24 Οκτ 2011

«Deal» 550 εκατ. ευρώ για Ελλάδα - Κίνα

Στην ακόμη μεγαλύτερη ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Κίνας αποβλέπει η ελληνική κυβέρνηση τόσο στον τομέα της Ναυτιλίας όσο και στη λιμενική πολιτική. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης , ο οποίος υποδέχτηκε τον πρόεδρο της κινεζικής Γερουσίας (National Consultative Assembly of China), Jia Qinglin στο λιμάνι της Cosco στον Πειραιά.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ο Κινέζος αξιωματούχος υπενθύμισε στον υπουργό ότι στην Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης σε ειδικό λογαριασμό βρίσκονται πέντε δισεκατομμύρια δολάρια για να δοθούν ως χρηματοδότηση σε Έλληνες πλοιοκτήτες που θέλουν να «χτίσουν» νέα πλοία στα κινεζικά ναυπηγεία.
«Η επένδυση στον Πειραιά, είναι επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα τόσο για τους ίδιους τους Κινέζους όσο και για εμάς, μιας και θέλουμε να δημιουργήσουμε, εδώ στον Πειραιά, μια μεγάλη ναυτιλιακή πρωτοβουλία, προκειμένου να προσελκύσουμε ναυτιλιακό συνάλλαγμα, σε ναυτιλιακές και παρα-ναυτιλιακές επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.


Σημείωσε ακόμη ότι «με την κινέζικη κυβέρνηση χτίζουμε σταθερά και συστηματικά, τη Συμμαχία για την Ανάπτυξη. Όλο και περισσότερες επενδύσεις από την πλευρά της Κίνας αρχίζουν και στρέφονται προς τη χώρα μας» και πρόσθεσε: «Φέτος, συμβαίνει κάτι πολύ σημαντικό σε σχέση με τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα: αν και αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% των ελληνικών εξαγωγών, φέτος παρουσιάζουν μια αύξηση πάνω από 50%. Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, θα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν έτσι και αλλιώς, κατά περίπου 40-45%».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης: «Οι προοπτικές της ελληνοκινεζικής συνεργασίας είναι μεγάλες. Αφορούν επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, μα κυρίως αφορούν την πραγματική οικονομία, γιατί διαμορφώνουν θέσεις εργασίας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο αυτή τη στιγμή στη χώρα μαζί με την ανάπτυξη».
Το βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνοκινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Χρυσοχοΐδης θα υπογράψει με τον υφυπουργό Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Ζονγκ Σαν, Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας.
Παράλληλα, υπογράφηκαν τέσσερις επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων, που αφορούν κυρίως εξαγωγές προς την Κίνα, ύψους περίπου 550 εκατ. ευρώ.
Στο περιθώριο της επίσκεψης, θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, που έχουν ως κύριο στόχο να διερευνήσουν τις επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας, σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι τραπεζικές υπηρεσίες, η αυτοκινητοβιομηχανία, ο σιδηροδρομικός εξοπλισμός, η τσιμεντοβιομηχανία, το Real Estate, η ζυθοποιία, μηχανήματα και ηλεκτρονικά προϊόντα, η ένδυση και τα υαλικά.Πηγή