27 Ιουν 2017

Άμεση πληρωμή για Αγελαδοτρόφους


Μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 οι πληρωμές του πριμ αγελαδινού και υπόλοιπα ενιαίας του 2016

Ένα συνολικό ποσό που υπολογίζεται περί τα 30 εκατ. ευρώ και αφορά υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση και τις συνδεδεμένες του 2016 έχουν προγραμματίσει για τις 30 Ιουνίου οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το σύστημα του Οργανισμού κλείνει πρακτικά την ερχόμενη Παρασκευή για τις εκκρεμότητες του 2016, με τις πρώτες αναλήψεις να μπορούν να γίνουν από τα ΑΤΜ το μεσημέρι της ίδιας μέρας.


Ένα μεγάλο κομμάτι της πληρωμής θα αφορά τις συνδεδεμένες για τα ειδικά δικαιώματα στους κτηνοτρόφους, που είναι και το μόνο καθεστώς που δεν έχει καθόλου πληρωθεί ως σήμερα. Βέβαια, στην πληρωμή εκτιμάται αρμοδίως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν θα πιστωθεί το συνολικό μπάτζετ της ενίσχυσης (4,39 εκατ. ευρώ για το Μέτρο 1 βοοειδή και 24,899 εκατ. ευρώ Μέτρο 2 αιγοπρόβατα), γιατί όπως εξήγησε πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που δεν «έπιασαν» τα απαιτούμενα κιλά γάλακτος για να είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης.

Το σύστημα του Οργανισμού κλείνει πρακτικά την ερχόμενη Παρασκευή, βάση της κοινοτικής υποχρέωσης, και οι πιστώσεις που θα ξεκινήσουν από το μεσημέρι της ίδιας μέρας από τα ΑΤΜ αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Κέντρο, οι αρμόδιοι του Οργανισμού ολοκληρώνουν άμεσα τους διασταυρωτικούς ελέγχους, ενώ έχουν ήδη περαστεί οι διορθώσεις και οι ενστάσεις. Κατ’ ουσίαν οι πληρωμές θα είναι μικροποσά ανά δικαιούχο, ενώ θα περιλαμβάνονται και πιστώσεις και για ενισχύσεις στα μικρά νησιά του Αιγαίου που αφορούν μαστίχα Χίου και γάλα.

Πηγή: Agronews