28 Ιουλ 2014

Πάρε το μηδέν…

Το νέο – διεθνές-  μοντέλο του αγρότη 
που προοδεύει, αναζητά, και συνεργάζεται!  
Κάποτε (για όσους θα θυμούνται, όταν είχαμε μόνο δύο ασπρόμαυρα τηλεοπτικά κανάλια) και ένα ΟΤΕ (δεν υπήρχαν ακόμα τα κινητά τηλέφωνα) όταν κάποιος από μακριά δεν άκουγε τον άλλο στην τηλεφωνική γραμμή φώναζε δυνατά «πάρε το μηδέν».

Σήμερα και εν έτη 2014 από αυτό το μικρό βήμα οι Αγροτικές Ευκαιρίες® «βλέποντας» και αφουγκράζοντας τις παγκόσμιες εξελίξεις (στον Αγροτικό τομέα) ανακαλύπτουν νέες ευκαιρίες σε παγκόσμιες συνεργασίες, ανταλλαγή απόψεων, ριζοσπαστικών και ρηξικέλευθων τις περισσότερες φορές, ιδεών και κυρίως ένα νεανικό διεθνές κίνημα Νέων Αγροτών!

Τα τελευταία χρόνια, παγκόσμια, και κυρίως στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες οικονομίες του Βορείου ημισφαιρίου παρουσιάζεται η τάση, νέοι με αξιόλογες τις περισσότερες φορές σπουδές στο αντικείμενο της γεωργίας, αλλά και όχι κάνουν δειλά - δειλά την είσοδό τους στην αγροτική παραγωγική δραστηριότητα.

Η Melissa Ingaglio  (έγινε νέα αγρότισσα) είναι η διαχειρίστρια  σε ένα οργανωμένο αγρόκτημα στο Charlestown Farm, στο Phoenixville, στην Πενσυλβάνια, (Η.Π.Α.)  περίπου 40 λεπτά έξω από την Φιλαδέλφεια. Γεννήθηκε στην αγροτική Πενσυλβανία, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για σπουδές μετά το λύκειο για να παρακολουθήσει το τμήμα για την Πολεοδομία (ΤΕΙ). Ενώ στην διάρκεια της  μελέτης που εκπόνησε  των αστικών συστημάτων τροφίμων ανακάλυψε το ενδιαφέρον της στον τομέα της γεωργίας που την οδήγησε χωρίς δεύτερη σκέψη πίσω στην Πενσυλβάνια. Το κτήμα της ακολουθεί την αειφόρα ανάπτυξη, και είναι πιστοποιημένο ως βιολογικό.

Οι νέοι Αγρότες μελετάνε σε βάθος, εκπαιδεύουν τους εαυτούς τους , σε νέες πρωτοποριακές ικανότητες, τολμούν στο νεοτερισμό και ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες.

Οι Νέοι αγρότες στην πολιτεία της Νέας Υόρκης οργανώνουν εκπαιδευτικά ταξίδια, ανταλλαγές εκπαιδευόμενων (Erasmus) έχουν την ενίσχυση της κοινωνίας και του κράτος (Η.Π.Α.) Δεν έχουν πολιτικές και μικροπολιτικές έριδες ! παρακολουθούν εξειδικευμένα μαθήματα (π.χ. Βιολογική Καλλιέργεια) εδώ τους βλέπετε σε μια εκδρομή στα χιόνια ! μιας ομάδας παραγωγών.
Το διεθνές μοντέλου το Αγρότη – είλωτα, του καταδικασμένου από τους «κακούς» που ήθελαν να του κλέψουν τον ιδρώτα του αλλάζει. Σε αυτό φυσικά βοήθησε και η άμεση επαφή του καλλιεργητή - επιχειρηματία που μπορεί να έχει άμεση επαφή με τον τελικό πελάτη μέσω Internet.

«Ο Μπακαλόγατος» στην Αθήνα για καλύτερη ζωή και … νύφη! 
Πόσοι απο τους παλιούς θυμούνται τον Χατζηχρήστο! ή άλλους ηθοποιούς της εποχής εκείνης  να υποδύονται Αγρότες (άξεστους, αμόρφωτους) από την επαρχία στην Αθήνα για την αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης (και πάντα η σκηνή ήταν στην Ομόνοια! ...άραγε το σιντριβάνι τι τους έφταιγε και το έβγαλαν;).

Αυτό το κοινωνικό μοντέλο με την χαρακτηριστική για την εποχή κοινωνική κινητικότητα και αφομοίωση – αλλοτρίωση  ήταν απαραίτητο, για να γεμίσουν τα νεόκοπα εργοστάσια της Αττικής που κατασκεύαζαν κάθε είδους νέα προϊόντα που ήθελαν οι νέοι Αστοί (καλοριφέρ, ψυγεία IZOLA κλπ).

Άρα τότε ήταν κακή η εικόνα και ο ήχος του Αγρότη!

Αποτρεπτική για να σκεφτεί κανείς να ασχοληθεί με αυτό.

Τα χρόνια πέρασαν και τώρα στο 2014 ήδη μετράμε 2 (επιτυχημένα από ότι όλα τα στατιστικά δείχνουν) προγράμματα επιδοτούμενα από την Ε.Ε. με πριμ πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες.
Παράλληλα δε υπάρχει και η υποστήριξη και η αναγνώριση, όχι μόνο της προσπάθειας, αλλά κυρίως της Απόφασης, που νέα συνήθως άτομα και πολλά από αυτά Αγόρια αλλά και κορίτσια από τον Αστικό ιστό επέλεξαν την νέα τους ζωής εκεί… στην φύση.

Νέα Ζηλανδία: Νέοι αγρότες σε Εθνικό διαγωνισμό και γιορτή για τους αγρότες
 (μια χώρα που ζει από την παραγωγή)! 
Σε πείσμα των Φραπεδοχαρούμενων της καφετέριας που περιμένουν να έρθουν να τους δώσουν μια εργασία από το πουθενά! 


Πάρε το Μηδέν μην περιμένεις …