7 Φεβ 2017

Χαρουπιά: Το δέντρο με τον Χρυσό καρπό


Αναζητώντας επενδυτικές λύσεις στην σύγχρονη γεωργική παραγωγή, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια προσέγγιση για την διατροφική &  οικονομική σημασία του δέντρου & του καρπού της χαρουπιάς.

Η χαρουπιά είναι είδος δασικό, γεωργικό, βιομηχανικό και καλλωπιστικό. Η καλλιέργειά της είναι σημαντική για τους καρπούς της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε σάκχαρα και έχουν πλειάδα χρήσεων.

Άρα έχει οικονομικό ενδιαφέρον ως Νέα Καλλιέργεια και ως  μεταποιήσιμο είδος.

Χρησιμοποιείται:

•             Ως ζωοτροφή στην κτηνοτροφία,
•             στην παρασκευή οινοπνευματωδών ποτών αλλά και
•             στην ανθρώπινη διατροφή κυρίως ως γλυκαντική ουσία
•             καθώς και ως υποκατάστατο του κακάο στη σοκολατοβιομηχανία.
•             Μετά από αλευροποίηση των εμβρύων των σπερμάτων παρασκευάζεται ένα θρεπτικό αλεύρι κατάλληλο για βρεφικούς κοιλόπονους και παιδικές γαστρεντερίτιδες. 
•             Τα χαρούπια είναι γλυκά και θρεπτικά. Τα σπέρματα του χαρουπιού περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, αργινίνη, γλουταμινικό και ασπαρτικό οξύ.
•             Είναι σχετικά πλούσια σε ασβέστιο, ενώ περιέχουν αξιόλογες ποσότητες προβιταμίνης Α και βιταμινών της ομάδας Β και μικρότερες ποσότητες σιδήρου, νατρίου και καλίου
•             Τα σπέρματα των χαρουπιών έχουν ποικίλες χρήσεις στη βιομηχανία.
•             Από τα σπέρματα των χαρουπιών εξάγεται μία κολλώδης ουσία (κόμμι) χρήσιμη στη χαρτοβιομηχανία, στην υφαντουργία καθώς και ως πηκτική ουσία στην παρασκευή κάποιων τροφίμων.

•             Το ξύλο της δίνει ξυλάνθρακες αρίστης ποιότητας, το «καρδιόξυλό» της χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία, την ξυλογλυπτική, την τορνευτική και την βαρελοποιία ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της στη βυρσοδεψία και στη βαφική.
•             Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ακόμη για την παρασκευή ηδύποτων και φαρμάκων κατά του βήχα και της χρόνιας βρογχίτιδας.
•             Τα σπέρματα των χαρουπιών αποτελούν πολύτιμο βιομηχανικό υλικό και από αυτά παρασκευάζεται κυτταρίνη που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή φωτογραφικών πλακών και άλλων αντικειμένων.
•             Επίσης από τα άγουρα χαρούπια παρασκευάζονται βαφικές και κολλητικές ουσίες κατάλληλες για τη βυρσοδεψία, τη βαφική και τη στίλβωση .
•             Αξίζει να σημειωθεί ένα πολύ σημαντικό προϊόν, μετά από έκθλιψη του καρπού λαμβάνεται έλαιο το οποίο χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία, αλλά και στη βιομηχανία καλλυντικών.

Η χαρουπιά ως δένδρο βραδείας ανάπτυξης, μπαίνει όψιμα σε πλήρης καρποφορία, περίπου από τον 8ο έως τον 10ο χρόνο της ηλικίας της, ενώ η παραγωγική της ζωή υπολογίζεται σε 80 έως 100 χρόνια.

Η απόδοση ενός στρέμματος με 10 δένδρα (1 αρσενικό  / 9 θηλυκά ), φτάνει τους 7 tn/ στρέμμα (Πηγή: Μελέτη ΥΠΑΑΤ).

Επίσης λόγω των χαμηλών απαιτήσεων σε καλλιεργητικές φροντίδες του δένδρου, η χαρουπιά ενδείκνυται για μερικής απασχόλησης γεωργία και εμφανίζει να έχει δυνατότητες καλλιέργειας σε ημι - άνυδρες μεσογειακές και υποτροπικές περιοχές. Είναι ιδανική δενδρώδης καλλιέργεια για τα θερμά και ξηρά κλίματα όπως Κρήτη & νησιά Αιγαίου.

Μαρμελάδα Ελληνική απο Χαρούπι. 
Έχει πολύ ενδιαφέρον λοιπόν να μελετήσει κανείς τα προϊόντα που πιθανόν θα τον ενδιέφεραν να στοχεύσει για μια καθετοποιημένη γεωργική επένδυση με άξονα την καλλιέργεια της χαρουπιάς. Η επένδυση μπορεί να μας δώσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα και ανάλογα το μέγεθος της να αποτελεί και το κύριο εισόδημα του επενδυτή, ειδικά για όποιον ασχοληθεί και με την μεταποίηση.


Ένα επιτυχημένο παράδειγμα παραγωγού είναι ο κ. Ηλίας Μανούσακας ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί   με το «χαμένο θησαυρό της Κρήτης» όπως ο ίδιος τον αποκαλεί. Οικονομολόγος μηχανικός στο επάγγελμα και με πλούσια εμπειρία στην  επεξεργασία του καφέ στον Καναδά, αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου.

 Από το 2006 που ξεκίνησε στην δραστηριότητα του μέχρι το 2010 που επεξεργάστηκε τις πρώτες ποσότητες χαρουπιού , πάλεψε για να τελειοποιήσει το σύστημα επεξεργασίας το οποίο έστησε μόνος του. 

Πηγή Αγροτικές Ευκαιρίες ( Εισηγήτρια Σεμιναρίων κα Ζωή Π. Ιωαννίδου  Γεωπόνος Γ.Π.Α.)




Και μια Ιστορία Επιτυχίας με το Χαρούπι σε καιρό μνημονίων!

Από την Κρήτη.

«Δε σας κρύβω ότι υπήρξαν στιγμές που απογοητεύτηκα και είπα ότι θα τα εγκαταλείψω, επειδή μηχανολογικά δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω», δήλωσε σε τοπικό δίκτυο oκ. Μανούσακας, ο οποίος πλέον μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος που  σχεδόν τελειοποίησε το σύστημα επεξεργασίας του χαρουπιού. 

Το χαρούπι είναι εξειδικευμένο στην επεξεργασία του λόγω της υψηλής περιεκτικότητας φυσικών σακχάρων που περιέχει, έχει 40% περιεκτικότητα μελιού. Οπότε είναι δύσκολη η μετατροπή ενός τόσο κολλώδους υλικού σε άλευρο ( Χαρουπάλευρο).

Πλέον λοιπόν ο κ. Μανούσακας παράγει 15 υποπροϊόντα μεταξύ αυτών:  υποκατάστατο καφέ  χωρίς καφεΐνη και γλουτένη , κακάο , αλεύρι δυο είδη σιροπιών, χυμό από χαρούπι, παστέλι, σοκολάτα, ( ένα είδος σαν την μερέντα), ενώ η πρώτη ύλη δίνεται για την παρασκευή αρτοπαρασκευασμάτων.

Πλέον οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα τεχνολογικών λύσεων για την επεξεργασία του καρπού.

Σας παραθέτουμε ένα video για την επεξεργασία του καρπού.



Για περισσότερες πληροφορίες.... «Αγροτικές ευκαιρίες»