27 Οκτ 2017

Ξεκινά η Επιδότηση Βιολογικής Κτηνοτροφίας


Τέλη Οκτωβρίου 2017  αναμένεται  να βγει στον «αέρα» η δεύτερη πρόσκληση των Βιολογικών η οποία θα αφορά σε πρώτο χρόνο µόνο τους κτηνοτρόφους, ώστε να µπουν στο Μέτρο όσο το δυνατόν περισσότεροι, χωρίς ανταγωνισμό  από τη φυτική παραγωγή.

Σύμφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda, αυτό προέκυψε ύστερα από συνάντηση που είχε µε ομάδα κτηνοτρόφων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στο πλαίσιο του 4ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Λάρισα.

Αναφορικά µε τα κονδύλια που θα δεσμευτούν, πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η κτηνοτροφία θα ξεκινήσει µε βάση τα χρήματα  που περίσσεψαν από την πρώτη πρόσκληση, δηλαδή 194 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξει μεγαλύτερη  ζήτηση, δεν αποκλείεται να τροφοδοτηθεί εκ νέου µε χρήμα, καθώς στην περασμένη προκήρυξη ως γνωστών, απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις των κτηνοτρόφων. Τούτο σημαίνει, ότι η πρόσκληση για τη φυτική παραγωγή  όχι µόνο θα έχει λιγότερα κονδύλια, αλλά σε συνδυασμό µε την ένταξη νέων καλλιεργητικών ομάδων, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η ένταξη σε αυτήν.


Να  τονίσουμε ότι στην πρώτη πρόσκληση δεσμεύτηκαν τελικά 223.058.463 ευρώ για τους δικαιούχους.

Αντιδράσεις για τα κριτήρια

Σχετικά µε τα κριτήρια Μοριοδότησης που ενεργοποιούνται εφόσον ξεπεραστεί το διαθέσιμο προϋπολογισμό, δεν έχουν αφήσει ευχαριστημένους τους δραστήριους στην ορεινή κτηνοτροφία. Όπως λένε παραγωγικοί φορείς ειδικότερα στους νέο εισερχόμενους μένει εκτός η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής κτηνοτροφίας, δηλαδή ορεινοί και νησιώτες κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων και βοοειδών εκτατικής εκτροφής (αναλυτικό ρεπορτάζ σελ. 18-19).



Μέγιστο τα 45 ευρώ ανά στρέμμα.

Η σχετική  πρόσκληση θα χωριστεί ξανά σε δύο δράσεις.

Μία για νέο εισερχόμενους στη βιολογική παραγωγή ( Δράση 11.1.2) και µία για όσους θέλουν να συνεχίσουν τις βιολογικές πρακτικές στο κοπάδι τους ( Δράση 11.2.2).

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης θα οριστεί ξανά στα 45 ευρώ ανά στρέμμα βοσκότοπου για όλη τη χώρα και τα ζώα στη Βιολογική Κτηνοτροφία, ποσό που είχε θεσπιστεί έκτακτα για τις ανάγκες της περασμένης  προκήρυξης, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε  η τεχνική λύση στην κατανομή των τόπων και τη σύγχυση µε τις Μονάδες Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ). ΄

Τυπικά πάντως, ο νέος πίνακας ενισχύσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  Αιγοπρόβατα: 21,1 έως 45 ευρώ ανά στρέμμα.

  Βοοειδή µε κρεοπαραγωγική / μικτή κατεύθυνση: 26,7 έως 45 ευρώ ανά στρέμμα.


  Βοοειδή µε γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση: 33,3 έως 45 ευρώ ανά στρέμμα.