18 Αυγ 2017

Να φυτέψω Λούφα;


Πώς μπορείτε να το καλλιεργήσετε στον κήπο σας, οι ευεργετικές του ιδιότητες στο σώμα μας και η χρήσεις της στην καλλυντική βιομηχανία. 

Γράφει η Θένια Μυλωθρίδου

Oταν άκουσα για τη λούφα ή το σφουγγάρι της στεριάς, όπως πολλοί το αποκαλούν, ενθουσιάστηκα και κατάφερα, με τα πρώτα σποράκια που απέκτησα το χειμώνα να έχω πλέον τις δικές μου λούφες.

Έτσι, θα τις χρησιμοποιήσω είτε ως σφουγγάρι για το σώμα ή για την κουζίνα, είτε θα τις ενσωματώσω στο αγαπημένο μου σαπούνι γλυκερίνης με λούφα, το οποίο μεταξύ άλλων περιέχει σπιρουλίνα, πράσινη άργιλο, ζεόλιθο, τρίμμα βερίκοκου και παπαρουνόσπορο και είναι ιδανικό για απολέπιση, τόνωση και ευεξία.

Η αλήθεια είναι πως πολλοί δεν γνωρίζουν πως το φυσικό αυτό σφουγγάρι προέρχεται από κολοκύθα. Ναι, καλά ακούσατε... Πρόκειται για μία ποικιλία κολοκυθιάς που μας ήρθε από την Ασία, οι σπόροι του μοιάζουν με πασατέμπο (μαύρα), είναι αναρριχώμενο φυτό και θέλει κι αυτό ζέστη όπως όλα τα κολοκυθοειδή. Έχει μακρά διάρκεια και αντοχή, είναι φιλικό στο περιβάλλον και 100% βιοαποικοδομήσιμο.



Δύο λόγια για τη λούφα

Luffa aegyptiaca. Λούφα (κολοκύθα), ή Ελίφι, ή Λίφι, μακρινός ξάδερφος του αγγουριού. 

Μονοετές ποώδες φυτό, χρειάζεται υποστύλωμα για να αναρριχηθεί, ήλιο, νερό και φροντίδα. Είναι φυτικό σφουγγάρι, οικολογικό, ιδανικό για βαθύ καθαρισμό και απολέπιση.

Από τα αρχαία χρόνια, οι Αιγύπτιοι και άλλοι λαοί της εγγύς ανατολής καλλιεργούσαν αυτό το πολύτιμο φυτό με σκοπό να το χρησιμοποιούν στην προσωπική τους υγιεινή. Η λούφα μαλακώνει τα σκληρά σημεία του σώματος (φτέρνες, αγκώνες κ.τ.λ), απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου ενώ συμβάλλει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
συμβάλλει και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Του χρόνου αισιοδοξώ πως θα έχω μεγαλύτερη παραγωγή καθώς οι λούφες μου, μου έδωσαν καινούρια σποράκια που περιμένουν και αυτά να αναπαραχθούν. Να σημειώσουμε πως κάθε κολοκύθα, δίνει περίπου 100 σποράκια.



Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε...

Όταν ο καρπός είναι μικρός μπορεί να καταναλωθεί όπως το αγγούρι και το κολοκυθάκι. Να θυμάστε όμως όταν είναι περίπου 10 εκατοστά, διότι όταν μεγαλώσει περισσότερο ο καρπός γίνεται ινώδης, είναι πικρός και μη βρώσιμος.

Οι σπόροι ψημένοι και αλατισμένοι καταναλώνονται επίσης, όπως τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες.
Χρησιμοποιούνται μάλιστα στην παραδοσιακή ιατρική, σε συνδυασμό και με άλλα βότανα για την καταπολέμηση κάποιων παθήσεων.

Κυρίως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας, «μπλοκάροντας» και αποβάλλοντας τις τοξίνες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ρινίτιδας, όπως το φτέρνισμα, η ρινόρροια και η ρινική συμφόρηση. Να σημειώσουμε πως κυκλοφορεί ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα διατροφής, με βάση τη λούφα.



Από τις ίνες του κατασκευάζονται λάτεξ, σαπούνια, καλλυντικά ενώ τα φύλλα του βρίσκουν χρήση και στη φαρμακοβιομηχανία.

Από τη σπορά, στη συγκομιδή

Επέλεξα τα καλά σποράκια (μαύρα στο χρώμα) και τα έβαλα σε βρεγμένες εφημερίδες στα μέσα της Άνοιξης. Αν και άργησαν λίγο, κάποια στιγμή έσκασαν και μετέφερα τα φύτρα σε ρολά από χαρτί υγείας (βιοδιασπώμενα). Εσείς φυσικά μπορείτε να τα φυτέψετε σε κυπελλάκια.

Αφού ξεπετάχτηκαν για τα καλά, μεταφύτεψα τα φυτά στο χωράφι, σε ηλιόλουστο σημείο και φρόντισα να κάνω μία κατασκευή από καλάμια, όπου στη συνέχεια αναρριχήθηκαν. Το καλύτερο είναι να τα βάλετε δίπλα σε κάποιο φράχτη ή σε δέντρο, κάπου που μπορούν να αναρριχηθούν.  Να υπενθυμίσουμε πως η λούφα χρειάζεται περίπου 100 ηλιόλουστες μέρες για να φτάσουν στο σημείο που πρέπει.

Από εκεί και πέρα, θέλουν συχνό πότισμα, να πλημμυρίζουν τα αυλάκια με νερό ενώ όσον αφορά τα δεσίματα, στην αρχή θέλουν κάποια βοήθεια, στη συνέχεια όμως μπλέκονται μόνα τους. Μην ανησυχήσετε αν η ανάπτυξή τους είναι αργή, όταν οι θερμοκρασίες θα ανέβουν τότε το φυτό είναι στα... φόρτε του. Αν όλα πάνε καλά, η λούφα θα συνεχίσει να αποδίδει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.



Πότε συλλέγουμε την Λούφα; 

Όταν πια η λούφα αφυδατωθεί – θα το καταλάβετε από το σκούρο χρώμα και από το γεγονός ότι θα έχει χάσει όλο το βάρος της – τότε τις συλλέγουμε και τις ξεφλουδίζουμε ενώ τις χτυπάμε μέσα σε ένα βαθύ σκεύος για να συλλέξουμε τους σπόρους που έχει μέσα (θα τους αποθηκεύσουμε σε σκιερό μέρος για την επόμενη χρονιά). Να σημειώσουμε σ’ αυτό το σημείο πως κάθε λούφα δίνει περίπου 100 σπόρους. Πάντα να επιλέγετε αυτούς με το μαύρο χρώμα.

Κατά το ξεφλούδισμα προσπαθήστε να τις καθαρίσετε προσεκτικά ώστε να μη μείνουν κομμάτια πάνω τους. 

Από εκεί και πέρα, τις απλώνετε στον ήλιο για να φύγει η υγρασία και είναι έτοιμες για να τις χρησιμοποιήσετε. 

Αν θέλετε τις πλένετε με νερό και τις αφήνετε να στεγνώσουν, άλλοι πάλι βάζουν και λίγη χλωρίνη (10%) για να ασπρίσουν. Εγώ προτιμώ το φυσικό τους χρώμα.

σαπούνι γλυκερίνης με λούφα

Τις αποθηκεύετε σε κάποια χάρτινη σακούλα, χωρίς φυσικά υγρασία και είναι έτοιμα για χρήση.  Καλή σας επιτυχία!!!  Πηγή