7 Σεπ 2017

Όλα τα τελευταία Νέα για την φετινή παραγωγή Ελαιολάδου ανά περιφέρεια!


Θετικά είναι τα μηνύματα σχεδόν από όλη την Ελλάδα για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, η οποία αναμένεται  µε μεγαλύτερη και ακόμα πιο ποιοτική παραγωγή σε σχέση µε την προηγούμενη δύσκολη χρονιά!

Όπως αναφέρει σε αναλυτικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», με σύµµαχο τις καλές καιρικές συνθήκες, στις περισσότερες ελαιοκομικές περιοχές, τόσο η ανθοφορία όσο και η καρπόδεση των δέντρων εξελίχθηκαν οµαλά, ενώ έχει αποτραπεί µέχρι στιγµής η επέλαση του δάκου. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η εξέλιξη της παραγωγής θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους επόμενους Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2017. Ειδικά όσον αφορά το πρόγραμμα δακοκτονίας, δεν είναι λίγες οι αρμόδιες διευθύνσεις που αντιμετοπίζουν σοβαρά προβλήματα, από έλλειψη φυτοφαρμάκων μέχρι και καθυστερήσεις στις αναλήψεις έργων.

Σύμφωνα µε το οδοιπορικό της «ΥΧ», µε βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα που υπάρχουν αλλά, και µε εκτιμήσεις που δίδονται µε κάθε επιφύλαξη, στη συντριπτική πλειοψηφία των ελαιοκομικών µας περιοχών αναμένεται αύξηση της παραγωγής (μικρή και μεγάλη), σε κάποιες δεν θα υπάρξει καµία μεταβολή, ενώ μεγάλη μείωση τη παραγωγής αναμένεται στον Έβρο.






Ήπειρος

Η παρατεταµένη ξηρασία µε τις πολύ υψηλές θερµοκρασίες, ιδιαίτερα ασυνήθιστες για την Ήπειρο, κράτησαν µακριά τους δακοπληθυσµούς, αλλά τα ελαιόδεντρα σε κάποιες περιπτώσεις εµφάνισαν σηµάδια από την ανοµβρία, όπως για παράδειγµα στην περιοχή της Άρτας, όπου ο κύριος όγκος της παραγωγής προέρχεται από ξηρικούς ελαιώνες. Όπως εξηγεί από τη ΔΑΟΚ ΠΕ Άρτας ο Γρηγόρης Οικονόµου, το πρόβληµα αφορά τη λειψυδρία. Η περσινή περίοδος έκλεισε µε 542 τόνους λάδι. Φέτος, η παραγωγή εκτιµάται στους 570 τόνους.

«Μέτρια» χαρακτηρίζει την χρονιά για τον Νοµό Πρεβέζης ο Αλέξιος Τσαπάρας, από την αρµόδια ΔΑΟΚ, λόγω των καιρικών συνθηκών (ανοµβρία, υψηλές θερµοκρασίες). Οι µέχρι τώρα εκτιµήσεις κάνουν λόγο για 3.200 τόνους λάδι, όταν πέρσι ήταν περίπου 3.000.

Στη Θεσπρωτία, προηγήθηκε καλή ανθοφορία και καρπόδεση, αλλά υπάρχει έντονος προβληµατισµός εξαιτίας της παρατεταµένης ξηρασίας. Είναι και ο λόγος, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος δακοκτονίας της ΔΑΟΚ, Θεοχάρης Μητσάκης, που η φετινή παραγωγή, αν και θα είναι µεγαλύτερη από πέρσι, δεν θα είναι και η καλύτερη. Πέρσι, η χρονιά έκλεισε µε 400 τόνους λάδι. Φέτος, αναµένεται µικρή αύξηση, της τάξεως του 10% – 20%.

Ιόνια νησιά

Καλύτερη αναμένεται η παραγωγή και στο Ιόνιο, «αρκεί να βρέξει», όπως τονίζουν οι αρμόδιοι των ΔΑΟΚ. Στην Κέρκυρα, η παραγωγή εκτιμάται στους 10.000 περίπου τόνους, όταν η προηγούμενη ελαιοκομική χρονιά έκλεισε στους 4.000 τόνους. «Είναι μια καλύτερη χρονιά, αλλά αν επιμείνει  η ανομβρία, θα καεί ο καρπός», επισημαίνει ο Νικόλαος Σουπιώνης, επόπτης Δακοκτονίας στη ΔΑΟΚ Κέρκυρας. Πέρσι στη Ζάκυνθο, η παραγωγή – αποτελεί μια μέση εκτίμηση - ανήλθε στους 4.000 τόνους. «Φέτος έχουμε μεγαλύτερη ανθοφορία και καρποφορία, αλλά τα δέντρα έχουν αρχίσει να διψάνε αρκετά», σημειώνει από την αρμόδια  ΔΑΟΚ ο Παναγιώτης Γιατράς. Η παραγωγή εκτιμάται να ξεπεράσει τους 6.000 τόνους.

Στην Κεφαλλονιά, οι υψηλές Θερμοκρασίες ναι µεν κράτησαν μακριά μέχρι στιγμής τον δάκο, αλλά δεν έχει ακόμα αναδειχθεί εργολάβος για το πρόγραμμα να είναι στους 1.000 – 1.200 τόνους» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, Κωνσταντίνος Κουτσός. Πέρσι, η ελαιοκομική χρονιά έκλεισε µε 860 τόνους. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ενεργοποίηση των παραγωγών, προκειμένου να λάβουν οι ίδιοι τα απαραίτητα μέτρα  για την αντιμετώπιση του δάκου.

Θεσσαλία

Σε µια πολύ καλή χρονιά εξελίσσεται η ελαιοκοµική περίοδος στη Θεσσαλία. Σύμφωνα µε τις ΔΑΟΚ της περιφέρειας, « μέχρι στιγμής ο δάκος είναι περιορισμένος. Αυτές τις μέρες διενεργείται σε  ορισμένες περιοχές δακοκτονία  (α’ Ψεκασμός ) και όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα είναι καλή».

Στη Μαγνησία, οι πολύ καλές φετινές θερμοκρασίες συνέβαλαν στον τριπλασιασµό της φετινής παραγωγής ελαιολάδου. Έτσι, από τους 3.000 τόνους ελαιολάδου την χρονιά ‘16-‘17, την προσεχή εκτιμάται  ότι θα φθάσει τους 13.000 τόνους.

Στον Νομό Λάρισας, και πάντα σύμφωνα µε τα στοιχεία της τοπικής ΔΑΟΚ, την χρονιά 2016-2017 παρήχθησαν 1.100 τόνοι ελαιόλαδου. Η εκτίμηση για φέτος είναι ότι η παραγωγή θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ οι μικροί παραγωγοί, που αποτελούν και την πλειοψηφία στον Νομό, επειδή θα αξιοποιήσουν τη σοδειά για τις δικές τους ανάγκες, θα αποφύγουν να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη η  διαδικασία, µέσω Μητρώου. Σημειώνεται ότι περίπου 70.000 – 100.000 δέντρα,που κάηκαν πέρυσι στην ευρύτερη περιοχή των Γόννων, παραμένουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας.

Δυτική Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τη ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας, για την περίοδο 2016-2017, σύμφωνα µε τα στοιχεία που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα από τα μισά περίπου ελαιοτριβεία, η παραγωγή ανέρχεται σε 1.750 τόνους ελαιολάδου. Η εκτιμώμενη παραγωγή για την περίοδο 2017-2018 είναι 8.000 τόνοι ελαιόλαδου. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η περσινή παραγωγή ελαιολάδου στον Νομό Αχαΐας. Σύμφωνα  µε τη ΔΑΟΚ, δεν ξεπέρασε τους 4.000 τόνους. Η εκτιμώμενη  παραγωγή για την νέα περίοδο είναι 6.000-7.000 τόνοι ελαιόλαδου. Μειωμένη  παραγωγή, που έφτασε τους 10.000 τόνους ελαιολάδου, είχε την προηγούμενη  περίοδο ο Νομός Ηλείας. Φέτος, η παραγωγή αναμένεται να είναι  καλή, καθώς η καρποφορία φτάνει το 80%.

Πελοπόννησος

Θετικές είναι οι μέχρι στιγμής  ενδείξεις για την Πελοπόννησο. Από το Τµήµα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικου Ελέγχου της ΔΑΟΚ Λακωνίας, ο Κωνσταντίνος Βουνάσης σημειώνει: «Η παραγωγή του 2016 ήταν 16.000 τόνοι, παρουσιάζοντας μείωση  σε σχέση µε τον μέσο όρο του Νομού  κατά 35%-40%. Φέτος, µε βάση τις συνθήκες που επικρατούν, η παραγωγή θα φθάσει τους 20.000 τόνους περίπου».

Στην Κορινθία, η περσινή χρονιά αποδείχθηκε καταστροφική, καθώς οι απώλειες έφθασαν περίπου το 80% της παραγωγής. Για το 2017/18 εκτιμάται  να φθάσει τους 7.000 τόνους. Στην Αρκαδία, όπου η παραγωγή κυμαίνεται  συνήθως στους 3.600 τόνους, φέτος αναμένεται  να φθάσει τους 2.500 – 3.000 τόνους.

Από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, ο προϊστάμενος, Γιάννης Κυριακόπουλος, επισημαίνει  ότι: «Το 2016, στην περιοχή ευθύνης της ΔΑΟΚ, η παραγωγή έφθασε τους 20.000 τόνους, ενώ σε σύνολο Νομού τους 38.000 τόνους. Η πρόβλεψη σε επίπεδο ΔΑΟΚ είναι η παραγωγή να αυξηθεί κατά 35% περίπου, και να ανέλθει τους 30.000 τόνους, ενώ συνολικά η παραγωγή ελαιολάδου θα ξεπεράσει τους 50.000 τόνους». Σύμφωνα µε τη ΔΑΟΚ Αργολίδας, «το 2016 ήταν µία τραγική χρονιά καθώς η παραγωγή έπεσε κατά 80%, φτάνοντας τους 2.000 τόνους. Φέτος, αναμένεται στους 5.000-6.000 τόνους».

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Στον Νομό Έβρου, η φετινή παραγωγή ελαιολάδου είναι μειωμένη, καθώς, σύμφωνα µε τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, Πασχάλη Παπαδάκη, «την εποχή της ανθοφορίας έπεσαν πολλές βροχές». Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ, κος Δημήτρης  Ράπτης, μας ενημερώνει  ότι η περσινή παραγωγή ελαιολάδου ήταν 560 τόνοι, ενώ φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 450 τόνους.

Στον Νομό Ροδόπης, και σύμφωνα  µε τον Παναγιώτη Μαργαρίτη, µέλος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας, η καλλιέργεια προχωράει χωρίς προβλήματα. Στα ξηρικά, η παραγωγή είναι μέτρια και στα ποτιστικά καλύτερη. Εκτιμά ότι η χρονιά θα είναι σχετικά καλή. Πέρσι, η παραγωγή ελαιολάδου ήταν 310 τόνοι.

Στη Θάσο όλα δείχνουν ότι η φετινή παραγωγή θα είναι καλή. Όπως εκτιμά ο υπεύθυνος δακοκτονίας, Θόδωρος Μανιταράς, φέτος θα πλησιάσουν τους 2.000 τόνους σε ελαιόλαδο, όταν πέρσι η παραγωγή ήταν στους 700 περίπου τόνους. Σημειώνει  ότι το τελευταίο διάστημα ο δάκος άρχισε να ανεβαίνει και προχώρησαν σε γενικό Ψεκασμό, µε ενδεχόμενο να ακολουθήσει και δεύτερος.

Βόρειο Αιγαίο

Στη Λέσβο, η παραγωγή εκτιμάται να φτάσει τους 12.500 τόνους, όταν πέρσι δεν ξεπέρασε τους 8.000 τόνους. Στη Χίο, όπου η παραγωγή πέρσι ήταν σχεδόν μηδενική, φέτος εκτιμάται να ανέλθει τους 700-800 τόνους. Μεγάλο πρόβλημα στο νησί είναι η έλλειψη Φαρμάκων δακοκτονίας. Στη Σάμο, και πάντα σύμφωνα µε τον υπεύθυνο Δακοκτονίας, Γιώργο Κατσικογιάννη, η καρποφορία εξελίχθηκε οµαλά. Εκτιμάται  ότι η παραγωγή μπορεί να φτάσει τους 3.000 τόνους, όταν πέρσι δεν ξεπέρασε τους 1.800, «αρκεί να συγκομίσει  νωρίς ο παραγωγός», όπως σημειώνει.

Στερεά Ελλάδα

Στη Στερεά, η πορεία της καλλιέργειας βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, µε αναµενόµενη την αύξηση της παραγωγής. Σε αρνητική ή οριακή πορεία σε σχέση µε πέρσι βρίσκονται οι ξερικές περιοχές, οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα, λόγω της έλλειψης νερού. Η Φθιώτιδα, τo 2015-2016 παρήγαγε 3.600 τόνους λάδι και το 2016 - 2017 έπεσε στους 3.100 τόνους. Για τη νέα περίοδο, η παραγωγή προβλέπεται αυξημένη και μπορεί να ξεπεράσει και τις αποδόσεις του 2015. Η Ελαιοποίηση του καρπού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές της Βρώσιμης ελιάς. Η παραγωγή θα ξεπεράσει το 30%.

Στην Εύβοια, σύμφωνα µε τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΔΑΟΚ, το 2016 - 2017 η παραγωγή λαδιού ξεπέρασε τους 1.200 τόνους. Φέτος, οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν τις περισσότερες περιοχές. Πάνω από 25% θα είναι η αναμενόμενη  παραγωγή. Με μικρή αύξηση περίπου 10%, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα είναι η παραγωγή στη Βοιωτία. Σύμφωνα µε τη ΔΑΟΚ, το 2016 - 2017 η παραγωγή του λαδιού έφτασε τους 2.200 τόνους. Σε θετική πορεία και η Φωκίδα, η οποία πέρσι ήταν από τις λίγες περιοχές που αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τον δάκο. Η ίδια πρακτική συνεχίζεται και φέτος. Σύμφωνα µε τα στοιχεία της ΔΑΟΚ, το 2016 - 2017 η παραγωγή λαδιού ξεπέρασε τους 500 τόνους. Οι εκτιμήσεις προσεγγίζουν το 30%.

Αττική

Στη Δυτική Αττική, σύμφωνα µε τη Βασιλική Δηµουλέα, από το Τµήµα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού  Ελέγχου, μέχρι στιγμής  δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα µε τους πληθυσμούς των εντόμων. Στην περιοχή, τα τελευταία δύο χρόνια, η παραγωγή χαρακτηρίζεται µέση. Φέτος, αναμένεται  να κυμανθεί, όπως και πέρσι, περίπου στους 600 τόνους.

Στην ΠΕ Νήσων, όπως εξηγεί η Πηνελόπη Κούβαρη, από το Τµήµα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, οι υψηλές θερµοκρασίες του Μαΐου δηµιούργησαν πρόβληµα στην καρπόδεση. Σύµφωνα µε την τελευταία εκτίµηση του Ιουλίου – πριν δηλαδή εκδηλωθούν οι καταστροφικές πυρκαγιές στα Κύθηρα –, η παραγωγή συνολικά ανήλθε περίπου στους 500 τόνους, όταν πέρσι η παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 210 τόνους.

Νότιο Αιγαίο

Πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των 2.000 τόνων – που δεν κατάφεραν να πιάσουν πέρσι– προβλέπεται η παραγωγή φέτος στα Δωδεκάνησα, µε τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 2.200-2.500 τόνους. Στις Κυκλάδες, λόγω των τοπικών μικροκλιμάτων, η παραγωγή ενδέχεται να παρουσιάσει αύξηση σε ορισμένα νησιά όπως στη Νάξο. Από τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα 19 ελαιοτριβεία του Νομού, πέρσι η παραγωγή κυμάνθηκε στους 435 τόνους, όταν την περίοδο 2015-2016 ήταν στους 637 τόνους. Ειδικότερα εκτιμάται ότι φέτος η παραγωγή της Νάξου θα φτάσει τους 250 τόνους, όταν πέρσι, μαζί  µε την Αμοργό, η παραγωγή ανήλθε σε 76 τόνους.

Κρήτη

Θετική η εικόνα και στην Κρήτη. Στην ΠΕ Ηρακλείου, αν και οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες, καθώς η καλλιέργεια ξεκίνησε µε τις καλύτερες προϋποθέσεις, τελικά  η παραγωγή να κυµανθεί στους 35.000 µε 40.000 τόνους, όταν η περσινή περίοδος έκλεισε στους περίπου 30.000 τόνους. Στον Νομό Χανίων, εκτιμάται  ότι η φετινή παραγωγή θα κυμανθεί στους 20.000 µε 22.000 τόνους, όταν πέρσι η χρονιά έκλεισε µε περίπου 15.000 τόνους. Στην ΠΕ Λασιθίου, η παραγωγή εκτιμάται περίπου στους 15.000 τόνους, µε την καρποφορία να μην εξελίσσεται ομοιόμορφα σε όλες τις περιοχές.

 Πέρσι, η χρονιά έκλεισε µε 11.000 περίπου τόνους. Τέλος, στην ΠΕ Ρεθύμνης, η παραγωγή εκτιμάται στους 8.000 – 10.000 τόνους, όταν πέρσι δεν ξεπέρασε τους 5.000 τόνους.

Έγραψαν :  των Γεωργίας Μπόχτη, Γιάννη Σάρρου, Γιώργου Ρούστα, Γιώργου Αργυρίου, Νικολέτας Τζώρτζη, Μαρίας Αµπατζή, πηγή




Σχετική εκπαίδευση για το Ελαιόλαδο και τις Εξαγωγές