24 Οκτ 2011

Βουλγαρία: Προβάδισμα δέκα μονάδων για τον Πλέβνελιεφ

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος αντιμέτωπος με το σοσιαλιστή Κάλφιν στο β' γύρο.

Προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του σοσιαλιστή αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της Βουλγαρίας, εμφανίζει ο υποψήφιος του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.
Όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων, στον πρώτο γύρο ο Πλέβνελιεφ προηγείται με 39,6% έναντι 29,7% του σοσιαλιστή Ιβάιλο Κάλφιν. Ακολουθεί η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος και ανεξάρτητη υποψήφια Μεγκλένα Κούνεβα με 14%.


Ο Ρόσεν Πλέβνελιεφ και ο Ιβάιλο Κάλφιν θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 30 Οκτωβρίου.
Όπως είπε η Μεγκλένα Κούνεβα, στο β' γύρο δεν πρόκειται να στηρίξει κανέναν από τους δύο διεκδικητές της βουλγαρικής προεδρίας. «Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους. Θα λάβουν την πλέον σωστή απόφαση», δήλωσε χαρακτηριστικά για τους ψηφοφόρους της, για να προσθέσει στη συνέχεια:
«Δεν βλέπω λόγο να στηρίξω μια τρίτη θητεία (υποψηφίου) του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην προεδρία και δεν θεωρώ χρήσιμη τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια ενός μόνου κόμματος».
Σημειώνεται ότι η Κούνεβα είχε διατελέσει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και στον συνασπισμό της περιόδου 2002-2006 υπό το σοσιαλιστή Σεργκέι Στανίσεφ.
Στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν παράλληλα με τις προεδρικές, το κεντρο-δεξιό κόμμα GERB του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ διατηρεί τους δήμους της Σόφιας, του Μπουργκάς, του Γκάμπροβο και του Ντόμπριτς.Πηγή