28 Απρ 2014

Έρχονται επιδοτήσεις ύψους 20,8 δισ. Ευρώ με το Νέο ΕΣΠΑ.


Μια σειρά από επιδοτήσεις με στόχο την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας έρχονται να τονώσουν το υφεσιακό κλίμα και την διάχυτη απαισιοδοξία των τελευταίων ετών.

Στην ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και στη στήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, με δράσεις κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στοχεύει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του οποίου θα εισρεύσουν πόροι 20,8 δισ. ευρώ.

«Το νέο ΕΣΠΑ είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο σχεδιασμός εντάσσεται στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τις επόμενες ημέρες.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και με γνώμονα αυτό σχεδιάστηκαν τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα, τα οποία πρόκειται να σταλούν την ερχόμενη εβδομάδα προς έγκριση στην ΕΕ.

Προτεραιότητα θα έχει το Πρόγραμμα Επανεκκίνηση, που είναι το μεγαλύτερο από τα επιχειρησιακά προγράμματα, ενώ πρώτη φορά το βάρος πέφτει στην επιχειρηματικότητα και τα κονδύλια που θα διατεθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι 4,2 δισ. ευρώ.Συγκεκριμένα οι πόροι του προγράμματος αυτού θα προσανατολιστούν στους τομείς:

• Του τουρισμού με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ποιοτική αναβάθμιση του παραδοσιακού μοντέλου που είχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Παράλληλα έμφαση θα δοθεί και στην ανάδειξη άλλων μορφών τουρισμού, στην τουριστική προβολή της χώρας καθώς και σε έργα υποδομής.

• Του αγροτοδιατροφικού όπου η προτεραιότητα θα δοθεί σε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.

• Της εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο τη βελτίωση και την αναβάθμιση των υποδομών.

• Του περιβάλλοντος με έμφαση στη διαχείριση των αποβλήτων και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικών υπηρεσιών για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αειφορία.

• Της υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας με κατεύθυνση την έρευνα και την ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας.

• Της παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.

• Των υλικών και των κατασκευών, που περιλαμβάνει την επεξεργασία πρώτων υλών για την παραγωγή σημαντικών εξαγωγικών προϊόντων.

• Των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.


• Των δημιουργικών - πολιτιστικών βιομηχανιών όπως το ελληνικό design.