9 Ιαν 2017

Αλόη Βέρα

Υπάρχουν  σε  όλο  τον  κόσμο 250  είδη  Αλόης
Απ΄  όλες μόνον η Aloe  vera, λόγω της βιοχημικής της σύνθεσης έχει τις καλλίτερες  ιδιότητες.
Η Αλόη από μόνη της αποτελεί   ένα  μικρό σπιτικό φαρμακείο. Θεραπεύει τα εγκαύματα και τις πληγές, βοηθά  τα άτομα με ακμή ή εμποδίζει την τριχόπτωση. Είναι θεραπευτικό για το στομάχι …

Το φυτό  έχει  ύψος 60cm και πλάτος μέχρι  7cm. Προέρχεται από χώρες με ξηρό κλίμα, την Β. Αφρική την Συρία, την Ν. Αμερική και  την  Ρωσία.

Ο χυμός της Αλόης, o 100% αγνός, συντηρείται  μόνο με την βοήθεια του ασκορβικού οξέος (Vit. C) και χρησιμοποιείται  τόσο  για προϊόντα ομορφιάς όσο και  για  θεραπευτικούς  σκοπούς.
Αν αγοράσετε παρακαλώ, μία ενυδατική κρέμα και στην ετικέτα αναγράφεται η ένδειξη (με Aloe Vera) αυτό σημαίνει  ότι  απλά, μόνο μια  μικρή ποσότητα χυμού Αλόης, έχει επεξεργασθεί με άλλες άπειρες συνθετικές ουσίες.

Θα πρέπει κυρίως όσον αφορά τις ενυδατικές κρέμες ή άλλα προϊόντα ομορφιάς να αναγράφονται και τα ποσοστά κάθε ουσίας που περιέχουν, πράγμα που σχεδόν αποφεύγεται και έτσι συνήθως το ποσοστό της Αλόης είναι πολύ μικρό.

Μόνο η 100% αγνή Αλόη προορίζεται για κατάποση. Όταν βλέπουμε ότι το 95% ενός σκευάσματος περιέχει Αλόη, πιθανόν μαζί με αρωματικές ουσίες … αυτό το προϊόν δεν περιορίζει την θεραπευτική ικανότητα της Αλόης αλλά χορηγείται μόνον για εξωτερική χρήση.

Ένας Αιγυπτιακός πάπυρος 3.500 ετών (που βρέθηκε το 1873) μας περιγράφει την χρήση της Αλόης. Αυτή η γνώση μεταπήδησε από τους Αιγυπτίους στους Έλληνες οι  οποίοι  όρισαν  ως πραγματική πατρίδα της Αλόης την Socotra (ένα σύμπλεγμα νησιών της Υεμένης).

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης έπεισε τον Μ. Αλέξανδρο να καταλάβει αυτά τα νησιά προκειμένου να έχουν την αποκλειστικότητα σε Αλόη. Αυτό φαίνεται περίεργο. Όμως ο Μ. Αλέξανδρος επρόκειτο  να  εκστρατεύσει κατά της Ινδίας οπότε και  χρειαζόταν  μεγάλη ποσότητα φαρμακευτικού υλικού.

Η Αλόη, όσον αφορά την Αγία Γραφή εμφανίζεται στο κατά  Ιωάννην 19,39 και  το  50 μ.Χ.
περιπλέκεται με την ζωή του Αποστόλου Θωμά του λεγόμενου Δίδυμου. Τότε παρουσιάζεται και το De Materia  Medica  του Διοσκουρίδη που περιέχει μεταξύ των άλλων, μέσα σε πέντε τόμους και τα σχετικά με την Αλόη.

Οι ινδιάνοι της Β. και Ν. Αμερικής ήταν επίσης γνώστες των θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Το 1893 ο Μαx  Bartels, στο Βερολίνο, συνιστούσε στους Γερμανούς γιατρούς και φαρμακοποιούς να λάβουν σοβαρά υπ΄ όψιν τους το «Βιβλίο των πρωτόγονων λαών»  που είχε  γράψει  ο ίδιος, με αποτέλεσμα να λοιδορηθεί  απ΄ όλους τους τότε «ειδικούς».

Πέρα όμως από τα ιστορικά στοιχεία πρέπει να μελετήσουμε και τις θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης που σύγχρονοι επιστήμονες πιστοποιούν με σύγχρονα μέσα.

Η  Αλόη  περιέχει  τα  παρακάτω  Αμινοξέα:

Αλανίνη                          Μεθειονίνη
Αργινίνη                         Προλίνη
Ασπαραγινικό οξύ          Σερίνη
Γλουταμινικό οξύ            Τυροσίνη
Γλυκίνη               
Ιστιδίνη               
Λυσίνη                

Περιέχει  όμως  και
Ασβέστιο             18,6mg/l
Σίδηρο  44,0 mg/l
Μαγγάνιο           4,5 mg/l
Μαγνήσιο           3,1 mg/l
Νάτριο                 12,7 mg/l
Ψευδάργυρο     1,7 mg/l
               


Η Αλόη, εξωτερικά λειτουργεί σαν Αντιβιοτικό. Η εσωτερική χρήση είναι Ανοσοενισχυτική.

Δεν είναι τοξική, αντιθέτως υποστηρίζει την υγεία μας στην βάση της, που είναι, η  ενέργεια  των  ενζύμων.

Κάθε λίτρο Αλόης περιέχει  44 mg  Σιδήρου, η έλλειψη του οποίου βλάπτει το Ανοσοποιητικό. Το ίδιο ισχύει και για το Ασβέστιο που ρυθμίζει τον μεταβολισμό των κυττάρων και μέσω των ιόντων του  εξασφαλίζει  την ικανότητα  της  Vit. C.

Vit. A   που περιέχει η Αλόη  εμποδίζει  τα  βακτήρια να περάσουν γρήγορα μέσα στο σώμα μας  γιατί  διατηρεί υγιείς τις βλεννογόνους μας.

Η Αλόη προστατεύει το δέρμα μας, το ανοσοποιητικό μας αλλά και το πεπτικό  μας  σύστημα.
Είναι γνωστό ότι όσοι έχουν εκτεταμένα εγκαύματα, έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες  λοιμώξεις κυρίως από Staphylococcus  aureus – Χρυσίζοντα  Σταφυλόκοκκο, πράγμα  που κατά τις παλαιότερες εποχές δεν μπορούσε  να  αντιμετωπισθεί  λόγω  έλλειψης  αντιβιοτικών, αλλά και στην σημερινή εποχή- λόγω  ανθεκτικότητας  στα  αντιβιοτικά.

Σ΄ αυτές  όμως τις περιπτώσεις η Αλόη μαζί με το Μέλι, ήταν  λοιπόν,  οι καλλίτερες ουσίες – τοπικά – για να θεραπευτούν τα εγκαύματα, παρέχοντας ταυτόχρονα  προστασία  από  τα  μικρόβια. Το  σημαντικό σ΄ αυτές τις ουσίες είναι η ρευστότητά τους. Ενυδατώνουν τους ιστούς του εγκαύματος,  εμποδίζουν τη φλεγμονή και  αποκαθιστούν  τα  υγρά  που  έχουν  χαθεί.

Η  αντικαρκινική  δράση  της  Αλόης  βασίζεται  σε  τρεις  μηχανισμούς: Εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων –  Ενισχύει το Ανοσοποιητικό  –  και  δρα  ως  Αντιοξειδωτικό.

Μελέτες του Πανεπιστημίου του Ιράν παρουσιάζουν μείωση του Διαβήτη τύπου 2 με δυσλιπιδαιμία,  μετά  την  χορήγηση Αλόης.

Μπορεί επίσης η Αλόη  να  βοηθήσει  στην Ψωρίαση  περισσότερο και από το Tριαμκινολονακετονίδιο.

 Ένα  άλλο  είδος  της  Αλόης  εξ  ίσου  ισχυρό  είναι  η  Aloe  arborescens.  Έχει   τις  ιδιότητες  της Aloe   vera  ίσως  με  πιο  ισχυρούς  τους   τρεις  μηχανισμούς  δράσης  που  προαναφέραμε.
Ωστόσο  και  τα δύο  είδη  ενδείκνυνται   για να  διευκολύνουν καρκινοπαθείς  από  τα συμπτώματα  της  χημειοθεραπείας και  της ακτινοβολίας.  Η  Aloe  arborescens  έχει  εδώ  το  προβάδισμα.
Είπαμε αρκετά όσον αφορά την Αλόη. Ένα φυτό που ενσαρκώνει την ταπείνωση και  αγαπά  να μιλά  την γλώσσα  των ταπεινών. Αυτό το φυτό,  είναι ο  θησαυρός  της καθαρής γνώσης  γιατί  είναι  ο «σιωπηλός θεραπευτής».

•             Στην  περίπτωση  ΑΚΜΗΣ συμβουλεύουμε την εφαρμογή – τοπικά – χυμού  Αλόης  λίγο προ του ύπνου, χωρίς να ξεπλύνετε.
Εάν μια εβδομάδα μετά δεν έχουμε κάποια βελτίωση τότε λαμβάνουμε από το στόμα  ένα κουταλάκι  του  γλυκού χυμό Αλόης το πρωί. Έτσι θα εμποδίσουμε τον  σχηματισμό  ουλώδους  ιστού.
•             Στην  ΑΛΟΠΕΚΙΑ  ακόμη  από την εποχή του Πλίνιου μέχρι την εποχή ιθαγενών της Αϊτής η λύση διαφαίνεται  να  είναι  υπέρ του τοπικού  μασάζ  με  χυμό  Αλόης  έτσι ώστε τουλάχιστον να σταματήσουμε την τριχόπτωση. Άλλωστε η Αλόη έχει ένα  ρΗ 6, το  οποίο μειώνει – ελαφρώς – την  λιπαρότητα  έτσι ώστε να μπορεί να  διεισδύει  άριστα  μέσω των πόρων.
•             Για την  ΑΝΑΙΜΙΑ,  δίνουμε  ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό Αλόης σκέτο ή μαζί με γάλα, τρεις  φορές  την ημέρα  για 14 ημέρες.  Επαναλαμβάνουμε τις εξετάσεις  αίματος.
•             Στην ΚΥΣΤΙΤΙΔΑ συνιστούμε ένα κουταλάκι του γλυκού μέσα σε ένα ποτήρι χλιαρό  νερό  ή σε  τσάι  τρεις  φορές  την  ημέρα.
•             Οι  ΜΥΚΗΤΕΣ  των ποδιών θεραπεύονται αν  κάνουμε ποδόλουτρα με 500gr ζεστό νερό που θα περιέχει 4 κουταλάκια του γλυκού χυμό Αλόης. Μετά το ποδόλουτρο  τρίβουμε  τοπικά με  σκέτο – αγνό – χυμό Αλόης.
•             Η καλλίτερη όμως – από  τις  πολλές συνταγές – που παρασκευάζονται με Αλόη είναι αυτή που βοηθά  τον ασθενή από τα συμπτώματα  της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας.  Για λόγους ασφαλείας αλλά και για λόγους βιοηθικής δεν αναφέρουμε  περισσότερα.
•             Το  καλοκαίρι του 1996 Αμερικανοί επιστήμονες εντυπωσίασαν τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τον απλό κόσμο με την είδηση ότι πιθανόν το έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia  pneumoniae. Αυτοί οι μικροοργανισμοί προκαλούν φλεγμονές των αγγείων διευκολύνοντας έτσι την αρτηριοσκλήρωση. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στις στεφανιαίες  που  είχαν υποστεί  νεκρωτική βλάβη, ότι στο 79% των περιπτώσεων υπήρχαν  ίχνη  Chlamydia. Αυτό  το  είχαν  αποδείξει  πρώτοι κατά την  δεκαετία  του ΄80  Σκανδιναβοί  επιστήμονες.

Οι  παραπάνω μελέτες  είχαν  «βαλτώσει»  μέχρι των  ημερών  μας,  τώρα  έχουμε  μεγαλύτερη γνώση  όσον αφορά την  σχέση  Chlamydia αρτηριοσκλήρωση,  αφού  οι  ειδικοί  πειραματικά  προκάλεσαν αρτηριοσκλήρωση από  το  βακτήριο  Chlamydia  σε  κουνέλια.

Έτσι  ίσως  αποδειχθεί  ότι  για  την  πρόληψη του εμφράγματος λειτουργεί πολύ καλά η Αλόη.

Τίποτα  το παράξενο, αν αναλογισθούμε ότι κάτι το ίδιο συνέβη και με το Helicobacter  Pylori.

Αν  όντως αποδειχθούν, και  οι  ειδικοί  αποδεχθούν  την  παραπάνω  θεωρία, τότε  πριν  φθάσουμε  στην  αντιβιοτικοθεραπεία  θα  προλαμβάνουμε το έμφραγμα  του μυοκαρδίου με  την  συστηματική  χορήγηση  της Αλόης. Ενισχύοντας το ανοσοποιητικό με  την  Αλόη,  δεν θα μπορούν τα βακτήρια να μολύνουν  τα  κύτταρα  του  αίματος.

Ναι  λοιπόν,  Αλόη  για  την  πρόληψη  του  εμφράγματος σε  ορισμένη  δοσολογία  και  καθορισμένο  τρόπο  και  χρόνο  χορήγησης.

Ευχαριστούμε για την συγγραφή του άρθρου και παραχώρηση για δημοσίευση: 

+Αικατερίνα  Κανέλλου  Μοναχή
Ιατρός  Φυτοθεραπευτής
Μέλος  S.I.Fit  και  ASSIRI
Ιερά Μονή  Αγ. Νικολάου-Καλτεζών
22027  Κάτω Ασέα
Τηλ: 27910-23535

Φύτευση Aloe Vera με την βοήθεια Γεωυφάσματος 


Σεμινάρια Αγροτικών Ευκαιριών