10 Ιουν 2016

Η Δέλτα απειλεί να κλείσει τα εργοστάσια της.


Σε μια αγορά κατακερματισμένη και με αθρόες εισαγωγές γάλακτος από χώρες με φτηνή παραγωγή και τεράστιες ποσότητες προς διάθεση θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν αναμενόμενο.

Η Δέλτα, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς γάλακτος (μερίδιο 26% φρέσκου ελληνικού γάλακτος) απειλεί να κλείσει τα εργοστάσια της, εκτός αυτού που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Η Δέλτα έχει πέντε εργοστάσια, στο Ταύρο, στον Άγιο Στέφανο, στο Πλατύ Ημαθίας, στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και στη Βίγλα Ολύμπου και δηλώνει πως θα βάλει λουκέτο στα τέσσερα εξ αυτών λόγω της τραγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην αγορά γάλακτος, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Το ελληνικό γάλα καταδικάζεται από τις αθρόες εισαγωγές γάλακτος από Βουλγαρία και Ρουμανία

Η Δέλτα η οποία προμηθεύεται γάλα αποκλειστικά από Έλληνες παραγωγούς, βρίσκεται αντιμέτωπη με αρκετές γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες έχουν στραφεί στις εισαγωγές, αφού το κόστος είναι πολύ μικρότερο.

Υπολογίζεται πως σήμερα η τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 0,40 ευρώ το λίτρο όταν το εισαγόμενο από την Ευρώπη κυμαίνεται αισθητά χαμηλότερα μεταξύ 0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ το λίτρο.

Σε περίπτωση που μπει λουκέτο στα εργοστάσια, θα υπάρξουν τραγικές οικονομικές επιπτώσεις στην αγορά, αφού εκατοντάδες παραγωγοί γάλακτος θα βρεθούν στον αέρα, όπως επίσης και δεκάδες εργαζόμενοι της εταιρίας.


Τέλος οι Έλληνες καταναλωτές θα αδυνατούν να βρουν ελληνικό γάλα στα ράφια των supermarkets.  Πηγή.