21 Νοε 2013

Νέο σεμινάριο αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και απόσταξης αιθέριων ελαίωνΜια νέα πρόταση καλλιέργειας επίκαιρη όσο ποτέ, μιας και πλέον έχει απαγορευτεί η συγκομιδή αυτοφυών αρωματικών φυτών από την ύπαιθρο.

Εισόδημα που μπορεί να ανέλθει στα 8.000 ευρώ σε ετήσια βάση μπορεί να εξασφαλίσει μία καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έκτασης 10 στρεμμάτων, ενώ, παράλληλα με την καλλιέργεια βοτάνων, ή παραγωγή αιθέριων ελαίων από τα φυτά με τη δημιουργία μίας καθετοποιημένης μονάδας φαντάζει ως μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία με προοπτική εσόδων σε βάθος τριετίας που μπορεί να προσεγγίσει τα 100.000 ευρώ.Οι δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου των αρωματικών φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον τομέα μεταποίησης, είναι μεγάλες, ενώ υπάρχει ένα βασικό πλεονέκτημα των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών σε σχέση με τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα φρούτα και τα λαχανικά.

  
Όλα τα οπωροκηπευτικά θα πρέπει να διατίθενται μέσα σε μικρό χρονικό περιθώριο -έως ότου είναι ακόμη αποδεκτά από το καταναλωτικό κοινό-, απευθυνόμενα μάλιστα μόνο σε μία αγορά. Εδώ έγκειται και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα βότανα, τα οποία διατίθενται σε τρεις διαφορετικές αγορές. Πράγμα το οποίο επωφελείται μία καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικών φυτών
Η πρώτη αγορά είναι αυτή των νωπών -φρέσκων- αρωματικών φυτών, όπως π.χ. ο βασιλικός, η μέντα, ο δυόσμος, το δεντρολίβανο κ.ά., τα οποία βρίσκουμε στις λαϊκές (χύδην, σε ματσάκια, σε γλαστράκια κλπ.), στα σούπερ μάρκετ, στις κουζίνες των εστιατορίων, των ξενοδοχείων, των σπιτιών μας κλπ.Η δεύτερη και κύρια αγορά είναι αυτή των ξηρών φυτικών υλικών των αρωματικών φυτών, που αποτελεί τη μεγαλύτερη, είτε σε όγκο παραγωγής και διάθεσης, είτε σε τζίρο.Η τρίτη, που συνήθως αφήνει και τα μεγάλα κέρδη -υπό ορισμένες, όμως, και απαιτητικές συνθήκες-, είναι αυτή των αιθέριων ελαίων, η οποία, βέβαια, απαιτεί και σημαντικές επενδύσεις και τεχνογνωσία. Η προοπτική, άλλωστε, σε ορίζοντα τριετίας ετήσιων εσόδων της τάξης των 100.000 ευρώ κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη είναι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, χρειάζεται σχεδιασμός, απόκτηση τεχνογνωσίας, προσωπική ενασχόληση σε όλα τα στάδια -καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση, απόσταξη, διακίνηση, εμπορία- πέρα από τα αναγκαία κεφάλαια.

Μετά από το έντονο ενδιαφέρον και λόγω ίσως και της σχετικής επιδότηση Νέου Αγρότη 2013 οι  Αγροτικές Ευκαιρίες διοργανώνουν το εξειδικευμένο σεμινάριο με θέμα:Νέος Αγρότης και ευκαιρίες καλλιέργειας  Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών.


Πότε θα διεξαχθεί;

Δευτέρα 27  και  Τρίτη 28  Ιανουαρίου  2014

 Που θα γίνει;

 Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δίπλα στην πλατεία Βικτώριας Αθήνα.

Κόστος;

100 ευρώ + ΦΠΑ

Τι ώρα θα γίνει;

θα Ξεκινάει στις 4.30 το απόγευμα και μέχρι τις 9 μ.μ.Στο Κέντρο της Αθήνας  (3ης  Σεπτεμβρίου 132, 4ος  όροφος)  σε ειδικά διαμορφωμένη για τον σκοπό αυτό αίθουσα (με δείγματα) θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο εξειδικευμένης δράσης με εξειδικευμένο Γεωπόνο και θέμα:

πως μπορώ να γίνω Νέος Αγρότης;  και Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά.


 Θέματα:

  
Α. Ημέρα

  
Ποιο είναι το ιδανικό προφίλ ενός νέου αγρότη;

Τι απαιτείται για να γίνει κάποιος Νέος Αγρότης;

Ποια θα είναι η ιδανική –αρχική καλλιέργεια- για μένα,

Με τι τρόπο μπορεί το εγχείρημα μου να γίνει βιώσιμο;

Ποιες είναι οι καλύτερες –δυναμικές- καλλιεργητικές ευκαιρίες για μένα;

Ποιότητα ζωής μακριά από την Αθήνα ( εφόδια, προετοιμασία, αυτάρκεια, αυτοδιαχείριση).

Τι είναι η ανταλλακτική Οικονομία? Το αλληλέγγυων…

Με τι τρόπο θα μπορέσω να πάρω κάποια σχετική  επιδότηση

  
Β. ημέρα.

  
Είναι το κτήμα μου και η περιοχή κατάλληλη για Αρωματικά φυτά;

Ανάλυση και επεξεργασία (προετοιμασία) εδάφους.

Πώς ξεκινώ και τι πρέπει στην συνέχεια να προσέξω;

Τι πρέπει να κάνω ώστε να πιστοποιηθεί η καλλιέργεια μου ως Βιολογική;

Συγκομιδή, αποξήρανση, συσκευασία, συντήρηση, τυποποίηση, αιθέρια έλαια, εξοπλισμός.

Που και πως μπορώ να τα διαθέσω;   τιμές, κοστολόγηση, κέρδη.

Παραδείγματα, ευνοϊκές περιοχές, ποια έχουν ζήτηση για εξαγωγή;

Τι χρειάζεται  για να γίνει κανείς Νέος Γεωργός (διαδικασία, οδηγίες, υποστήριξη).

Φαρμακευτικά φυτά, χρήσεις, αγοραστές, προδιαγραφές, κέρδη.

Υποστήριξη και μετά το πέρας του σεμιναρίου! πληροφορίες για σύνδεση με Ομάδες παραγωγών!


Θα παρουσιάσουν Εξειδικευμένοι Γεωπόνοι, και Οικονομολόγοι ( Experts for export projects).

  
Στο τέλος της διήμερος παρακολούθησης θα παραλάβουν όλοι οι υποψήφιοι Νέοι αγρότες  υλικό παρουσίασης  (e-σημειώσεις,  Help channel after seminar, open Help phone-Line by email).Η διάρκεια της παρουσίασης θα είναι 5 ώρες κάθε απόγευμα  με διάλειμμα.Θα υπάρχει μπουφές για τους συμμετέχοντες.  Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά εγγραφής.

Τηλέφωνο  γραμματείας  Εγγραφής: 210-8818416 ώρες: 10:00 έως 20:00 καθημερινά.ή με ένα E-mail:  seminaria@agrotikes-eykairies.gr