10 Φεβ 2017

Εξαγωγές στην Αυστρία

Στην Αυστρία οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αποτελούν μόνο ένα μικρό τμήμα της χώρας και έτσι η γεωργία απασχολεί ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού. 

Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι τα ζαχαρότευτλα, καλαμπόκι, σιτάρι και κριθάρι. Όσον αφορά την κτηνοτροφία εκτρέφονται αγελάδες, χοίροι, πουλερικά και πρόβατα.

Η μισή έκταση της χώρας καλύπτεται από δάση και η υλοτομία είναι ανεπτυγμένη όπως και η παραγωγή χαρτιού. Η Αυστρία διαθέτει σημαντικό υδροηλεκτρικό δυναμικό χάρη στους ορμητικούς ποταμούς που κατεβαίνουν από τις Άλπεις. Η βαριά βιομηχανία είναι, επίσης, ανεπτυγμένη. Τα μεγαλύτερα βιομηχανικά κέντρα βρίσκονται γύρω από τη Βιέννη και το Γκρατς. Ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην εθνική οικονομία. Εκατομμύρια τουρίστες προσελκύει η πρωτεύουσα Βιέννη και το Ίνσμπρουκ, όπως και το Σάλτσμπουργκ, γενέτειρα πόλη του Μότσαρτ

Τον Ιανουάριο του 2006 υπήρχαν στην Αυστρία 326.000 άνεργοι, ποσοστό 7,7% του ενεργού πληθυσμού. Οι περισσότεροι άνεργοι είναι άνδρες (135.000) και ακολουθούν οι γυναίκες (120.000). Οι νέοι άνεργοι κάτω των 25 ετών είναι περίπου 50.000, σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο του 2006.

Ως γνωστόν, υπάρχει εντός της ΕΕ ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και οι σχετικές διατάξεις είναι, σε μεγάλο βαθμό, εναρμονισμένες. Ωστόσο, προβλέπονται προδιαγραφές για την εμπορία ελαιόλαδου που καθορίζονται από τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αρ. 29/2012.

Και στο  επίπεδο του λιανικού εμπορίου, πρέπει το προϊόν να παρέχεται στον καταναλωτή σε συσκευασία μέγιστης χωρητικότητας 12 λίτρων.

Οι συσκευασίες πρέπει να είναι εφοδιασμένες με μη επαναχρησιμοποιούμενο πώμα και να διαθέτουν ετικέτα σύμφωνα με τα άρθρα 3 έως 6 του ανωτέρω κανονισμού.

στην Αυστρία είναι αναπτυγμένη η Εκτροφή Βοοειδών. 
Αναφορικά με το μέλι, σας παραπέμπουμε στον αυστριακό κανονισμό για το μέλι (στα γερμανικά), ο οποίος βασίζεται στην οδηγία της ΕΕ 2001/110/EΚ, που διακρίνει τα διάφορα είδη μελιού και θεσπίζει ειδικούς κανόνες σήμανσης.

Για τα βότανα (μπαχαρικά), τα οποία χρησιμοποιούνται ως προϊόντα διατροφής, εφαρμόζονται κατά τη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας (Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Εμπορίας Ειδών Διατροφής/ Bundesgremium des Lebensmittelhandels, κατωτέρω) σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ αρ. 543/2011, οι προβλέψεις του άρθρου 113α παρ. 1 του κανονισμού (ΕΚ) αρ.1234/2007, ως οι γενικές προδιαγραφές εμπορίας.

Οι λεπτομέρειες των κανόνων προώθησης αναφέρονται στο παράρτημα 1 μέρος Α του υπ´αρ. 543/2011 κανονισμού. Εάν τα βότανα χρησιμοποιούνται ως έγχυμα (τσάι) ή για ιατρικούς σκοπούς, θα πρέπει να τηρούνται οι ειδικές διατάξεις.

Σύμφωνα με τη LMSVG (νομοθεσία ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του καταναλωτή), οι επιχειρήσεις φέρουν την ευθύνη για όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και πώλησης των προϊόντων που τέθηκαν από τις ίδιες σε κυκλοφορία, και για την καταλληλότητα τους, και για τη σήμανση. Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, συνιστάται η δειγματοληπτική ανάλυση των προς εξαγωγή προϊόντων από εγκεκριμένο οργανισμό τροφίμων (Lebensmittelgutachter).

Υπέροχες παραδοσιακές Φάρμες στην Αυστρία ( Άλπεις). 
Αν τα προϊόντα συσκευάζονται και προορίζονται για παράδοση στον τελικό καταναλωτή, πρέπει, επίσης, να δοθεί προσοχή στον κανονισμό για την επισήμανση τροφίμων (από τις 13.12.2014, κανονισμός διατροφικής πληροφόρησης). Παραθέτουμε, καταρχάς, στα γερμανικά, το ενημερωτικό δελτίο επισήμανσης τροφίμων. Ο πλήρης κανονισμός επισήμανσης τροφίμων είναι ο υπ΄αρ. 1169/2011. Ο κανονισμός διατροφικής πληροφόρησης βρίσκεται εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανωτέρω, θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://wko.at/lebensmittelhandel του Αυστριακού Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε και απευθείας με την αρμόδια υπηρεσία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας, το Bundesgremium des Lebensmittelhandels (lebensmittelhandel@wko.at, 0043 590 900 3005).