Ένα επιστημονικό άρθρο για τις Αγροτικές Ευκαιρίες®. |
O Κουρκουμάς, σύμφωνα με
τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
(WHO) αποτελείται από τα εξής χημικά στοιχεία: Από αιθέριο έλαιο, με χρώμα
απαλό κίτρινο έως πορτοκαλοκίτρινο 6% , που αποτελείται από μονοτερπένια, σεσκουϊτερπένια ,ζινζιμπερένια και α - β τουρμερόνη.
Η
βασική χρωστική ουσία 5%,
οφείλεται στα κουρκουμινοειδή.
Αποδείχθηκε
ότι η ρίζα του έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε πειραματόζωα.
Η ενδοπεριτοναϊκή
χορήγηση Κουρκουμά σε ινδικά χοιρίδια, στα οποία είχε χορηγηθεί μια
ουσία που τους είχε προκαλέσει οίδημα, έδειξε ότι μείωσε τόσο την οξεία όσο και
την χρόνια φλεγμονή.
Είχε μια δράση ίδια με την
οξική υδροκορτιζόνη και την
ινδομεθακίνη. Η χορήγηση από το στόμα του Κουρκουμά στα πειραματόζωα δεν
είχε κανένα αποτέλεσμα.
Η κουρκουμίνη είναι ο κύριος υπαίτιος για την αντιφλεγμονώδη
δράση του Κουρκουμά. Η κουρκουμίνη δρα αρκετά καλά και μετά την
χορήγησή της από το στόμα.
Στους 116 ασθενείς
από πεπτικό έλκος, όταν χορηγήθηκε Κουρκουμάς κονιορτοποιημένος (500 mg
επί 4 φορές την ημέρα για 7 ημέρες) έδειξαν θεραπεία του έλκους και
μείωση του πόνου.
Στους 18 ασθενείς- από ρευματοειδή αρθρίτιδα- όταν τους χορηγήθηκε κουρκουμίνη (1200 mg / ημ.) ή
φαινυλβουταζόνη ( 30mg / ημ.) είχαμε,
και στις δύο περιπτώσεις, σημαντική βελτίωση.
Η Γερμανική Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά τον Κουρκουμά στις δυσπεψίες και δεν μας δίνει
παρενέργειες.
Ο WHO μας προειδοποιεί για δερματίτιδα στα άκρα των δακτύλων
(προφανώς από χρήση με ακάλυπτο χέρι) ή
και αλλεργικές αντιδράσεις (ελάχιστες).
Όμως και οι δύο παραπάνω φορείς μας δείχνουν μία αντένδειξη.
Ο Κουρκουμάς αντενδείκνυται σε περιπτώσεις απόφραξης των χοληφόρων οδών. Εκτός αυτού ο Κουρκουμάς
της Ιάβα (C. xanthorrhiza Roxd)
μπορεί να προκαλέσει γαστρικές ενοχλήσεις.
Οι Ινδοί επιστήμονες αναφέρουν ότι ο Κουρκουμάς βελτιώνει το
ανοσοποιητικό.
Επίσης επειδή προφυλάσσει τα τρόφιμα από τη φθορά ,αυτό
υποδεικνύει ότι έχει και δράση αντιβιοτική. Δρα κατά της Σαλμονέλλας και το
δίνουμε και στην δυσεντερία (από αμοιβάδες).
Προφυλάσσει τα μάτια από τον καταρράκτη.
Η κουρκουμίνη ως αντιοξειδοτική έχει αντικαρκινική δράση.
Μελέτες του περιοδικού Cancer letters,
Cancer Research e
Carcinogenesis πιστοποιούν ότι αυτή η ουσία εμποδίζει την ανάπτυξη
καρκίνου του εντέρου και λεμφώματος.
Σε ένα άρθρο του περιοδικού Mutagenesis αναφέρεται
ότι ήλεγξαν τα ούρα μιας ομάδας
καπνιστών και βρήκαν μεταλλαξιογόνες ουσίες,
παράγοντας που υποδεικνύει καρκινική δράση σε βιοχημικό επίπεδο. Σε αυτά τα άτομα
επιστήμονες χορήγησαν για 30 ημέρες 1,2gr Κουρκουμά (περίπου ένα κουταλάκι του
γλυκού) κάθε ημέρα ( χωρίς απαγόρεψη του καπνίσματος) και είδαν ότι τα επίπεδα
των ουσιών αυτών είχαν μειωθεί αισθητά.
Ο Κουρκουμάς μειώνει την πίεση, την χοληστερίνη και
προλαμβάνει τον σχηματισμό εμβόλων στο αίμα. Αντενδείκνυται όμως σε όσους ακολουθούν
αντιπηκτική αγωγή ή παίρνουν
vit. E.
H κουρκουμίνη προστατεύει τον ηπατικό ιστό από βλάβες που
προκαλεί το οινόπνευμα και το αναλγητικό ακεταμινοφαίνη.
Όλα τα βότανα μπορούν να μας δώσουν καλλίτερη ποιότητα ζωής όμως:
«Contra
vim mortis non
est medicamen in
hortis».
Δηλαδή:
{Κατά της δύναμης του
θανάτου, δεν υπάρχει φάρμακο (δένδρο) , στον κήπο}.
Πράγματι το Δένδρο της Ζωής
απέμεινε στην Εδέμ.
+ Αικατερίνα
Κανέλλου Μοναχή
Ιατρός Φυτοθεραπευτής
Μέλος S.I.Fit και
ASSIRI
Ιερά Μονή Αγ.
Νικολάου-Καλτεζών
22027 Κάτω Ασέα -
Τηλ: 27910-23535
e-mail.kaltezesmon@gmail.com