1 Φεβ 2014

Τα βρέφη αντιλαμβάνονται την φυτική και φυσική τροφή

Μετά από παρατήρηση ένα μωράκι που βρίσκετε στην τρυφερή ηλικία των 6 – 18 μηνών που δέχεται από την μητέρα του ένα συνθετικό κατασκεύασμα ή ένα μέρος λαχανικού ή φρούτου  αντιλαμβάνεται ότι το φυτικό προϊόν είναι τροφή.   

Αλλά θέλουν να διαπιστώσουν ότι η φυσική αυτή πηγή τροφής είναι ασφαλή.


Τα βρέφη από την ηλικία των έξι μηνών τείνουν να αντιλαμβάνονται  ότι τα φυτά είναι πηγές τροφίμων, αλλά μόνο μετά και αφού δουν έναν ενήλικα που τα έχει δοκιμάσει μπροστά τους και το έχει ευχαριστηθεί  και μπορεί με αυτό τον τρόπο και  τους δείχνει ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση και νόστιμα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο Psychological Science , ένα περιοδικό του Συλλόγου για την Ψυχολογική Επιστήμη.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι, μετά βλέποντας έναν ενήλικα που δίνει στο μωρό και δοκιμάζει μέρος του φυτού και μέρος μιας ανθρώπινης κατασκευής (συνθετικό) π.χ. κουτάλι, πιρούνι κλπ πιάτο, αντικείμενο στο στόμα τους, τα βρέφη από  6 – έως και  18 -μηνών προσδιορίζουν κατά προτίμηση το φυτό ως πηγή τροφής.

από νωρίς θα αγαπήσει και θα εκτιμήσει την αξία των φρούτων ή λαχανικών
«Τα φυτά και τα φρούτα είναι συχνά περιφερικά ως τροφή στη σύγχρονη ζωή, αλλά ήταν κεντρικής σημασίας για τα θεμελιώδη προβλήματα της τον προσδιορισμό του τι είναι τα τρόφιμα και ό, τι είναι μοιραία σε όλη την εξελικτική του χρόνου», λέει ο επιστήμονας ψυχολογίας  και συγγραφέας της μελέτης Annie Wertz του Πανεπιστημίου Yale. "Οι άνθρωποι που επικαλείται,  είναι οι πρώτοι  άνθρωποι που συνέλεγαν την τροφή τους – τροφοσυλλεκτες- συνήθως φυτά και καρποί της τότε φύσης τα τότε τα τρόφιμα, αλλά και πολλά φυτά ήταν και είναι τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα, έτσι μας έχει μιάνει εκείνη η παλαιά μνήμη και η διαδικασία της γευστικής δοκιμής»

Λοιπόν, πώς τα μωρά μαθαίνουν τι είναι καλό για να φάνε και τι δεν είναι;

"Οι αποφάσεις στα μικρά παιδιά σχετικά με το τι πρέπει να τρώμε, ως γνωστόν, δεν καθορίζεται από την απλή αντιγραφή της συμπεριφοράς των ενηλίκων, «Wertz και συν-συγγραφέας Karen Wynn» .
Wertz και Wynn υπέθεσαν ότι, αντί να μιμείται τη συμπεριφορά ενός ενήλικα εντελώς, τα παιδιά έχουν την τάση να υιοθετούν συμπεριφορές  με συγκεκριμένους τύπους οντοτήτων - σε αυτή την περίπτωση, τα φυτά ή φρούτα - αλλά μόνο όταν ένας ενήλικας κάνει πρώτα την δοκιμή.

Ήδη  η υπόθεση έχει τεκμηριωθεί με τέσσερα σχετικά πειράματα.

Σε βρέφη  που ήταν 18 μηνών  παρουσιάστηκαν αλογάκια σε μια ρεαλιστική εμφάνιση τεχνητών φυτών και μια προφανώς ανθρωπογενούς τεχνούργημα, καθένα από τα οποία είχε αποξηραμένα φρούτα που τα συνόδευαν. Τα βρέφη παρακολούθησαν τον πειραματιστή να παίρνει  ένα φρούτο από κάθε αντικείμενο - το αυθεντικό φυτό  και ένα από το τεχνούργημα ( ψεύτικο ) - και το τοποθέτησε το στο στόμα της σαν να τρώει.

Τα φρούτα αυτά ελήφθησαν στη συνέχεια από το φυτό ( σαν να το έκοψε λ..χ ένα λαχταριστό αχλάδι απο το δένδρο ) και το φρούτο που ήταν π.χ. πάνω σε ένα αλογάκι ψεύτικο - τεχνούργημα και τα νήπια κλήθηκαν, "Ποιο από τα δύο μπορεί να τρώτε;"

Τα βρέφη έδειξαν μια σαφή προτίμηση για τους καρπούς που προέρχονται απ ευθείας απο το Φυσικό  φυτό ( δένδρο - θάμνος κλπ ) , παρά το γεγονός ότι είδε την ίδια κοινωνική πληροφορία  - ο πειραματιστής να "τρώει" τα φρούτα – εφαρμόζοντας  και στα δύο αντικείμενα την ίδια διαδικασία.

Τα πειράματα έδειξαν ακόμη ότι η δράση «φαγητό»  ήταν ζωτικής σημασίας σε αυτό το φυτό με βάση το bias:  Όταν ο πειραματιστής τοποθέτησε τα φρούτα πίσω από το αυτί, ή απλώς κοίταξε το φυτό και τεχνούργημα αντί να εκτελέσει  μια ενέργεια, στα τα βρέφη που επέλεξε τυχαία.

Τα  νεότερα  βρέφη, που έχουν λίγες η καθόλου  εμπειρίες  με στερεά τροφή, έδειξαν επίσης ενδείξεις μεροληψίας φυτικής προέλευσης:  Έξι μηνών βρέφη φαινόταν πλέον σε κινήσεις ή εκφράσεις του στόματος , όταν διεξήχθησαν με φρούτα από το τεχνούργημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει  τις προσδοκίες τους για την απλότητα τους.

«Μαζί, αυτά τα πειράματα δείχνουν ότι τα βρέφη χρησιμοποιούν κοινωνικές πληροφορίες από τους ενήλικες στους ταχέως και επιλεκτικά εντοπίσει τα φυτά ως πηγές τροφίμων», λέει ο Wertz. "Γενικότερα, το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι, σε αντίθεση με κάποια άλλα πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου, δεν θεωρούν απλά κάτι που πηγαίνει στο στόμα για να είναι τα τρόφιμο. Αντ 'αυτού, μπορούν επίσης να λάβουν το είδος του αντικειμένου υπόψη."

Ο Wertz σημειώνει ότι αυτός ο μηχανισμός κοινωνικής μάθησης λειτουργεί σε συνεννόηση με άλλους μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων περιόδων για την εκμάθηση για τα τρόφιμα και απέχθεια για ορισμένες γεύσεις, όπως η πίκρα, η οποία μπορεί να σηματοδοτήσει κάτι είναι δηλητηριώδες.

«Η Ανθρώπινη μάθηση για φαγητό είναι πολύπλοκη, και η έρευνα είναι μόλις στην αρχή» ...

Σε πρακτικό επίπεδο, ο Wertz πιστεύει ότι οι γονείς των μικρών παιδιών μπορεί να είναι σε θέση να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα:

«Γνωρίζοντας ότι τα βρέφη μπορεί να είναι μεροληπτικά  για να μάθουν ότι τα φρούτα βγαλμένα από τα πράσινα φυλλώδη φυτά είναι βρώσιμα προτείνει στρατηγικές για να πάρουν  τα μικρά παιδιά που ενδιαφέρονται για το φαγητό νέα φρούτα και λαχανικά, όπως είναι η επίσκεψη σε κάποιο δικό σας κήπο και εκεί να σας δουν από κοντά εσάς τους γονείς να δοκιμάζετε και να τρώτε αγνά φρούτα και λαχανικά απευθείας από τον κήπο, και να εστιάσουν στο πρόσωπο σας και τις αντιδράσεις σας, έτσι από νωρίς θα αγαπήσει και θα εκτιμήσει την αξία των φρούτων ή λαχανικών . "

Το άρθρο επιμελήθηκαν οι Αγροτικές Ευκαιρίες και  βασίζεται σε υλικά που παρέχονται από

Association for Psychological Science.

δείτε σχετικό Video