27 Νοε 2013

Πρόγραμμα επιδότησης νέων κτηνοτρόφων από 18 – 40 ετών

πρόβατα assaf 
Η επιστροφή στις ρίζες και την επανασύνδεσή με το φυσικό περιβάλλον και τη γη είναι το ζητούμενο από όλο και περισσότερους ανθρώπους. Το όνειρο των περισσοτέρων κατοίκων των αστικών κέντρων περιλαμβάνει ένα σπίτι στην επαρχία, το οποίο διαθέτει μεγάλο κήπο και όπου εκτός από τα άνθη και τα καλλωπιστικά, κάπου σε μια γωνιά του έχει και ένα λαχανόκηπο. Ωστόσο, το σημείο που ξεφεύγει από τους περισσότερους είναι η σπουδαιότητα της συμβολής της εκτροφής, έστω και μικρού αριθμού ζώων, στο ιδανικό αυτό αγρόκτημα των ονείρων τους.



και για νέους και μικρούς πτηνοτρόφους! 


 Η κτηνοτροφία

Η ευθύνη ενός ζωντανού οργανισμού, η δέσμευση που συνεπάγεται η εκτροφή του και αμφιβολία εάν θα μπορέσουμε να καλύψουμε ικανοποιητικά τις ανάγκες του λειτουργούν συνήθως αποτρεπτικά. Όμως, γενικά η διατήρηση ενός μικρού αριθμού αγροτικών ζώων, από οποιονδήποτε άνθρωπο με μεράκι είναι πρακτικά πολύ απλή, ανεξάρτητα από το είδος των ζώων.

Τα αγροτικά ζώα είναι απαραίτητα για την επαναχρησιμοποίηση των φυτικών υπολειμμάτων των καλλιεργειών, αλλά και του νοικοκυριού. Είναι ένα μέσο για την επίτευξη της αειφορίας του αγροκτήματος, δηλαδή της παραγωγής χωρίς την εξάντληση των χρησιμοποιούμενων πόρων και επομένως της εξασφάλισης της διατήρησης της παραγωγής. 

Στα πλαίσια της φιλοσοφίας της ορθής γεωργικής πρακτικής πετυχαίνει κανείς την μείωση των μεταφορών, αλλά και των εισροών στο αγρόκτημα, μειώνοντας έτσι σημαντικά και το οικολογικό αποτύπωμα του. 

Ειδικά στις βιολογικές ή οργανικές εκτροφές και καλλιέργειες, είναι συχνό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί για την εξεύρεση βιολογικών ζωοτροφών ή κοπριάς. Όταν, όμως, ένα μέρος τουλάχιστον αυτών το παράγουν οι ίδιοι, το πρόβλημα αμβλύνεται σημαντικά ή και επιλύεται πλήρως. Ακόμη, όμως και όταν δεν υπάρχει ενασχόληση με την καλλιέργεια, είναι πολύ εύκολο για κάποιον να διατηρεί για παράδειγμα 10 κότες, οι οποίες θα καταναλώνουν τα υπολείμματα του νοικοκυριού, με ελάχιστες επιπλέον ανάγκες σε ζωοτροφές, εξασφαλίζοντας του υψηλής βιολογικής αξίας ζωική πρωτεΐνη, χωρίς κανένα κίνδυνο.


Μικρές οικογενειακές φάρμες με βιολογικά προϊόντα 


Αυτός είναι και ένας από του σημαντικότερους λόγους που πολλοί από εμάς στρέφονται στην ιδιοπαραγωγή τροφίμων. Τρελές αγελάδες, διοξίνες, ορυκτέλαια και κάθε είδους νοθείες, γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, αυξητική ή άλλες ορμόνες, τοξικά και καρκινογόνα χημικά ή συντηρητικά και φυτοφάρμακα είναι μόνο τα πιο γνωστά από τα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Εμπιστοσύνη στις πολυεθνικές των τροφίμων δεν υπάρχει, αλλά ούτε και στους μικρούς παραγωγούς, που μπορεί να ψεκάζουν και την επόμενη τα προϊόντα να είναι στους πάγκους των λαϊκών. 

Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα με τα βιολογικά, αλλά ακόμα και εκεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της πλειοψηφίας των παραγωγών και τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις, οι έλεγχοι δεν είναι δυνατόν να είναι 100% αποτελεσματικοί.



 Εξάλλου, και όσοι στρέφονται στη γεωργία με πιο επαγγελματικό τρόπο έχουν λόγους να δώσουν έμφαση στο τμήμα της ζωικής παραγωγής. Η χώρα μας είναι σημαντικά ελλειμματική σε πολλά ζωοκομικά προϊόντα, κυρίως σε χοιρινό και βόειο κρέας. Αντιθέτως, στα περισσότερα είδη φυτικής διατροφής το ισοζύγιο της χώρας είναι πολύ καλύτερο.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο και στην ελληνική αγορά για νέους αγρότες, που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση, καθώς τα προϊόντα τους μπορούν να απορροφηθούν ευκολότερα. Επίσης, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι η ζωική παραγωγή συμμετέχει στο ακαθάριστο γεωργικό προϊόν της χώρας μόνο κατά 30%. Η εικόνα είναι ακριβώς η αντίστροφη στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Αυτό που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν σημαντικά τα κέρδη τους από την επιπλέον αξία που προστίθεται στα προϊόντα με κάθε επόμενη βαθμίδα παραγωγής.


Η επιδότηση νέων Κτηνοτρόφων

Ξεκίνησε το πρόγραμμα εγκατάστασης Νέων αγροτών σύμφωνα με ανακοίνωση του ημερήσιου τύπου και μάλιστα δόθηκε στην δημοσιότητα και η καταλυτική ημερομηνία κατάθεσης του επιχειρηματικού σχεδίου και της ολοκληρωμένης αίτησης και μελέτης για επιδότηση των Νέων αγροτών 2014 που είναι η 16η Μαΐου 2014.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί 6.000 νέους από ηλικίες 18 ετών έως 40.

Και μπορεί ένας νέος να έχει μια μικτή βιώσιμη δραστηριότητα εκεί που θα δραστηριοποιηθεί, δηλαδή εκτός από την γεωργία και παραγωγή αγροτικών προϊόντων μπορεί να έχει και μελίσσια, ακόμα και ζώα ή πτηνοτροφία.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε ένα δείτε ένα σχετικό εξειδικευμένο σεμινάριο για το πώς μπορεί ένας νέος με αυτή την επιδότηση να γίνει κτηνοτρόφος, και μάλιστα να αιτηθεί επιδότηση μέχρι 40.000 ευρώ.


Δείτε εδώ όλη την διαδικασία και τα θέματα
με δεξί κλικ για την Κτηνοτροφία