24 Οκτ 2011

Εμπορικές συμφωνίες αξίας 552 εκατ. ευρώ πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ Ελλάδας και Κίνας


Εμπορικές συμφωνίες αξίας 552 εκατ., ευρώ φέρνει στην Ελλάδα η επίσκεψη του προέδρου της κινεζικής Βουλής Τζία Κινγκλίν στην Αθήνα. Στα πλαίσια της προσπάθειας ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών το υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να υπογράψει έξι συμφωνίες με τον πρόεδρο της κινεζικής Βουλής ο οποίος θα πραγματοποιήσει 5ήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Η μεγαλύτερη συμφωνία, που θα υπογραφεί από τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Κινκγλίν, περιλαμβάνει την εξαγωγή ελληνικών μαρμάρων, συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ από την ελληνική εταιρεία «Μάρμαρα Αγίας Μαρίνας» και την κινεζική «Xilbang Building Stone Development».
Η δεύτερη συμφωνία αφορά την εταιρεία Huawai Technologies και τις τρείς ελληνικές εταιρείες Forthnet, Cosmote, και του ΟΤΕ με τις οποίες η κινεζική εταιρεία θα υπογράψει συμβόλαια αξίας 4 εκατ. ευρώ, 3 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ.
Η πέμπτη συμφωνία, ύψους 33 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την συνεργασία μεταξύ της κινεζικής εταιρείας  Sky Solar και της ελληνικής εταιρείας «Μεσόγειος». Η συμφωνία αφορά φωτοβολταϊκά συστήματα ενώ η τελευταία συμφωνία, αξίας 84.372 ευρώ, θα υπογραφεί μεταξύ της Οινοποιητικής Τσελεπός και της κινεζικής Zhejiang International Trade Group Wenzhou.Πηγή