10 Φεβ 2014

Βιολογική καλλιέργεια, μια έρευνα από την Οξφόρδη


Είναι μετά από σχετική έρευνα – αποδεκτό- ότι κατά μέσο όρο, τα βιολογικά αγροκτήματα μπορούν να υποστηρίξουν πάνω από το  34% από τα περισσότερα είδη φυτών, εντόμων και ζώων από τα συμβατικά αγροκτήματα, λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα των τελευταίων 30 ετών και διαπίστωσαν ότι αυτό το αποτέλεσμα παρέμεινε σταθερό με την πάροδο του χρόνου και δεν δείχνει σημάδια μείωσης.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η βιολογική γεωργία, ως εναλλακτική λύση στη συμβατική γεωργία, μπορεί να αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για τη βιοποικιλότητα», δήλωσε ο Sean Tuck του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Τμήμα Φυτικών Επιστημών, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η βιολογική μέθοδοι που θα μπορούσαν κατά κάποιο τρόπο για να σταματήσουν την συνεχιζόμενη απώλεια της ποικιλομορφίας στις βιομηχανικές χώρες.»

«Organic methods could go some way towards halting the continued loss of diversity in industrialized nations»

Για επικονιαστές, όπως οι μέλισσες, ο αριθμός των διαφορετικών ειδών ήταν 50% υψηλότερος σε βιολογικά αγροκτήματα, παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη εξέτασε μόνο «τον πλούτο των ειδών».

«το στοιχείο Είδος -  πλούτος  μας λέει πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν, αλλά δεν λέει τίποτα για το συνολικό αριθμό των οργανισμών», είπε ο κ. Tuck. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη μελέτη της βιοποικιλότητας και αφθονίας ειδών και είναι σχετικά εύκολο να μετρηθεί, παρέχοντας μια χρήσιμη αφετηρία. Σε γενικές γραμμές, ο πλούτος των ειδών με πολύ υψηλό δείκτη, μας δείχνει συνήθως μια ποικιλία από είδη με διαφορετικές λειτουργίες. Λαμβάνοντας το παράδειγμα των μελισσών, τον πλούτο των ειδών θα μας πει πόσα διαφορετικά είδη μελισσών ήταν σε κάθε εκμετάλλευση, αλλά όχι το συνολικό αριθμό των μελισσών ».

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Journal of Applied Ecology , εξέτασαν τα δεδομένα από 94 προηγούμενες μελέτες που καλύπτουν 184 αγρόκτημα  που χρονολογείται από το 1989. Οι ερευνητές ανέλυσαν εκ νέου τα δεδομένα με τη χρήση δορυφορικών εικόνων για την εκτίμηση της χρήσης γης στο τοπίο που περιβάλλει κάθε ιστοσελίδα -  αγρόκτημα  - απεικόνιση για να δούμε αν αυτό είχε αντίκτυπο στην αφθονία ειδών. Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών, και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος (NERC).
Τα βιολογικά αγροκτήματα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αφθονία ειδών όταν η γη γύρω τους ήταν πιο εντατικής εκτροφής, ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνονται μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης. Αρόσιμη γη ορίζεται ως γη που καταλαμβάνεται από καλλιέργειες που σπέρνονται και συγκομίζονται στην ίδια γεωργικό έτος, όπως το σιτάρι ή κριθάρι.
«Βρήκαμε ότι οι επιπτώσεις των βιολογικών αγροκτημάτων για τον πλούτο των ειδών ήταν πιο έντονη όταν βρίσκονταν σε περιοχές εντατικής εκτροφής», είπε ο Δρ Lindsay Turnbull του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τμήμα Φυτικών Επιστημών, κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό είναι λογικό, διότι τα οφέλη της βιοποικιλότητας σε  κάθε βιολογικό αγρόκτημα, θα πρέπει να αραιώνεται σε συστάδες των βιολογικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε σύγκριση με ένα οργανικό " νησί " που παρέχει πλούσια ενδιαιτήματα σε μια θάλασσα των φυτοφαρμάκων που καλύπτονται συμβατικά κτήματα με φυσικά αντίστοιχες μη βιολογικές καλλιέργειες. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν το πιο αδύναμο σε επικονιαστές, η οποία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι επικονιαστές (κυρίως μέλισσες) είναι πιθανό να επισκεφθούν τις γειτονικές εκμεταλλεύσεις και θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τα φυτοφάρμακα εκεί ».


Η επίδραση της βιολογικής γεωργίας στο συνολικό πλούτο των ειδών διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δεδομένων, με τη μέση αύξηση στην αφθονία ειδών που κυμαίνονται μεταξύ 26% και 43%. Αυτή η διακύμανση μπορεί να είναι προς τα κάτω σε μια σειρά παραγόντων που σχετίζονται με την περιφερειακή διαφοροποίηση στις γεωργικές πρακτικές και τους ορισμούς των «οργανικών».
«Μερικά συμβατικά αγροκτήματα εντατικά θα δεχθούν  μεγάλες ποσότητες σπρέι φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, ενώ οι άλλοι θα χρησιμοποιούν μεικτές μεθόδους της αμειψισποράς και οργανικά λιπάσματα με ελάχιστη χημικών φυτοφαρμάκων», είπε ο Δρ Turnbull. «Υπάρχουν επίσης περιφερειακές διαφορές όσον αφορά τις γεωργικές πρακτικές, και η πλειοψηφία των μελετών στα δεδομένα μας ήταν στις αναπτυγμένες χώρες με μακρά ιστορία της γεωργίας, όπως αυτές της Δυτικής Ευρώπης. Εκεί, κάποια άγρια ​​ζώα έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό με τα οργανικά  χωράφια, αλλά απειλούνται από την εντατικοποίηση της γεωργίας.

Ωστόσο, στις αναπτυσσόμενες χώρες συχνά υπάρχει μεγάλη πίεση στη γη για να παρέχει αρκετή τροφή για τον τοπικό πληθυσμό, ή την εξαγωγή για αύξηση του συναλλάγματος, με αποτέλεσμα τη μετατροπή των φυσικών οικοτόπων σε γεωργικές εκτάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας είναι λιγότερο σαφής, καθώς αυτό μπορεί να απαιτεί περισσότερη γη για να επιτευχθεί η ίδια απόδοση με τις συμβατικές καλλιέργειες.

«Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τον αντίκτυπο της βιολογικής γεωργίας σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν μελέτες για τη βιολογική μπανάνα ή κόκκοι κακάο, δύο από τα πιο δημοφιλή βιολογικά προϊόντα που απαντούν στις ευρωπαϊκές χώρες και σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Προς το παρόν, εμείς απλά δεν μπορούμε να πούμε αν η αγορά μπανανών βιολογικής καλλιέργειας ή σοκολάτας έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος ».

Οι σύνταξη των Αγροτικών ευκαιριών στηρίχτηκε  για το άρθρο εδώ:


Sean L. Tuck, Camilla Winqvist, Flávia Mota, Johan Ahnström, Lindsay A. Turnbull, Janne Bengtsson. Land-use intensity and the effects of organic farming on biodiversity: a hierarchical meta-analysis. Journal of Applied Ecology, 2013; DOI: 10.1111/1365-2664.12219