15 Ιουλ 2014

Οι Δυσκολίες και οι λύσεις της νεανικής επιχειρηματικότητας


Η Νεανική Επιχειρηματικότητα, ως όρος έχει να κάνει με την στήριξη και ενθάρρυνση ομάδων που ανήκουν στις νεανικές κυρίως ηλικίες και στην προσπάθεια ενίσχυσης επιχειρηματικών, νέων πρωτότυπων δράσεων.

Η δημιουργικότητα που μπορούν να φέρουν νέα, μορφωμένα παιδιά, με καλές σπουδές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι αυτό το δυναμικό στοιχείο που μπορεί να φέρει ακόμα και στις μέρες που ζούμε ένα αέρα αισιοδοξίας.

Μην ξεχνάμε ότι οι νέοι μας είναι αυτοί που θα διαμορφώσουν το άμεσο μέλλον της χώρας μας.
Η επιχειρηματικότητα υπάρχει στην φύση της και στον αγροτικό τομέα και μάλιστα με ιδιαίτερη την έμφαση της στην μεταποίηση και την δημιουργία νέων πρωτότυπων αγροτικών προϊόντων.


Αλλά και στην Εμπορία και εξαγωγές (ένα παράδειγμα είναι τα πολλά Ελληνικά E-shop).

Η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας, της τεχνολογίας, την δημιουργία νέων αγροτικών προϊόντων που να μπορούν να σταθούν επάξια στα ράφια ελληνικών αλλά και ξένων Super market, της εξειδίκευσης και της εξωστρέφειας, αποτελεί ένα από τα κύρια μελήματα της εποχής μας.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί για τους νέους επιχειρηματίες και θα έπρεπε να τα γνωρίζουν.

Υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά της κατάστασης

Οι περισσότερες startups και νέοι επιχειρηματίες ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς, με πάθος και όρεξη για δουλειά. Δυστυχώς, έρευνες έχουν αποδείξει πως το 90% αυτών αποτυγχάνουν εντός λίγων ετών. Είναι ωραίο να ακούμε για την «νέα Amazon», αλλά υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μη πετύχει.

Δεν φτάνει το πάθος για δουλειά

Το «αν είσαι παθιασμένος με τη δουλειά σου, θα πετύχεις» δεν είναι απόλυτο. Για να κερδίσεις στον επιχειρηματικό κόσμο χρειάζονται και άλλα πράγματα. Υπομονή, αφοσίωση, εργατικότητα και μια λίστα που δε τελειώνει ποτέ.

Χρειάζονται χρόνια μέχρι να χτιστεί η καριέρα

Ειδικά για τους νέους επιχειρηματίες είναι λάθος να πιστεύουν πως η επιτυχία θα έρθει γρήγορα. Επιχειρηματικότητα δε σημαίνει λιγότερες ώρες εργασίας, ίσα-ίσα επιχειρηματικότητα σημαίνει οικοδόμηση της επιχείρησής σταθερά και προσεχτικά, ώστε να κρατήσει. Αν υπάρχει κάποιο μυστικό της επιτυχίας, αυτό είναι η σκληρή δουλειά.

«Μοναξιά μου όλα»

Η απομόνωση είναι ένα από τα βασικά γνωρίσματα της επιχειρηματικότητας. Για να πετύχετε θα πρέπει να δουλέψετε πολλές ώρες, να αφήσετε για λίγο τις βόλτες και τα οικογενειακά τραπέζια. Η επιτυχία είναι ένας μοναχικός δρόμος.

Για να καθοδηγήσετε τους άλλους, πρέπει να ξέρετε να διαχειρίζεστε εσάς τους ίδιους

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως για να είσαι επιχειρηματίας αρκεί να έχεις μια πολύ καλή ιδέα. Μέγα λάθος, ένας επιχειρηματίας πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι ηγέτης. Και η ηγεσία προϋποθέτει διαχείριση τη ίδιου μας του εαυτού.

Δεν θα γίνετε πλούσιοι

Καλώς ή κακώς είναι εξακριβωμένο πως οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις δεν είναι επικερδείς. Μπορεί να είναι πρωτότυπες, ευφάνταστες, αλλά δυστυχώς δεν φέρνουν χρήματα.

Κρίση ταυτότητας

Οι επιχειρηματίες είναι γενικά άνθρωποι με αυτοπεποίθηση, αλλά για τους περισσότερους έρχεται αυτή η στιγμή όπου οι ευθύνες έρχονται να κλονίσουν τις πεποιθήσεις τους. Να είστε έτοιμοι για δυνατά «χτυπήματα» στο στομάχι.


Σχετικά άρθρα