9 Ιουλ 2014

Εξαγωγές αρωματικών φυτών και αιθέριων ελαίων

Εντυπωσιακή η ζήτηση των αιθέριων ελαίων, Ρόδου και φυσικά λεβάντας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου από τις διεθνείς αγορές.

Πιο αναλυτικά, μετά τις Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν, δύο νέες επιχειρήσεις από Ολλανδία ζήτησαν συνεργασία με το Συνεταιρισμό. Πρόκειται για μια επώνυμη βιομηχανία αρωμάτων και μια επιχείρηση delicatessen στο Άμστερνταμ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, η αρωματοβιομηχανία σκοπεύει να δημιουργήσει σειρά αρωμάτων με βάση τα αιθέρια έλαια του. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Χημείου τους, το αιθέριο έλαιο των ρόδων Βοΐου αναγνωρίστηκε ως το ποιοτικότερο όλων όσων κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ ως άριστο αξιολογήθηκε και το αιθέριο έλαιο της λεβάντας Βοΐου. 

Η ζήτηση και το ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητες παραγωγής των υπαρχόντων φυτειών, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού. Όπως τονίζεται από το γεωπονικό τμήμα του Συνεταιρισμού, η παρούσα ζήτηση σε αιθέριο έλαιο ρόδων όπως έχει διαμορφωθεί, χρειάζεται για να καλυφθεί τουλάχιστον 800 στρέμματα φυτειών ρόδων σε πλήρη ανάπτυξη δηλαδή τετραετούς ζωής.

Δεδομένου ότι οι φυτείες στην παρούσα φάση δεν ξεπερνούν τα 200 στρέμματα, χρειάζεται να φυτευτούν άλλα 600 στρέμματα ρόδων μέσα στο 2014 ώστε να αποδώσουν στο μέγιστο της παραγωγής μετά από 4 χρόνια δηλαδή το 2018. Μέχρι τότε το τμήμα μάρκετινγκ του Συνεταιρισμού θα ακολουθήσει μια πολιτική συντήρησης των υπαρχόντων πελατών, δεδομένης της έλλειψης των αναγκαίων ποσοτήτων.

Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος και τα μέλη Δ.Σ. του Συνεταιρισμού αποφάσισαν να παρατείνουν την περίοδο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία νέων φυτειών ρόδων μέχρι τις 11 Ιουλίου 2014.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρχονται σε επαφή με τον Συνεταιρισμό στα γραφεία του στην Κοζάνη (Γρεβενών 5) ή στα τηλ. 2461039746 και 6980337157

Ως προς την οικονομικότητα της καλλιέργειας των ρόδων σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της αγοράς θα γίνει ειδική παρουσίαση και αναλυτική ενημέρωση των ενδιαφερόμενων στα γραφεία του Συνεταιρισμού την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 και ώρα 12 το μεσημέρι.

Πηγή froutonea


Οι Αγροτικές Ευκαιρίες εύχονται στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια καλή επιτυχία.