5 Οκτ 2014

Ιεροβότανο: βερβένα η Φαρμακευτική

Είναι ένα λεπτεπίλεπτο φυτό με όμορφα μοβ άνθη, το Ιεροβότανο είναι σπουδαίος φίλος και σύμμαχος σε περιόδους στρες.

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Verbena officinalis (Βερβένα η φαρμακευτική) και το συναντούμε με τα ονόματα Ιεροβότανοβερβένα, σταυροβότανο, σταυρόχορτο, γοργογιάννη, σπυρόχορτο, σπληνόχορτο. Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

Η ονομασία Βερβένα που έχει το φυτό δημιουργεί πολλές συγχύσεις με το φυτό Salvia sclarea στο οποίο αποδίδεται λανθασμένα η ονομασία ιεροβοτάνη και γοργογιάννη. Επίσης δεν πρέπει να συγχέεται με την Λουίζα (Lippia citriodora) στο οποίο αποδίδεται λανθασμένα και η ονομασία Βερβένα λόγω του αγγλικού ονόματος του φυτού που είναι Lemon Verbena.

Το Ιεροβότανο είναι πολυετές φυτό, πολύχρονο, πολύκλαδο και έρπων. Σε ύψος φτάνει τα 40-80 εκατοστά. Έχει όρθιους αυλακωτούς βλαστούς με αραιές αλλά σκληρές τρίχες. Τα φύλλα του βγαίνουν αντίθετα, φτερωτά, οδοντωτά, ενώ τα άνθη είναι κυανά ή ιώδη και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού. Στεφάνη με 5 πέταλα διατεταγμένα σε δύο χείλη.

Η έντονη ζωή στην μεγαλούπολη, το καθημερινό άγχος  οδηγεί σε παθήσεις!

Σχεδόν κάθε μορφή στρες και των σχετιζόμενων με αυτό συμπτωμάτων μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά από τις χαλαρωτικές και ψυχό-αναληπτικές ιδιότητες του ιεροβότανου.

Αν υποφέρετε από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, δοκιμάστε το για να βελτιώσει την διάθεση σας και να μειώσει τους πόνους της περιόδου
.
Το Ιεροβότανο είναι πικρό, οπότε ωφελεί το πεπτικό σύστημα, καθώς διεγείρει την ροή των γαστρικών υγρών και ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
Ενισχύει επίσης τη λειτουργία του συκωτιού (ήπαρ) και της χοληδόχου κύστης.
Το ζεστό ρόφημα μπορεί να ρίξει τον πυρετό.
Όταν λαμβάνεται κρύο, το ρόφημα μπορεί να καθαρίσει το ουροποιητικό σύστημα από τα βακτήρια, πράγμα που το κάνει αποτελεσματικό στην θεραπεία για την κυστίτιδα.



Χρησιμοποιούμενα τμήματα του φυτού ιεροβότανο:
Τα φύλλα και τα άνθη

Ιδιότητες – δράσεις
Καταπραϋντικό των νεύρων, αντικαταθλιπτικό, χαλαρωτικό, χολαγωγό, αντιπυρετικό, γαλακταγωγό, εμμηναγωγό, διουρητικό, αντισπασμωδικό, αντιφλεγμονώδες, χωνευτικό

Ενδείξεις:

Κατάθλιψη, εξάντληση, άγχος, υπερένταση, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, πυρετοί, ασθένεια ούλων, κατακράτηση νερού, ουρολοιμώξεις, έκζεμα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, πόνοι περιόδου σχετιζόμενοι με το στρες, υψηλή αρτηριακή πίεση, αϋπνία, και τέλος εφιάλτες!