21 Ιουλ 2014

GARCINIA MANGOSTANA: ένα Power Food από την νοτιοανατολική Ασία


Η garcinia mangostana ή αλλιώς μανγκοστίν, είναι ένα αειθαλές, αργής ανάπτυξης δέντρο με πυραμιδοειδή μορφή. Μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 25 μέτρα, έχει σκούρο καφέ φλοιό ενώ το εσωτερικό του είναι κίτρινο. Τα φύλλα είναι αντίθετα, ωοειδή έως επιμήκη, δερματώδη και παχιά, σκουροπράσινα, γυαλιστερά απο την πάνω και κιτρινόπρασινα, και θαμπά απο την κάτω επιφάνεια. Τα άνθη είναι μήκους μέχρι 10 εκατοστά , αρσενικά ή ερμαφρόδιτα στο ίδιο δέντρο. Σε ομάδες 4 με 9 από τα άνθη αυτά, σχηματίζονται σε ταξιανθίες. 

Ο καρπός είναι υποσφαιρικός και έχει στο ανώτερο μέρος του απομεινάρια απο το στίγμα με μορφή ροζέτας στην κορυφή. Το χρώμα του καρπού είναι απο κόκκινο έως μώβ καθώς και οι μεταξύ τους αποχρώσεις, ενώ η διάμετρος του είναι μέχρι 7,5 εκατοστά και το πάχος του φλοιού μέχρι 10 χιλιοστά.  Ο χυμός του είναι λίγο πικρός, χρώματος μωβ -πορφυρού. Υπάρχουν συνολικά απο 4 έως 8 τμήματα στο εσωτερικό του καρπού. Οι καρποί ενδεχομένως να είναι άσπερμοι ή να έχουν μέχρι 5 σπόρια το πολύ. Ο σπόρος είναι πεπλατυσμένος και λίγο ωοειδής με μήκος 2,5 εκατοστά και 1,6 εκατοστά πλάτος.   

το συναντάμε ακόμα στην Χαβάη, στον Καναδά, ακόμα και στην Ινδία


 Βιολογία. Αναπτύσσεται σε χαμηλά υψόμετρα στην Σρί λάνκα όπου το φρούτο ωριμάζει απο τον Μάιο έως τον Ιούλιο ή ακόμα και μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στην Ινδία υπάρχουν δύο περίοδοι που παράγονται οι καρποί, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο.

Οικολογία. Το μανγκοστίν είναι εξαιρετικά τροπικό. Ενδεχομένως να μπορούσε να αναπτυχθεί και στην χώρα μας αλλά σε συγκεκριμένες ζεστές περιοχές(πχ Κρήτη). Δεν μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες κάτω από 4ο C αλλά ούτε και πάνω απο 38ο  C. Περιορίζεται στην Μαλαισία σε ύψη μικρότερα απο 450 μέτρα. Απαιτεί υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και μία ετήσια βροχόπτωση τουλάχιστον 1270 χιλιοστά νερού και όχι μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Το έδαφος θα πρέπει να αποστραγγίζεται καλά. Επιπλέον θα πρέπει να προστατεύεται απο τους ισχυρούς ανέμους αλλά και την αλατότητα τόσο του εδάφους όσο και του νερού. Το έδαφος θα πρέπει να είναι βαθύ, πλούσιο σε οργανική ουσία, ιδιαίτερα Αμμοπηλώδη ενώ δεν ανέχεται τα ασβεστούχα εδάφη.


Προϊόντα. Τα καλύτερης ποιότητας φρούτα είναι αυτά με τον μεγαλύτερο αριθμό λοβών στίγματος στην κορυφή διότι αυτά  είναι περισσότερο σαρκώδη και με λιγότερους σπόρους. Οι καρποί τρώγονται είτε φρέσκοι είτε ως επιδόρπιο. Τα σαρκώδη τμήματα τους μπορούν να κονσερβοποιηθούν  αλλά θεωρείται ότι χάνουν την γεύση τους ιδιαίτερα αν η παστερίωση τους διαρκέσει περισσότερο απο 10 λεπτά. Από τα φρούτα  παρασκευάζεται  μαρμελάδα, στην Μαλαισία από  άσπορα τμήματα του καρπού τα οποία βράζονται με ισόποση ποσότητα ζάχαρης μαζί με μερικά γαρύφαλλα(καρύκευμα),  για 15 με 20 λεπτά και μετά τοποθετείται μέσα σε γυάλινα βάζα.
Η φλούδα των καρπών περιέχει 7-14% τανίνες, κατεχίνες και χρησιμοποιείται για βυρσοδεψία στην Κίνα.

αντί οξειδωτικές Power Food - κάψουλες
Φαρμακευτικές ιδιότητες του καρπού.

O καρπός του έχει χρησιμοποιηθεί απο ιθαγενείς θεραπευτές της νοτιοανατολικής Ασίας για χιλιάδες χρόνια χάρη στις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ορισμένες ιδιότητες, ευεργετικές στην υγεία είναι: 

•             Αντιδιαρροικές
•             αντιμυκητολογικές
•             αντιαλλεργικές
•             αντιβιοτικές.

•             Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό της μοριακής ιατρικής το 2008, ανέφερε τις αντικαρκινικές ιδιότητες του φρούτου καθώς και των θεραπευτικών ιδιοτήτων. Η έρευνα ανέφερε ότι το κρυσταλλικό εκχύλισμα του καρπού, χορηγήθηκε σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί απο καρκίνο, με ευεργετικά αποτελέσματα. Η μελέτη επίσης ανέφερε ότι όταν το εκχύλισμα αυτό χορηγούνταν συμπληρωματικά με την χημειοθεραπεία ή διάφορα χάπια για την αντιμετώπιση της ασθένειας, αύξανε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και τη διασπορά των καρκινικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν προς το παρόν εργαστηριακά ευρήματα αλλά οι επιστήμονες εργάζονται στο συγκεκριμένο φυτό, προκειμένου να έχουν κάποιο αποτέλεσμα όσον αφορά την καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος στο συκώτι, στο στήθος και στην λευχαιμία.

•             επίσης χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.
•             Η μεγάλη περιεκτικότητα σε ξανθόνες (βιολογικές ενεργές ουσίες) έχουν εξαιρετικά αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 
•             Για δερματικές παθήσεις, έκζεμα, ακμή, ουλές.
•             Για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, της παχυσαρκίας και του άσθματος

χυμός φρούτου απο το φυτό garcinia mangostana ή αλλιώς μανγκοστίν

Ουσίες που περιέχονται στο καρπό.

Σάκχαρα, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, θιαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β, βιταμίνη Β12, βιοτίνη, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ, .

Σκευάσματα. Υπάρχουν αρκετά σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν στις ΗΠΑ, Ασία και Αυστραλία. Αυτά αφορούν κυρίως χυμούς, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής, ροφήματα, τονωτικά σκευάσματα, σαπούνιαείδη υγιεινής κτλ.

Συγγραφέας του άρθρου για τις Αγροτικές Ευκαιρίες: 
Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ


Αν είστε Γεωπόνος και θέλετε να δείτε ένα πρωτότυπο, καλογραμμένο, και τεκμηριωμένο σας άρθρο να αναρτάτε στις Αγροτικές Ευκαιρίες θα χαρούμε να μας το στείλετε εδώ: geoponoi@agrotikes-eykairies.gr