2 Απρ 2017

Να καλλιεργήσω wasabi ;

Σούσι με Wasabi.
Το Wasabi είναι ένα από τα πιο δύσκολα φυτά γεγονός που  περιορίζει  την ευρεία καλλιέργειά του.
Αυτό καθιστά αδύνατο για τους καλλιεργητές να ικανοποιήσουν  πλήρως την εμπορική ζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα! , γεγονός που καθιστά τα φυτά wasabi αρκετά ακριβά.

Λίγα μέρη είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια wasabi μεγάλης κλίμακας, και η καλλιέργεια είναι δύσκολη ακόμη και σε ιδανικές συνθήκες. Στην Ιαπωνία, το wasabi καλλιεργείται κυρίως αλλά και πάλι σε ορισμένες  θα λέγαμε ιδανικές περιοχές.

 Ως εκ τούτου, εκτός Ιαπωνίας, είναι σπάνιο να βρείτε τα φυτά πραγματικό wasabi. Λόγω του υψηλού κόστους της, ένα κοινό υποκατάστατο είναι ένα μείγμα χρένο , μουστάρδα , άμυλο και πράσινο χρωματισμό τροφίμων ή σκόνης σπανάκι.

Συχνά οι συσκευασίες φέρουν την ένδειξη wasabi, ενώ τα συστατικά δεν περιλαμβάνουν ουσιαστικά οποιοδήποτε μέρος του φυτού wasabi. Wasabi και χρένο είναι παρόμοια σε γεύση και οξύτητα που οφείλεται σε παρόμοιο ισοθειοκυανική επίπεδα.


 Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι χρώμα με Wasabi είναι φυσικά πράσινο.
 Στην Ιαπωνία, το χρένο αναφέρεται ως Seiyo wasabi ( 西洋わさび; "δυτική wasabi") .

 Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλήθεια wasabi γενικά βρίσκεται μόνο σε εξειδικευμένα παντοπωλεία και high-end εστιατόρια.

Στην Αγγλία αλλά και σε άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τα Gourmet εστιατόρια που ανάμεσα σε άλλα εξωτικά υλικά φιλοξενούν και το περίφημο wasabi.

Δυστυχώς το 95% όπως αναφέρει το περιοδικό τροφίμων σερβίρει επικίνδυνες απομιμήσεις μια και το αυθεντικό wasabi συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ακριβό υλικό για τα περισσότερα εστιατόρια ιδιαίτερα για αυτά που φιλοξενούν Κουζίνα της Από Ανατολής και Ιαπωνίας.

Ο Τζον Ολδ από το Ντορσέτ της Αγγλίας


Ο Τζον Ολδ από το Ντορσέτ της Αγγλίας – αποφάσισε να το καλλιεργήσει - που τώρα είναι 46 ετών  ανακάλυψε πριν από  επτά χρόνια το συγκεκριμένο φυτό, όταν άρχισε να πειραματίζεται με τα φυτά που αγαπούν ιδιαίτερα τα καθαρά νερά και  που ευδοκιμούν σε όλη την Ασία, αλλά τώρα και  κατά μήκος της νότιας ακτής της Αγγλίας.

Είναι μια πολύ ιδιαίτερη και σχολαστική καλλιέργεια αλλά αυτό δεν τον πτόησε , μια και είναι από  τις πιο επικερδείς καλλιέργειες στον κόσμο, δεν είχε αναπτυχθεί εμπορικά στην Ευρώπη και είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί και στο μέλλον.

Αλλά το μικρό οικογενειακό αγρόκτημα το Τζόν είχε πράγματι αρκετά θετικά για τον πειραματισμό ( με την Βοήθεια ειδικού γεωπόνου από την Αγγλία και την συνεργασία Ιάπωνα γεωπόνου) , συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πηγών από καθαρό τρεχούμενο άριστης ποιότητας νερό και 4 στρέμματα που μετά από την σχετική Εδαφοανάλυση κρίθηκε ικανό να δεχτεί τα πρώτα φυτά.


Ο ίδιος σήμερα καλλιεργεί δεκάδες χιλιάδες φυτά wasabi και πωλεί τα ριζώματα στελέχους-όπως (το μέρος που τρίβουμε) στην Ελίτ Ευρωπαϊκή αγορά των  σεφ και απευθείας στους καταναλωτές μέσω  E-shop.