγγίζει τα 3-3,5 ευρώ το κιλό. Το κόστος παραγωγής σε μια καλά οργανωμένη καλλιέργεια σταμναγκαθιού φτάνει τα 0,80 ευρώ ανά κιλό. Συνεπώς το καθαρό κέρδος για τον παραγωγό υπολογίζεται σε πάνω από 2 ευρώ ανά κιλό.

Παρέχουμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη για Σοβαρούς επενδυτές,
 βιολογικούς καλλιεργητές, σε όλη την Ελλάδα που θα ήθελαν να κάνουν παραγωγή, Μεταποίηση, συσκευασία και Εξαγωγές!  Σταμναγκάθι
E-mail :  info@agrotikes-eykairies.gr     


Υπάρχουν πολλές δυνατότητες στην καλλιέργεια του σταμναγκαθιού αρκεί να αξιοποιηθεί η επιστημονική γνώση και να γίνουν προσεκτικά βήματα στην εγκατάσταση της εκάστοτε καλλιέργειας, αλλά και στην επιλογή του κατάλληλου είδους ανάλογα με την περιοχή.

Αστυρακάκης Αριστόδημος Γεωπόνος M.sc.
Ηράκλειο Κρήτης πιστοποιημένος συνεργάτης των
Αγροτικών Ευκαιριών στην Κρήτη.
University of Granfield

δείτε χρήσιμο Video