23 Σεπ 2014

Νέοι Αγρότες 2014: Τελικά εγκρίθηκαν και οι επιλαχόντες!

Για πρώτη φορά εντάσσονται και οι 3.224 επιλαχόντες
Στο πρόγραμμα νέων αγροτών αναφέρθηκε σήμερα, Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Καρασμάνης

σε άτυπη συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με όσα έκανε και επίσημα γνωστά, για το πρόγραμμα θα δοθούν 194 εκατ. ευρώ για συνολικά 11.116 Νέους Αγρότες. «Για πρώτη φορά εντάσσονται και οι 3.224 επιλαχόντες», ανέφερε επιπλέον ο Υπουργός, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το 2014 θα δοθούν 136 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα της πρώτης δόσης (70% της συνολικής ενίσχυσης για την πρώτη εγκατάσταση). Οι δυο επόμενες δόσεις (15% εκάστη) θα καταβληθούν μέσα στην πενταετία, όπως άλλωστε προβλέπει και η κοινοτική νομοθεσία. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η τήρηση όλων των δεσμεύσεων του προγράμματος από τους δικαιούχους.

Το νέο πρόγραμμα είναι το πρώτο που υλοποιείται μετά από πολύ μεγάλο διάστημα, καθώς η τελευταία προκήρυξη για «νέους αγρότες» είχε εκδοθεί προ τετραετίας. 

Στο καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχουν προβλεφθεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 240 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Νέων Αγροτών.

Ήδη, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι νέες προκηρύξεις να αρχίσουν να ανακοινώνονται από το 2015.

Ακατάσχετες οι άμεσες ενισχύσεις


Εν τω μεταξύ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαχώρισε για πρώτη φορά τη θέση του από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Βρούτση καθώς τάχθηκε κατά της κατάσχεσης των άμεσων ενισχύσεων από τους δικαιούχους παραγωγούς, για οφειλές προς τον ΟΓΑ ή αλλού, χωρίς την έγγραφη συγκατάθεσή τους. Ειδικότερα απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξέφρασε την άποψη πως οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια αντιβαίνει το κοινοτικό δίκαιο.