30 Οκτ 2011

Νίκη στον Ρόσεν Πλέβνελιεφ για την προεδρία της Βουλγαρίας δίνουν τα exit poll

Ο υποψήφιος του βουλγαρικού κυβερνώντος κόμματος Ρόσεν Πλέβνελιεφ κερδίζει, σύμφωνα με τα exit poll, τις εκλογές για την προεδρία της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ασφαλές προβάδισμα στον Πλέβνελιεφ και την υποψήφια για αντιπρόεδρο Μαργαρίτα Πόποβα, σε μία εκλογική μάχη που είχε θεωρηθεί «δοκιμαστική» για το κυβερνών κόμμα εν όψει των γενικών εκλογών -το οποίο και εμφανίζεται να έχει επικρατήσει επίσης σε αρκετές σημαντικές περιφέρειες στις παράλληλες επαναληπτικές δημοτικές εκλογές.
Σύμφωνα με την παράλληλη καταμέτρηση των ψήφων από πέντε εταιρείες, ο Πλέβνελιεφ -μέχρι πρόσφατα υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης- και η Πόποβα κερδίζουν με μεταξύ 54% και 56% έναντι 44% με 46% τους ανθυποψηφίους της αριστερής αντιπολίτευσης Ιβάιλο Κάλφιν και Στέφαν Δαναήλοφ.


Η διαφορά είναι αρκετή για να προσδιορίσει με σαφήνεια και με ελάχιστη πιθανότητα ριζικής αλλαγής τον κύριο πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με τους Βούλγαρους ειδικούς.
Σε σημερινές δηλώσεις κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μπάνκια, δυτικά της Σόφιας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΓΕΡΜΠ, Μπόικο Μπορίσοφ, απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ότι η εξασφάλιση του πολιτικού μονοπωλίου του κυβερνώντος κόμματος στις κεντρικές εξουσίες θα έχει συνέπεια τη σκλήρυνση των αυταρχικών τάσεων στη διακυβέρνηση της Βουλγαρίας.
Ο κ. Μπορίσοφ υπενθύμισε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κατά την διακυβέρνηση της Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) στην περίοδο 1997-2001, με πρωθυπουργό τον Ιβάν Κώστοφ, όπως και τη μέχρι πρόσφατα «συγκατοίκηση» του προέδρου Γεώργι Παρβάνοφ (πρώην πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος) με τον πρωθυπουργό και αρχηγό των Βούλγαρων σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ σαν επιχείρημα της θέσης του, ότι δεν προβλέπονται ιδιαίτερες μεταβολές στην πολιτική σκηνή της χώρας με την εκλογή του κ. Πλέβνελιεφ.Πηγή