18 Οκτ 2017

Το Τουρκικό Μέλι και Ελληνική Πραγματικότητα


Η Τουρκία εξήγαγε 2 χιλιάδες τόνους μελιού !

Η Τουρκία η οποία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά από την Κίνα σε αριθμό κυψελών, φέτος εξήγαγε σε διάφορες χώρες 2 χιλιάδες τόνους μελιού.

Η Ασλί Ελίφ Τανουγούρ - αναπληρωτής πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της Διεθνούς Επιτροπής Μελιού, δήλωσε πως στην Τουρκιά υπάρχουν 7 εκατομμύρια κυψέλες και ότι η Τουρκία είναι η 2η στον κόσμο στην μελισσοκομία μετά από την Κίνα

Η Τανουγούρ περιέγραψε πως στην Τουρκία υπάρχουν οι ποικιλίες μελισσών Καυκάσου, Γιγίλτζα, Μουγλων και Ανατολίας και ότι σύμφωνα με την πηγή προέλευσης του μελιού, αυτό χωρίζεται σε ανθόμελο και σε μελιτώματα.

Η Τανουγούρ δήλωσε τα εξής:


Τα ανθόμελα χωρίζονται σε μονόφλορα και σε πολύφλωρα. Στην χώρα μας παράγονται μονόφλωρα βαμβακιού, ηλιόσπορου,, κάστανου, εσπεριδοειδών, λεβάντας και θυμαριού. Τα πολύφλωρα παράγονται σε κάθε σημείο της χώρας μας, κατά τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.¨

ΤΟ 98% ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΜΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Ασλί Ελίφ Τανουγούρ είπε πως το 98% του παραγόμενου πευκόμελου στον κόσμο, παράγεται στην Τουρκία και το 2% την Ελλάδα. Η Τανουγούρ είπε πως η ετήσια συγκομιδή μελιού στην Τουρκία είναι περίπου 60 χιλιάδες τόνοι και πρόσθεσε πως ¨Αυτή την στιγμή συνεχίζεται η παραγωγή πευκόμελου. Φαίνεται πως φέτος η παραγωγή θα είναι λίγο πεσμένη σε σχέση με πέρσι¨.

25%  ψεύτικο και πλαστό μέλι!

Η Τανουγούρ ανέφερε πως υποθέτει ότι το 25% του ετησίως παραγόμενου μελιού είναι ¨πλαστό μέλι¨, ενώ πρόσθεσε πως φέτος μέχρι τώρα έχουν γίνει εξαγωγές 2.000 τόνων μελιού. Η Τανουγούρ είπε πως για να προστατευτούν οι παραγωγοί μελιού στην Τουρκία, απαγορεύεται η εισαγωγή μελιού στην χώρα και συνέχισε λέγοντας : αυτή την στιγμή τo πιο ακριβό μέλι στην Τουρκία είναι το Μέλι Άνζερ και πωλείται στις 750 λίρες το κιλό. Δίπλα σε αυτό σε υψηλές τιμές (λόγω της μικρής παραγωγής)  πωλούνται και τα μέλια από τις περιοχής Χακκάρι, Μπίγκιολ και Μαύρης Θάλασσας
Σχ:  Μιλήσαμε με τον πρόεδρο των μελισσοπαραγωγών Ροδόπης τον κ. Νίκο Καρακωστίδη που αντίστοιχα μας είπε μερικά στοιχεία για την αντίστοιχη ελληνική πραγματικότητα

τo πιο ακριβό μέλι στην Τουρκία είναι το Μέλι Άνζερ
Μας είπε λοιπόν τα εξής:

 Η ελληνική παραγωγή μελιού  κυμαίνεται απο 16 - 18.000  τόνους ετησίως.

Η Αν/.Μακεδονία και Θράκη παράγει περίπου 4-5.000 τόνους. Το 60-65 %  της ετήσιας παράγωγης στην Ελλάδα είναι Πευκόμελο. Πριν λίγες μέρες κατοχυρώθηκε και βγήκε σε Φ.Ε.Κ.  ότι το Πεύκο - Θυμάρι  Κρήτης είναι Π.Ο.Π. για την ευρωπαϊκή ένωση , όπως η Φέτα.

Τώρα περιμένουμε να γίνει Π.Ο.Π. και το Πευκόμελο , και κάποια άλλα.

Όσο για το περιβόητο μελί που αναφέρεται στο παραπάνω κείμενο για το Τουρκικό μέλι μπορεί να θεωρείται ως εξαιρετικό μόνο αν το πιστοποιήσουν διεθνή εργαστήρια και αναγράφει σε τι ωφελεί. Το  Α.Π.Θ.  στις αρχές 11-2015  στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελισσοκομίας  της Αλεξανδρούπολης ανακοίνωσε ποιο μέλι είναι καλύτερο απο το άλλα. 

Με χιλιάδες δείγματα και διεθνή αποδοχή.

Όσον αφορά τις κυψέλες η Ελλάς είναι 1η στις Κυψέλες και μόλις 7η σε παραγωγή μελιού , γιατί η 1η που είναι η Γερμάνια ενώ παράγει μόνο 10.000 τόνους Γερμανικού Μελιού, εισάγει νόμιμα και επίσημα 80.90.000 τόνους απο τρίτες χώρες, το βαφτίζει Γερμανικό μέλι και το εξάγει.

Σε έρευνα που έκανε η καθηγήτρια του ΑΠΘ  κα Τανανακη Χρύσα, επί 2.000 δειγμάτων και διήρκησε περισσότερα απο 2 χρονιά.

Ανακοινώθηκε στις εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αλεξανδρούπολης .
Το περιβόητο λοιπόν και πανάκριβο ΜΈΛΙ  ΜΑΝΟΥΚΑ απο την Νέα Ζηλανδία , των χιλιάδων ευρώ /κιλό υστερεί μπροστά  ακόμη και στο βαμβακόμελο Ροδόπης !!!

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε από την μεριά μας – Αγροτικές Ευκαιρίες – μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας και εμπλοκής σε εκπαίδευση αλλά και υποστήριξη σε εξαγωγείς μελιού, υπάρχει περιθώριο μεταστροφής από το κυνήγι του τονάζ σε ποιοτική στοχοποίηση του μελιού που θα μπει στο βαζάκι μας.

Οι Γερμανοί μελισσοκόμοι ενδεικτικά αναφέρουμε ότι γνωρίζοντας τι συμβαίνει στην χώρα τους με τις αθρόες εισαγωγές μελιού ( από Κίνα και Τουρκία και τρίτες χώρες ) αποφάσισαν και θέσπισαν δια νόμου την απόλυτη Ιχνηλασιμότητα για το μέλι που οι ίδιοι παράγουν.

Πιστοποιημένη ποιότητα, και στροφή σε Βιολογικά ή Row Honey θα ήταν μια καλή ιδέα για τους επαγγελματίες μελισσοκόμους ( χωρίς να σταματήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν).

Σχετικό Σεμινάριο