Το φραγκόσυκο είναι ένα αδικημένο και παραμελημένο φρούτο! Που
το βρίσκουμε σε αφθονία να φύεται σχεδόν παντού ( κυρίως στην Νότια Ελλάδα).
Δεν είναι και λίγοι οι αγρότες που χρησιμοποιούν τις Φραγκοσυκιές
και ως Φυσικούς φράχτες!
Η δυσκολία συλλογής των καρπών λόγω των μικρών και πολύ
ενοχλητικών αγκαθιών αλλά και τα μεγάλα κουκούτσια δεν το καθιστούν ελκυστικό
ως προς την συγκομιδή και κατανάλωση.
Σικελία επαγγελματική καλλιέργεια Συνεταιρισμού Italia. |
Στην Ευρώπη οργανωμένες και σύγχρονες καλλιέργειες αλλά και
το κυριότερο εξειδικευμένα εργοστάσια
συσκευασίας και τυποποίησης βρίσκουμε στην Νότιο Ιταλία, περιοχές με
πολύ οργανωμένους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με μοντέρνες εγκαταστάσεις, ψυγεία
και με οργανωμένο δίκτυο διανομής ( Εξαγωγές) κυρίως σε βόρειες χώρες της Ευρώπης.
Τα οφέλη της κατανάλωσης του Φραγκόσυκου ως φρέσκου φρούτου.
Η φραγκοσυκιά είναι ένα από τα φυτά που μπορούν να
χρησιμοποιηθούν όλα τα μέρη της . Οι καρποί της ευνοούν το αμυντικό σύστημα του
οργανισμού αλλά και σε περίπτωση κάποιας νόσου πάλι έχει ευνοϊκά αποτελέσματα.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Κατά του σακχαρώδους διαβήτη
Κατά της χοληστερίνης
Για τη θεραπεία της παχυσαρκίας
Κατά της φλεβίτιδας και των πνευμονικών παθήσεων
Ως κατάπλασμα για την θεραπεία φλεγμονωδών αποστημάτων, την
διόγκωση της σπλήνας, τους μώλωπες και την περιποίηση των τραυμάτων.
Επίσης είναι ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες.
Πιθανός παράγοντας για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών
καρκίνου (στήθους, προστάτη, στομάχου, πνευμόνων, παγκρέατος), λόγω των
φλαβονοειδών συστατικών που περιέχει.
Τα άνθη της και τα φύλλα χρησιμοποιούνται ως διουρητικά,
αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊκά, αιμολυτικά, καθώς και για την καταπολέμηση της
άμμου στα νεφρά και της νεφρίτιδας.
Προσοχή! Αποφεύγουμε την επέμβαση στην φύση ( την συγκομιδή από
ενδημικά φραγκόσυκα που φύονται ελεύθερα)
μια και η Φύση ΔΕΝ μας ανήκει!
Προτιμάμε είτε να αγοράσουμε ή να συλλέξουμε από Ιδιόκτητα
κτήματα.
Γάντια σιλικόνης ( ζαχαροπλαστικής) ιδανικά για το Φραγκόσυκο. |
Κατ αρχήν ΔΕΝ πιάνουμε τα φραγκόσυκα με τα γυμνά χέρια! Τα ιδανικά
γάντια που θα μπορούσαν να «αντέξουν» τα Αγκάθια είναι από Σιλικόνη.
μια λαβίδα θα βοηθούσε στην συγκομιδή! |
Καλό είναι να φοράμε και γυαλιά κλειστού τύπου μια και αν
μπει στα μάτια μας! Αλλοίμονο!
Υπάρχουν και τσιμπίδες! Ή διάφορες πατέντες.
Στην συνέχεια βάλτε σε μια λεκάνη τους καρπούς με παγάκια! Και
με ένα συρματάκι που πλένουμε τις κατσαρόλες αφαιρέστε τα αγκαθάκια που μοιάζουν
και σαν χνούδι.
Ξύλινη λαβίδα συλλογής |
Μην ξεχνάτε πάντα να φοράτε γάντια.
Μια άλλη τεχνική είναι να «κάψουμε» με φωτιά τα χνούδια. |
τα φραγκόσυκα μας μετά το κάψιμο! καλό είναι να είναι όλα το ίδιο χρώμα εδώ έχουμε επιλέξει τα κόκκινα, υπάρχουν και σε άλλα χρώματα, μπορείτε να κάνετε μαρμελάδες σε 3 διαφορετικά χρώματα! |
αφού τα ξεφλουδίσουμε τα κόβουμε στην μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα κουκούτσια |
ή τα αφαιρούμε με τον τρόπο που βλέπετε |
το εσωτερικό ΔΕΝ το πετάμε! |
η σάρκα του φρούτου μας πρέπει να έχει αυτήν την ελκυστική μορφή! |
στην συνέχεια τα βάζουμε σε ένα γυάλινο μεγάλο μπολ. |
και από επάνω με μια σήτα ( σαν την ντομάτα) περνάμε τα κουκούτσια που είχαμε φυλάξει! ( αυτή είναι όλη η νοστιμιά)... |
Τα φραγκόσυκα μας με τον χυμό τους! στο μπολ. |
στην συνέχεια με ένα μίξερ πολτοποιούμε τον χυμό μαζί με τα κομμένα φρούτα μας. |
και εδώ ότι έχει μείνει στην σήτα μας ή στο μεγάλο μας σουρωτήρι. |
με τον χυμό μπορούμε εύκολα να παρακευάσουμε σιρόπι για παγωτό ή ακόμα και λικέρ, αρκετά "σιροπιαστό" |
Παγωτό απο Φραγκόσυκο ( Italia). |
Και τώρα η συνταγή μας Απλή και νόστιμη!
Συστατικά:
1 κιλό φραγκόσυκα (φρέσκα
και καθαρισμένα όπως περιγράψαμε πιο πάνω).
1 κιλό ζάχαρη (εγώ θα έβαζα καστανή βιολογική).
1 λίτρο νερό (φυσικό μεταλλικό η ποιότητα του νερού είναι
σημαντική)
2 κουταλιές της σούπας πηκτίνη ( ή 1 μεγάλο Φρέσκο μήλο
περασμένο από μπλέντερ)
100 γραμμάρια από ξίδι μηλίτη ή σαμπάνια
Ανακατέψτε καλά τα θρεπτικότατα φραγκόσυκα ( την πούλπα από το
φρέσκο μας φρούτο) , το 1/3 της ζάχαρης και 1 λίτρο νερό σε μια βαριά κατσαρόλα
προσέχοντας πάντα να διατηρούμε σχετικά υψηλή την θερμοκρασία. Όταν μείγματα
πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά (να διατηρούν χαμηλό σημείο βρασμού)
και αναδεύεται καλά και με προσοχή για 30 λεπτά. Προσθέστε την πηκτίνη ( ή το
μήλο ή το δαμάσκηνο) και τη υπόλοιπη 1/3
ζάχαρη και μαγειρέψτε για 5 επιπλέον λεπτά. Τέλος, προσθέστε την υπόλοιπη
ζάχαρη και το ξίδι μηλίτη, και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά. Αφαιρέστε από
την εστία το μείγμα και περάστε το σε μπλέντερ
για 5 δευτερόλεπτα.
Αποθηκεύστε την σε βαζάκια που τα έχετε από πριν
παστεριώσει.
Αφαιρέστε τον αέρα από τα βαζάκια και αποθηκεύσετε τα για
ένα ολόκληρο χρόνο σε σκιά.
Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει! |
Καλή όρεξη!
Μια δροσερή και Power Food ! πρόταση για το καλοκαίρι από το
τμήμα εκπαίδευσης Ενηλίκων των Αγροτικών Ευκαιριών.