7 Μαΐ 2017

Η διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων


Δείτε τι να προσέξετε στην διαδικασία μεταβίβασης δικαιωμάτων.

Βασική προϋπόθεση συμβαλλόμενων σε μια μεταβίβαση δικαιωμάτων είναι ο μεταβιβαστής να είναι κάτοχος δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και ο αποδέκτης ενεργός γεωργός με τη φορολογική δήλωση που θα κάνει το 2017

Ένα θέμα που θα πρέπει να προσέξουν οι κτηνοτρόφοι είναι ότι ενώ μέχρι πέρσι μπορούσαν να μεταβιβάσουν το ζωικό κεφάλαιο και παράλληλα να πάρουν και κατανομή επιλέξιμου βοσκότοπου για να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα, αυτό από φέτος καταργείται. Μόνο όσοι έχουν ιδιόκτητα βοσκοτόπια δεν θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Επίσης αυξάνεται το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του Εθνικού Αποθέματος από 20% σε 25% στην περίπτωση μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης χωρίς γη (εξαιρούνται μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς και οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων όταν οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς πρώτου βαθμού ή σύζυγοι). 

Το τελευταίο διάστημα, συσσωρεύτηκαν πάρα πολλά αιτήματα για τις μεταβιβάσεις των Δικαιωμάτων στις πύλες, λόγω της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, σε όσους εμφανίζουν  αγροτική δραστηριότητα. 

Αυτό θα σημάνει ότι όσοι δεν έχουν παιδιά ή συζύγους να τα μεταβιβάσουν τα δικαιώματα θα χάσουν ένα 25% της αξίας τους.

Πολλά ερωτηματικά όμως δημιουργεί το κονδύλι του Εθνικού Αποθέματος πως θα διανεμηθεί. Το ΥπΑΑΤ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει επίσημα πως θα διαχειριστεί αυτό το «ταμείο». Πηγή.


Διαβάστε έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις Μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2017 και την αποφυγή λαθών (πατήστε εδώ).