4 Φεβ 2016

Οι βασικοί λόγοι μια αποτυχίας Start Up εταιρίας


Μια startup μπορεί να αποτύχει, αυτό είναι δεδομένο. Αν ξεκινήσετε μια επιχείρηση θα ζήσετε όλα τα πράγματα που δε θα θέλατε ποτέ να ζήσετε.

Κάποιοι λένε πως πάνω απ’ το 50% των νεοφυών επιχειρήσεων αποτυγχάνουν και ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να μετρηθεί πολλοί ιδρυτές κατάφεραν να ξεπεράσουν μετά από αρκετό καιρό την αποτυχία αυτή. 
Το να πιέζει κανείς την κατάσταση περισσότερο καιρό απ’ όσο θα έπρεπε έχει να κάνει με την ψυχή του ιδρυτή. Οι καλοί ιδρυτές και οι επιχειρηματίες δεν εγκαταλείπουν τις ιδέες τους. Τις αξιολογούν, τις εμπλουτίζουν, τις αλλάζουν και τις προσαρμόζουν. 

Πότε, λοιπόν, πρέπει κάποιος να εγκαταλείψει την ιδέα του και να ασχοληθεί με κάτι άλλο; 


Υπάρχουν αρκετά σημεία στον κύκλο ζωής μιας εταιρείας όπου οι επιχειρηματίες πρέπει να πάρουν αυτή τη σκληρή απόφαση. Μια απόφαση που κυρίως σχετίζεται με τις ανάγκες που έχει αγορά και το πόσο απαραίτητη είναι η υπηρεσία που σκέφτηκαν.

Μην Πανικοβληθείτε!

Δεν μπορείτε να πάρετε χρηματοδότηση

Μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να φτιάξετε την δική σας εταιρεία και χωρίς χρηματοδότηση αυτό γίνεται συνήθως με άλλες μορφές κεφαλαίων. Ωστόσο, πολλοί ιδρυτές θα βρεθούν σε μια θέση όπου χρειάζονται κεφάλαια για να μεγαλώσουν την εταιρεία τους και να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά.

Αν δεν είστε σε θέση να εξασφαλίσετε την χρηματοδότηση αυτή, ρισκάρετε να γίνετε ένας απ’ αυτούς τους μικρούς παίχτες που παίζουν στην κατηγορία σας. Αυτό μπορεί να μην έχει σημασία για μικρές εταιρείες, αλλά σίγουρα έρχεται σε σύγκρουση με τις προσδοκίες σας.

Οι startups πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια που αντανακλούν τις φιλοδοξίες της επιχείρησης. Αν έχετε περάσει ένα διάστημα προσπαθώντας να πάρετε τη χρηματοδότηση και δεν το έχετε καταφέρει, ίσως ψάχνετε λάθος επενδυτές.

Είναι επίσης μια απόδειξη πως είτε η ιδέα σας δεν είναι απαραίτητη, ή εσείς δε μπορείτε να πείσετε τους επενδυτές.

Οι άνθρωποι επενδύουν σε ομάδες και ιδέες, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να καταλάβετε ποιο απ’ τα δύο σας κρατάει πίσω. Αν η ιδέα σας έχει απήχηση στους ανθρώπους, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είστε εσείς το πρόβλημα. Αν ισχύει αυτό πρέπει να βρείτε έναν συνεργάτη που μπορεί να κάνει τα πράγματα που εσείς δε μπορείτε. Το πρόβλημα με την ομάδα, λύνεται πιο εύκολα απ’ το πρόβλημα με την ιδέα.

Ακόμα κι αν «σηκώσετε» χρήματα δε σημαίνει πως θα πετύχετε. Πολλές εταιρείες απέτυχαν παρά τη χρηματοδότηση.

μήπως η Ιδέα σας ΔΕΝ είναι ... πρωτότυπη; και Φτιάχνετε το λάθος προϊόν..

Φτιάχνετε λάθος προϊόν

Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο. Οι ιδρυτές startups εξαντλούν το κεφάλαιο τους, την ενέργεια τους και τον χρόνο τους στη δημιουργία ενός προϊόντος που δεν υπάρχει στην αγορά. Δεν έχουν όμως ελέγξει αν η λύση που προτείνουν ανταποκρίνεται σε κάποια ανάγκη η επιλύει κάποιο σοβαρό θέμα και τι έχει ανάγκη η πλειοψηφία.

Δεν μπορείτε να προσελκύσετε τον σωστό πελάτη

Πολλές startups ενθουσιάζονται γρήγορα μόλις αποκτήσουν τους πρώτους τους πελάτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με χρυσό. Οι νέες εταιρείες έχουν ανάγκη να βρουν το κοινό τους το ποίο θα είναι πιστό και θα τους αποφέρει χρήματα.

Πολλοί ιδρυτές συνειδητοποιούν δυστυχώς αργά πως βγήκαν στην αγορά με το λάθος προϊόν, τη λάθος προσφορά ή ένα συνδυασμό και των δύο.

Δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε το σωστό ταλέντο

Εάν δεν μπορείτε να συσπειρώσετε τους σωστούς ανθρώπους γύρω από την ιδέα σας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι. Είτε η ιδέα ή οι ιδρυτές δεν είναι αρκετά ενεργοποιημένοι . Και ενώ μπορεί να μην είναι αρκετό αυτό για να σας κάνει να εγκαταλείψετε τις φιλοδοξίες σας, είναι ένας λόγος να επανεκτιμήσετε αν η ιδέα σας είναι αρκετά συναρπαστική, αν έχει εφαρμογή το προϊόν στην αγορά και η τεχνολογία είναι διαθέσιμη για να φέρετε εις πέρας το πρότζεκτ σας.

Ζητήστε Βοήθεια... απο αυτούς που ξέρουν το αντικείμενο!

Δεν έχετε πια κίνητρα

Το να έχετε κίνητρα και να σας εμπνέει η δουλειά σας είναι η βασική κινητήριος δύναμη που θα σας κάνει να δουλέψετε σκληρά για να πετύχετε τους στόχους σας. Είναι αυτό που θα σας κάνει να σηκωθείτε απ’ το κρεβάτι, να αφήσετε τη προσωπική σας ζωή και να κάνετε θυσίες.

τι λές τώρα!

Αν σας λείπει η ενέργεια αυτή σημαίνει πως δεν είστε στη σωστή πορεία.
(Πηγή: fortunegreece.com)