12 Οκτ 2011

Επενδυτικές προτεραιότητες της βουλγαρικής οικονομίας


Τι επενδύσεις χρειάζεται η Βουλγαρία και πώς να τις προσελκύσει; Πώς η χώρα μπορεί να σημειωθεί στον ευρωπαϊκό χάρτη των ηγετικών επενδυτικών προορισμών; Πώς οι επενδύσεις μπορούν να αλλάξουν το βιομηχανικό τομέα της βουλγαρικής οικονομίας; Σ’ όλες αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να δώσει απάντηση η Τομεακή στρατηγική προσέλκυσης επενδύσεων, καταρτισμένη από το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού. Η στρατηγική παρουσιάστηκε σε φόρουμ, αφιερωμένο στις προτεραιότητες που θα διαμορφώσουν τη δομή της βουλγαρικής οικονομίας με τέτοιο τρόπο που θέλουμε να τη δούμε σε 10 χρόνια. Στόχος της στρατηγικής είναι το ΑΕΠ της Βουλγαρίας το 2020 να ανέλθει στο 60% του μέσου όρου για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μέλλον της βουλγαρικής οικονομίας ριζώνεται στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού και της πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής, θεωρεί ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος άνοιξε το φόρουμ.
«Τα επόμενα χρόνια η ανθρωπότητα δεν θα «λαχανιάσει» ούτε για πετρέλαιο, ούτε για αέριο, ούτε για ενέργεια – είπε στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ. – Αν δεν υπάρχει πετρέλαιο, θα περπατάμε, αν δεν υπάρχει ενέργεια – θα ανάβουμε κεριά, αν όμως δεν έχει υπάρχει τροφή και νερό, θα πεθάνουμε. Το «πετρέλαιό» μας είναι οι τροφές και η Βουλγαρία είναι υπέροχος παράδεισος για την παραγωγή τους. Έχουμε και περισσότερες από 600 μεταλλικές πηγές. Να μη μιλάμε για το «χρυσό» στους ποταμούς μας – το καθαρό πόσιμο νερό. Δεν είναι μακριά ο καιρός, όταν η ανθρωπότητα θα αισθάνεται έντονη ανάγκη από τροφές και νερό.»(περισσ.)