12 Οκτ 2011

To ηλεκτρονικό εμπόριο στη Βουλγαρία - μεταξύ της δυσπιστίας και των νέων τεχνολογιών


Η Βουλγαρία είναι μεταξύ των πέντε χωρών με το καλύτερο Ιντερνέτ στον κόσμο. Σύμφωνα με την Visa Europe όμως μόλις το 10% των πληρωμών στη χώρα γίνονται ηλεκτρονικά.

Από τη Βουλγαρική Ένωση για Ηλεκτρονικό Εμπόριο ισχυρίζονται, ότι το 60% των καταναλωτών στις μεγάλες πόλεις αγοράζουν online, ενώ η επίσημη στατιστική της ΕΕ δείχνει ότι γενικά μόλις το 2-3% των Βούλγαρων προσφεύγουν προς αυτή την σύγχρονη μορφή αγοράς. Σύμφωνα όμως με ανεπίσημα στοιχεία, ο συνολικός τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στη Βουλγαρία το 2010 ανήλθε σε περίπου 50 εκ. ευρώ, που συγκριτικά με τα 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα δεν είναι πολύ σημαντικό ποσό. 

Μία από τις βασικές αιτίες για το συγκριτικά χαμηλό ενδιαφέρον των Βουλγάρων προς το εμπόριο στο Διαδίκτυο είναι η δυσπιστία και οι επιφυλάξεις. Δυσπιστία προς τους τρόπους πληρωμής και επιφυλάξεις ότι για έναν ή άλλο λόγο δεν θα λάβουν το προϊόν που έχουν πληρώσει ή θα λάβουν όχι ακριβώς αυτό που έχουν επιλέξει. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι οι Βούλγαροι ακόμα δεν γνωρίζουν καλά τις ιδιομορφίες των ηλεκτρονικών πληρωμών και τους τρόπους προστασίας της ασφάλειάς τους.(περισσ.)