Πεκάν ( Caryaillinoensis )
Υπάρχουν πολλά υπό τροπικά φυτά, μάλιστα αρκετά από αυτά ήδη
καλλιεργούνται στην Ελλάδα, και τα περισσότερα γίνονται φυσικά εισαγωγή από Υποτροπικές
χώρες που τα φυτά αυτά εκεί ευδοκιμούν μια και το μικρόκλιμα αλλά και η εμπειρία
των αγροτών τα θέλει να καλλιεργούνται.
Εδώ στην Ελλάδα δεν γνωρίζει ο μέσος καταναλωτής τι καλλιεργείτε
και τι εισάγετε χαρακτηριστικό είναι μια διαφήμιση που ο πελάτης ρωτά τον σαστισμένο
μανάβη αν ο Ανανάς είναι ντόπιος !
Τσεριμόγια
(Annona cherimola)
Τα κύρια υποτροπικά και γνωστά φυτά – φρούτα είναι ( θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε και Super Foods ).
Αλόη, Aloe vera “barbadensis miller”
Στέβια, Steviarebaudianabertoni
Μάνγκο
(Magnifera indica)
Αβοκάντο (Persea americana)
Χαρουπιά ή ξυλοκερατιά (Ceratoniasiliqua)
Γκουάβα
(Psidium guajava)
Λίτσι (Litsichinensis)
Πασιφλώρα (Passiflora
incarnata)
Τσεριμόγια
(Annona cherimola)
Μακαντάμια
Πεκάν ( Caryaillinoensis )
Η πειραματική καλλιέργεια των τροπικών και υποτροπικών
καρποφόρων δένδρων ξεκίνησε πειραματικά στη χώρα μας στις αρχές του 1970 από το
Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
Σήμερα αυτά τα καρποφόρα δένδρα διδάσκονται στο τμήμα
Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Κρήτης.
Και τα Τροπικά ( με μερικά ήδη εγκλιματισμένα στην χώρα μας )
Παπάγια (Carica papaya)
Φραγκοσυκιά(Opuntia ficus)
Μπανάνα (Musa spp.)
Λωτός (Diospyroskaki)
Ανανάς (Ananas
sativa)
Χουρμαδιά(Phoenixdactylifera)
Στα τροπικά και υποτροπικά καρποφόρα δένδρα
συμπεριλαμβάνονται αυτά που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
Έχουν καταγωγή και καλλιεργούνται σε εμπορική κλίμακα σε
τροπικές και υποτροπικές περιοχές,
Έχουν μειωμένη ανθεκτικότητα στους παγετούς και
Δεν αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 10̊C.
Τα τροπικά μπορούν να διακριθούν από τα υποτροπικά στο
γεγονός ότι αφενός είναι πιο ευαίσθητα σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 20̊C,
αφετέρου χρειάζονται μέσο όρο θερμοκρασιών υψηλότερο των 10̊C κατά τη διάρκεια
του πιο κρύου μήνα του χρόνου.
Λίτσι ( Litsichinensis )
Επιπλέον, τα περισσότερα τροπικά φυτά απαιτούν και υψηλή
ατμοσφαιρική υγρασία. Κάποια από αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν εξίσου καλά σε
τροπικά και υποτροπικά κλίματα, όπως για παράδειγμα η μπανάνα και το αβοκάντο.
Τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, όπως και σε άλλα μέρη της
Ελλάδας, εντείνεται το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια εξωτικών, υποτροπικών και
τροπικών φρούτων.
Οι Αγροτικές Ευκαιρίες διοργανώνουν ένα σεμινάριο ειδικό για
όσους θα θελήσουν να καλλιεργήσου κάποια από αυτά τα φυτά.
Δείτε τα Θέματα εδώ :
Υποτροπικά φυτά