11 Απρ 2017

Νέα πληρωμή 200 εκατ. Ευρώ για χιλιάδες αγρότες


Ημέρες πληρωμών θα είναι οι επόμενες για χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα που από σήμερα, Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, έως και τη Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου 2017, θα εισπράξουν περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Δες αν είσαι δικαιούχος.

Οι πληρωμές αφορούν την ειδική ενίσχυση βάμβακος, ύψους 170 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ αφορούν συνδεδεμένα καθεστώτα.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά με δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Κέντρος, συμπληρώνοντας επίσης πως το ίδιο χρονικό διάστημα θα πληρωθούν και ενισχύσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Εν τω μεταξύ, οι πληρωμές των συνδεδεμένων αφορούν τα τεύτλα, τους σπόρους σποράς, τα συμπύρηνα ροδάκινα, τα σπαράγγια και τη σηροτροφία. Ο υπόλοιπες συνδεδεμένες, όπως αυτές για το ρύζι ή τα ζωικά –που ακόμα δεν έχει καθοριστεί το ακριβές ύψος της ενίσχυσης–, αναμένεται να πληρωθούν τον Μάιο του 2017. 

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη 5 Απριλίου καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους τομείς των ζαχαρότευτλων στα 72,45 ευρώ το στρέμμα, για το σπαράγγι στα 50 ευρώ το στρέμμα, για τους σπόρους σποράς στα 43,89 ευρώ, για το συμπύρηνο ροδάκινο στα 16,7 ευρώ το στρέμμα και για τη σηροτροφία στα 251 ευρώ το κουτί. Επισημαίνεται ότι στη σηροτροφία, στα συμπύρηνα ροδάκινα για χυμοποίηση η τιμή καθορίστηκε με βάση την ενδεικτική που είχε οριστεί στη σχετική Υπουργική Απόφαση. Στους σπόρους σποράς καθορίστηκε με βάση τον προϋπολογισμό και τα επιλέξιμα εκτάρια.


Στο σπαράγγι και στα ζαχαρότευτλα, λόγω του μικρότερου αριθμού των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σχέση με την πρόβλεψη της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η τιμή καθορίστηκε σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα της ενδεικτικής τιμής. Πηγή.