7 Οκτ 2013

Νέες επιδοτήσεις για την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων

Ιδιαίτερα ωφελούνται αγρότες ή ομάδες παραγωγών,  που θα θελήσουν να πάνε στο επόμενο στάδιο που είναι η επεξεργασία και η εμπορία προϊόντος που θα μπορεί να μπει στα ράφια των Σούπερ μάρκετ, ή να γίνει εξαγωγή.

Σημαντικές ενισχύσεις δίνονται από τα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, σε όσους νέους ή υφιστάμενους επιχειρηματίες επιλέξουν να επενδύσουν στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, επιδοτήσεις έως και 60% του κόστους της επένδυσης παρέχονται από τα τοπικά προγράμματα Leader που προκηρύσσονται σταδιακά κατά τόπους, και αυτή τη στιγμή είναι ενεργά σε 10 περιοχές της Ελλάδας.

Το μέτρο «L123α - Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, αλλά και όσων θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση, σε μεταποιητική δραστηριότητα μικρής κλίμακας για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι, όπου αναγράφεται «εκσυγχρονισμός – επέκταση» σημαίνει ότι η επιδότηση αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενώ η «ίδρυση» αφορά ιδιώτες οι οποίοι θα επιδοτηθούν για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση στην αντίστοιχη δραστηριότητα.