19 Μαΐ 2014

Το ελαιόλαδο και τα μυστικά του για εμπορική επιτυχία

Αναμφισβήτητα το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί ένα ανεπεξέργαστο και αναξιοποίητο αλλά ταυτόχρονα αρίστης ποιότητας διαμάντι για την ελληνική οικονομία. Και αυτό γιατί, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία, ενώ παράγουν μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, καταλήγουν στις παγκόσμιες αγορές μέσω Ιταλίας. Η μεγάλη αυτή ποσότητα θα μπορούσε να εξάγεται απευθείας στις αγορές στου εξωτερικού.

Λίγα λόγια για την βιολογική αξία του ελληνικού ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο έχει ευεργετική δράση σε :

•             Περιπτώσεις ατονίας και δυσκινησίας των χοληδόχων πόρων.
•             Επιδρά ευεργετικά στην υπερχλωριδική γαστρίτιδα και στα γαστροδωδεκαδακτυλιακά έλκη ενώ η κατανάλωση ημερησίως έχει ικανοποιητική επίδραση στην δυσκοιλιότητα.
•             Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες σε σπορέλαια, θεωρείται ότι έχουν βλαβερή επίδραση στον εγκέφαλο και αυξάνουν τα συμπτώματα της άνοιας. Γι αυτό είναι πολύ προτιμότερη η κατανάλωση ελαιολάδου έναντι των σπορέλαιων λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε λινολενικό και λινελαικό οξύ καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες.
•             Επιπροσθέτως θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι με την ηλικία, μειώνεται και η λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και η αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών κυρίως βιταμινών και αλάτων. Το ελαιόλαδο παρουσιάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά απο άποψη ευπεπτότητας και αφομοίωσης σε σχέση με τα υπόλοιπα λίπη. 
•             Οι βιταμίνες Α,Ε,Κ,D βοηθούν στην ανάπτυξη των οστών στα παιδιά και τους ενήλικες
•             Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μαύρες  ελιές  περιέχουν θρεπτικά συστατικά και αποτρέπουν την απώλεια οστικής μάζας.
•             Το  ελαιόλαδο συγκριτικά με τα υπόλοιπα ζωικά λίπη και σπορέλαια, δεν οξειδώνεται λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών και της υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών απο το τηγάνισμα. Όταν ένα έλαιο ή το λίπος οξειδώνεται, τότε δημιουργούνται υπεροξείδια, αλδεύδες, κετόνες και διάφορα πολυμερή και κυκλικά μονομερή. Οποιαδήποτε απο αυτές τις ενώσεις  μπορεί να έχει τοξική δράση ακόμα και όταν οι αλδεύδες και κετόνες που είναι πτητικές, αποβάλλονται εύκολα και τα πολυμερή δεν πρόκειται εύκολα να απορροφηθούν. Η τοξική αυτή δράση μπορεί να προσβάλλει το στομάχι, το συκώτι, το καρδιακό και κυκλοφοριακό σύστημα, τα νεφρά και τον ρυθμό ανάπτυξης.  Επίσης μπορεί να επηρεαστεί και η θρεπτική αξία της μαγειρεμένης τροφής.


Στατιστικά στοιχεία.

Η Ελλάδα αποτελεί την Τρίτη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο με καλλιεργούμενη έκταση περίπου 7.500.000 στρέμματα. Ο αριθμός των ελαιόδεντρων είναι 133.000.000 απο τα οποία μόνο τα 100.000.000 δέντρα ανήκουν σε ελαιώνες. Η πρώτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο είναι η Ισπανία με 200.000.000 ελαιόδεντρα και ακολουθεί η Ιταλία με 185.000.000 δέντρα.

 
Ισπανικό ελαιόλαδο στα Ράφια της Ουκρανίας και Ρωσίας.
Εξαγωγές.

Δυστυχώς οι εξαγωγές του ελαιολάδου είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με τις δύο άλλες παραγωγές χώρες(Ιταλία, Ισπανία).Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποτελεί μόνο το 9% των εισαγωγών της κινέζικης αγοράς με τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία και την Ισπανία να είναι 35% και 50% αντίστοιχα. Επίσης στην Γαλλία η οποία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελούσε ιδανικό προορισμό για το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών, οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου ανήλθαν στα 4,9 εκατομμύρια ευρώ όταν αντιστοίχως οι ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου ανήλθαν σε 213 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ενώ το ελληνικό ελαιόλαδο είναι σαφώς ανώτερο απο τα αντίστοιχα ελαιόλαδα της Ισπανίας και της Ιταλίας, παρόλα αυτά οι εξαγωγές μας είναι υποτονικές. 

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για τις εισαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ, το 2012 εισήχθησαν συνολικά 306.000 τόνοι ελαιολάδου, εκ των οποίων οι 155.000 τόνοι προέρχονταν από την Ιταλία, 81.600 τόνοι απο την Ισπανία, 39.600 τόνοι απο την Τυνησία. Η Ελλάδα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε ελαιόλαδο με εξαγωγές 4800 τόνους το 2012 και μερίδιο 1,56% και κάτω πλέον του Μαρόκου, της Αργεντινής και της Χιλής.

Που οφείλονται οι μειωμένες εξαγωγές του ελαιολάδου και τα προβλήματα μη διείσδυσης του ελληνικού ελαιολάδου; 

Ένα απο τα βασικότερα προβλήματα που ευθύνονται για την μη διείσδυση του ελληνικού ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού είναι η έλλειψη τυποποίησης. Η Ιταλία αντιθέτως έχει επιτύχει την τυποποίηση και την συσκευασία. Στην πραγματικότητα η Ιταλία εισάγει το χύμα ελληνικό λάδι και το πουλάει για δικό της. Θα πρέπει να γίνει πλέον αντιληπτό ότι το χύμα λάδι ανήκει στο παρελθόν. Σημαντικό επίσης πρόβλημα είναι ο πολυτεμαχισμός ο οποίος ανεβάζει αρκετά το κόστος και εμποδίζει μία ορθολογική καλλιέργεια. Αυτό συνεπώς σημαίνει και ακριβότερη τιμή πώλησης στο εξαγώγιμο λάδι πράγμα που μειώνει την ζήτηση από άλλες χώρες. 

Σε αυτό συμβάλλει και η  μειωμένη εκβιομηχανοποίηση της παραγωγής. Επίσης η μη αποτελεσματική συμμετοχή των παραγωγών στους συνεταιρισμούς , επηρεάζει το ύψος των εξαγωγών. Σημαντικός παράγοντας πιστεύω επίσης ότι είναι και η ύπαρξη μικρού αριθμού νέων αγροτών, φαινόμενο που μάλλον οφείλεται στις βαθύτερες εξελίξεις της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Τέλος σημαντικός παράγοντας της μειωμένης ποσότητας εξαγώγιμου λαδιού  είναι και η μειωμένη παραγωγή. Παρατηρείται ειδικά τα τελευταία χρόνια μείωση της παραγωγής ελαιολάδου πράγμα που σημαίνει και μειωμένες εξαγωγές.



Τι θα πρέπει να γίνει;

•             Θα πρέπει να υπάρχει ένα στρατηγικό πλάνο με συγκεκριμένους στόχους
•             Να υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία των επιχειρήσεων –φορέων
•             Ιδιαίτερη στήριξη της πολιτείας μια και το ελαιόλαδο αποτελεί εθνικής σημασίας προϊόν
•             Θεαματική βελτίωση της συσκευασίας και της συνολικής παρουσίας στα ράφια
•             Καλλιέργεια μιας συνολικής εικόνας για τα ελληνικά προϊόντα και ενός ενιαίου συνθήματος
•             Οργάνωση των εταιρειών πάνω στις εξαγωγές και χρησιμοποίηση των εξειδικευμένων στελεχών
•             Βήματα προς την επιχειρηματικότητα και να προχωρήσουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σε δική τους τυποποίηση, ονομασία και ετικέτα
•             Ανάδειξη και προβολή των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας των οποίων να καλλιεργηθεί η «εικόνα».
•             Έμφαση στον πολιτισμό της ελιάς και του ελαιολάδου της κάθε περιοχής και της χώρας συνολικά
•             Διερεύνηση της στοχευόμενης αγοράς όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές του τυποποιημένου προϊόντος
•             Προβολή  και διαφήμιση του ελληνικού  ελαιόλαδου στο εξωτερικό καθώς και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους σε συνδυασμό με την προβολή του τουρισμού.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε την ενεργή ζήτηση σε ελληνικό ελαιόλαδο καθώς και τα αιτήματα συνεργασίας απο διάφορες χώρες όπως είναι  η Κίνα, η Ισπανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Κορέα (πηγή http://www.agora.mfa.gr).


Για τις Αγροτικές Ευκαιρίες
κα Γραμματέα Αναστασία - Γεωπόνος ΓΠΑ,  E-mail: anastagra@yahoo.gr