23 Απρ 2019

Νέα επί πλέον ενίσχυση στα ΒιολογικάΘέμα : Βιολογική ΓεωργίαΚτηνοτροφία

Είναι κοινά αποδεκτό απλά με μια επίσκεψη σε Σούπερ Μάρκετ ότι υπάρχει μια  ανοδική τάση στους καταναλωτές να αγοράζουν Βιολογικά τρόφιμα.

Αυτό το νέο φαινόμενο είναι διάχυτο σε όλη την Ευρώπη, και τα συναντάμε με διάφορες ονομασίες όπως Bio, Organic κλπ.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια ισορροπία στην αλυσίδα, χωράφι – ράφι έτσι ώστε οι τιμές στο ράφι να μην είναι ιδιαίτερα ακριβές σε σχέση με τα συμβατικά, γιατί μετά θα μιλάμε για Ταξική διατροφή ! δηλαδή θα έχουν πρόσβαση κυρίως τα Υψηλά εισοδήματα.

Η Ευρώπη με τις σχετικές επιδοτήσεις προσπαθεί να βοηθήσει του Αγρότες στο κόστος παραγωγής και διάθεσης έτσι ώστε να γίνουν και τα Βιολογικά προσιτά στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.
Επί πλέων οι σχετικές Αγροτικές Επιδοτήσεις στόχο έχουν να λειτουργήσουν ως κίνητρο για νέους Αγρότες που θα ήθελαν να μπουν στην Βιολογική πρακτική, μια και η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.


Μετά από το τεράστιο ενδιαφέρον που υπήρξε για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» και την υποβολή συνολικά 37.826 αιτήσεων με αιτούμενο ποσό 655 εκατ. ευρώ για ενίσχυση στη φυτική βιολογική παραγωγή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να προχωρήσει σε υπερδέσμευση χρηματοδότησης, όπως είχε προαναγγείλει.

Συγκεκριμένα, πέραν του προϋπολογισμού των 120 εκατ. ευρώ, το ΥπΑΑΤ εξασφάλισε και πρόκειται να δεσμεύσει άλλα 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν στις περιφέρειες όπου διαπιστώνεται το μικρότερο ποσοστό κάλυψης των αιτούντων από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί σε αυτό το σημείο ότι, στους πίνακες των αποτελεσμάτων, το ποσό που δεσμεύεται ανά δικαιούχο είναι το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που δυνητικά μπορεί να λάβει.

 Οι πληρωμές, όμως, ανά δικαιούχο πραγματοποιούνται με βάση τις καλλιέργειες που δηλώνονται ετησίως στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και όχι το μέγιστο δεσμευμένο ποσό της σύμβασης.


Σχετικά άρθρα