18 Φεβ 2018

Για Αγρότες : Έρχεται η Επαγγελματική Καλλιέργεια για την φαρμακευτική κάνναβη



Κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια και μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης στην χώρα μας, το οποίο παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Υπουργοί Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου. Θα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας καθετοποιημένης μονάδας έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων στην οποία θα γίνεται και η καλλιέργεια αλλά και η μεταποίηση και η συσκευασία της κάνναβης αποκλειστικά για φαρμακευτικά χρήση.
Για Καλλυντική χρήση.
 Η συνολική έκταση της μονάδας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα. Ο χώρος θα πρέπει να είναι ενιαίος και κλειστός, ενώ η καλλιέργεια θα γίνεται σε Θερμοκηπιακή  μονάδα. Όπως δήλωσαν οι υπουργοί υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού αλλά και από τον αγροτικό κλάδο της χώρας. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου, το κόστος της επένδυσης θα γίνει με ιδία κεφάλαια και δεν πρόκειται να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα του ΠΑΑ. Οι αγρότες θα πρέπει να το κάνουν μέσω συνεταιριστικών σχημάτων. Δεν θα βγάλουμε τα ροδάκινα και θα βάλουμε κάνναβη. Η εισαγωγή της νέας καλλιέργειας όμως θα φέρει οφέλη στην εθνική οικονομία».

Το Σχέδιο Νόμου ρυθμίζει το πεδίο παραγωγής, ελέγχου και διάθεσης των σκευασμάτων που περιέχουν  φαρμακευτική κάνναβη με σκοπό να προωθηθούν παραγωγικές επενδύσεις στον τομέα αυτό και να προκύψουν αναπτυξιακά οφέλη στην οικονομία και το κράτος. Πιο συγκεκριμένα, με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνεται η δυνατότητα:

α) ευχερούς πρόσβασης των ασθενών της χώρας μας σε τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εγχωρίως παραγόμενα. Η πρόσβαση των ασθενών θα γίνεται με τρόπο σαφώς προσδιορισμένο και ελεγχόμενο με βάση την ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης  που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο και με την οποία προκρίθηκε η μεταφορά της κάνναβης και της ρητίνης της από τον πίνακα Α ταξινόμησης ναρκωτικών ουσιών στον πίνακα Β. Ο πίνακας Β περιλαμβάνει ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης  οι οποίες, όμως,  χορηγούνται για θεραπευτικούς σκοπούς (κυρίως για την παυσίπονη δράση τους, π.χ. μορφίνη) και ο έλεγχος, η κυκλοφορία και η διάθεσή τους βρίσκονται αποκλειστικά υπό τον έλεγχο του κράτους (κρατικό μονοπώλιο). Με τη μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β κατέστη δυνατή η χρήση προϊόντων με φαρμακευτική κάνναβη από ασθενείς στην Ελλάδα.

β) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών και γενικότερα των ουσιών αυτών με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας τον κατάλληλο χώρο για την καλλιέργεια και τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

γ)  προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας  στους τομείς της καλλιέργειας, μεταποίησης, ελέγχου ποιότητας και εξαγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αξιοποιώντας τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

δ) να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της ζήτησης.

ε) διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης για τους Έλληνες αγρότες, ειδικά μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, δημιουργίας ευκαιριών και για άλλες καλλιέργειες για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, ενώ εισάγεται στην ελληνική γεωργία η φιλοσοφία της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Υπάρχουν φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες στην κάνναβη.

 Ήδη πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων της κάνναβης. Με βάση το πόρισμά του Ενιαίου Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), προχωρήσαμε στην υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία μπορούν πια να υπάρχουν σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης στην χώρα μας. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα, ικανοποιώντας ένα σχετικό αίτημα ασθενών και φορέων. Σήμερα με το νομοσχέδιο που καταθέσαμε στη Βουλή δημιουργούμε το θεσμικό πλαίσιο, που θα επιτρέψει στην χώρα μας να μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει με νόμιμο τρόπο κάνναβη και να μπορούν τα σκευάσματά της να διακινούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν και παραμένει απαγορευμένη η κάνναβη θα μπορεί να καλλιεργείται και να μεταποιείται σε φαρμακευτικά και θεραπευτικά προϊόντα. Η ελάχιστη έκταση που μπορεί να πάρει άδεια κάποιος για την καλλιέργεια και μεταποίηση της κάνναβης (φαρμακευτικής) είναι τα 4 στρέμματα. Η παραγωγή θα είναι ελεγχόμενη. θέλω να πιστεύω ότι κανείς δεν θα τολμήσει να δημιουργήσει φοβικά σύνδρομα στην κοινωνία. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις επιτροπές της Βουλής και θα προχωρήσει προς ψήφιση, και εάν χρειαστεί κάτι να αλλάξει στην πορεία είμαστε έτοιμοι για βελτιώσεις».

Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θα υπάρξει άδεια λειτουργίας καθετοποιημένης μονάδας. Θα περιλαμβάνει την καλλιέργεια, την μεταποίηση και την συσκευασία της φαρμακευτικής κάνναβης. Όλα αυτά θα γίνονται σε έναν ενιαίο χώρο που θα είναι ασφαλισμένος.

 Η επιχείρηση θα πρέπει να εισάγει σπόρους από το εξωτερικό, μόνο για την κάλυψη των αναγκών της συγκεκριμένης έκτασης που έχει δηλώσει.

 Δεν θα επιτρέπεται η διάθεση οποιουδήποτε ενδιάμεσου προϊόντος της κάνναβης παρά μόνο του τελικού σκευάσματος. 

Ο ενιαίος χώρος θα πρέπει να είναι κλειστός και ασφαλισμένος. 

Η καλλιέργεια θα γίνεται σε Θερμοκηπιακή μονάδα.

Θα υπάρχουν επίσης έλεγχοι και σε περίπτωση παραβίασης των όρων ασφαλείας θα ανακαλείται η άδεια. 

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ που θα αναφέρει τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται στις μονάδες. 

Οι αγρότες μπορούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια, αλλά απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τεχνογνωσία. Υπάρχει ενδιαφέρον και από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, και αυτό λόγω του ότι υπάρχει χαμηλό κόστος θέρμανσης και υψηλή ηλιοφάνεια στην χώρα μας».


Και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πρόσθεσε: «Ήδη έχουν έρθει επενδυτές από την Γερμανία και τον Καναδά και το «business plan», που αναφέρουν ότι μια επένδυση θα φέρει ακόμα και 2.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα μια καναδική επιχείρηση ανέφερε πως το ύψος της επένδυσης μπορεί να φτάσει στο ύψος των 750 εκ. ευρώ. Τα τελικά προϊόντα της κάνναβης θα υπόκεινται σε ότι ισχύει στην παραγωγή φαρμάκων στην χώρα μας. Η διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία, με τους όρους του κρατικού μονοπωλίου. Επίσης προετοιμάζουμε την δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτριος Παπαδημητρίου ανέφερε:
«Αυτό το είδος επιχειρηματικότητας έχει γίνει πραγματικότητα σε πολλά κράτη. Θα αποτελέσει προϊόν, αξιόπιστης βιομηχανίας που θα προκαλέσει πράσινη ανάπτυξη. Πολλοί θα εξετάσουν μια τέτοια επένδυση, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Οι επενδυτές, κάνουν λόγο για εκατοντάδες θέσεις εργασίας, επίσης θα υπάρχουν οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές και την φορολογία. Να εξηγήσουμε ότι η προσφορά υστερεί της ζήτησης στην παγκόσμια αγορά.
 ο κ. Παπαδημητρίου  ευχαρίστησε τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Καρανίκα,
επειδή ήταν αυτός που έκανε και τον στρατηγικό σχεδιασμό της όλης προσπάθειας.
 Επίσης η καλλιέργεια και μεταποίηση, για εξαγωγή θα ευνοήσει και την ιατρική έρευνα στην χώρα μας». Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου  ευχαρίστησε τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Καρανίκα, επειδή ήταν αυτός που έκανε και τον στρατηγικό σχεδιασμό της όλης προσπάθειας.