13 Σεπ 2016

Νέοι Αγρότες 2016 ξεκινά το Νέο πρόγραμμα επιδότησης


Μέχρι το τέλος του έτους «ανοίγουν» το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, τα Σχέδια Βελτίωσης και η Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων 2016.

Αρχές Οκτωβρίου του 2016,  αναμένεται να βγουν οι προκηρύξεις για την υποβολή των αιτήσεων των νέων αγροτών 18-40 ετών που θέλουν να ενταχθούν στο Μέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα τους δώσει πριμ από 17.000 έως 22.000 ευρώ για να ξεκινήσουν μία δική τους γεωργική ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Ήδη τα κονδύλια για το πρόγραμμα έχουν κατανεμηθεί ανά περιφέρεια, με απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε αυτά είναι και τα κονδύλια ανά περιφέρεια που θα διαχειριστούν οι περιφέρειες της χώρας για μια σειρά από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης και η Εμπορία και Μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, που είναι γνωστά από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά από φέτος θα εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης και πληρωμών οι περιφέρειες.

Σύμφωνα με όσα είπε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και ο γενικός γραμματέας, αρμόδιος για τα προγράμματα, Χαράλαμπος Κασίμης, μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουν προκηρυχθεί:

Το μέτρο για την ενίσχυση των Νέων Γεωργών 2016.


Το μέτρο που είναι γνωστό ως Εμπορία και Μεταποίηση για την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, με διαθέσιμο προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ για περίπου 400 επενδυτικά σχέδια. Θα υπάρχει ξεχωριστή δράση για δικαιούχους επαγγελματίες αγρότες. Οι αιτήσεις στήριξης μπορούν να ανέλθουν έως 10 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης από 40% – 75% ανάλογα με την περιοχή υλοποίησης της επένδυσης.

Η Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία, με προϋπολογισμό 555 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως, ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης για να αποζημιώνουν τους δικαιούχους για το διαφυγόν εισόδημα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν.
Το μέτρο που είναι γνωστό ως Σχέδια Βελτίωσης, που θα ακολουθήσει την ένταξη των νέων αγροτών, ίσως και τον Ιανουάριο του 2017, με προϋπολογισμό 360 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα ενισχυθούν 5.000 επενδυτικά σχέδια. Ο προϋπολογισμός για το κάθε Σχέδιο Βελτίωσης θα πρέπει να είναι έως 500.000 ευρώ για μεμονωμένους επενδυτές και έως 2 εκατ. ευρώ για ομάδες παραγωγών. Το ποσοστό χρηματοδότησης φτάνει το 75% στις περιπτώσεις που δικαιούχοι είναι νέοι αγρότες και ομάδες παραγωγών.

Κατάρτιση-Εκπαίδευση αγροτών με 70 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε νέους αγρότες ενταγμένους σε προγράμματα.

Μέχρι τέλος του χρόνου, από τις παραπάνω προκηρύξεις, θα κινητοποιηθούν πόροι γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ.

Οι προκηρύξεις ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι συνέβη στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο

Σύμφωνα με όσα ανέφερε επίσης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, “το ΠΑΑ (2014-2020) ύψους 4,7 δισ. κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης των 6 δις ευρώ, είναι το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας και αναζωογόνησης της Περιφέρειας και της υπαίθρου.

Το Πρόγραμμα εγκρίθηκε το Δεκέμβριο 2015, αφού προηγήθηκαν εντατικές και επίπονες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια των πολυάριθμων και ουσιαστικών παρατηρήσεων των Υπηρεσιών της Επιτροπής επί του αρχικού σχεδίου που υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2014.

Σε συνέχεια της έγκρισης  και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα συγκριτικά με προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές διοικητικές ενέργειες, αφενός μεν για την ένταξη και πληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεων στη νέα προγραμματική περίοδο, αφετέρου δε για την διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου εφαρμογής των μέτρων και δράσεων του νέου Προγράμματος.

Η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για το 2015 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο έτος εφαρμογής με εξάντληση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ταυτόχρονα το ΥΠΑΑΤ προχώρησε σε:

προκήρυξη του μέτρου ενίσχυσης των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές (εξισωτική αποζημίωση) για το έτος 2016 με 150 εκ. €,

υποβολή φακέλου μεγάλου έργου στο πλαίσιο του μέτρου της ευρυζωνικότητας του ΠΑΑ 2014-2020,

πρόσκληση για την επιλογή των Ομάδων Τοπικής Δράσης και των Τοπικών Προγραμμάτων στο πλαίσιο του νέου LEADER , πρόσκληση η οποία είναι κοινή για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Αλιείας και Θάλασσας με δημόσια δαπάνη 322 εκ. € για το ΠΑΑ και 54 εκ. € για το ΕΠΑλΘ αντίστοιχα.”

Σχετικά άρθρα



-----------------------------------------------------------------------------------------

Σχετικά Σεμινάρια Αγροτικών Ευκαιριών