27 Νοε 2011

Αναδασμός: Σπουδαία Νέα για νέους αγρότες!


3 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων του Δημοσίου παραχωρούνται από τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες.


Αρχή από τους Νομούς Σερρών, Έβρου και Αιτωλοακαρνανίας.
Θα διατεθούν με συμβάσεις διάρκειας από 5 έως και 25 ετών με συμβολικό ετήσιο μίσθωμα (5 ευρώ/στρέμμα), αναλόγως του είδους της γεωργικής ή κτηνοτροφικής παραγωγής που θα επιλεγεί. Προτεραιότητα για νέους αγρότες έως 30 ετών.

Είναι οι ξεχασμένες δημόσιες εκτάσεις που κατέγραψε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ξεκαθάρισε ποιες είναι καταπατημένες.

Τα προς ενοικίαση στρέμματα θα προκηρυχθούν από τις Περιφέρειες μέσω Ιντερνετ. Αρκεί μόνο ο ΑΦΜ. Τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου θα διασταυρώνονται αυτόματα με τη βάση δεδομένων του μητρώου αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων, το οποίο έχει εγγεγραμμένους 60.000 παραγωγούς.

Οι τελικές επιλογές θα καθοριστούν από το Point System, δηλαδή τη βαθμολογία που θα συμπληρώσει κάθε αγρότης.

- Η βαθμολογία κάθε αγρότη θα προκύπτει με βάση 8 κατηγορίες κριτηρίων.
- Να έχει ηλικία μέχρι 30 ετών.
- Να είναι κάτοχος πτυχίου γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ και ΤΕΙ).
- Να είναι κάτοχος μικρού κλήρου (η σκέψη είναι να τεθούν ως οροφή τα 100 στρέμματα).
- Ο κλήρος αυτός να γειτνιάζει με το προς μίσθωση αγροτεμάχιο, καθώς έτσι θα μεγαλώσει ο κλήρος του.
- Από την καλλιέργεια που θα δηλώσει, να παράγεται κάποιο από τα τρόφιμα που έχουν ενταχθεί στο καλάθι της συγκεκριμένης περιφέρειας.
- Να δηλώσει ότι θα παράγει ζωοτροφές. Στόχος του σχεδίου είναι να πέσει το κόστος παραγωγής στην κτηνοτροφία, οδηγώντας με τη σειρά του σε μείωση της τιμής του ελληνικού κρέατος, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό του εισαγόμενου.
- Πριμ θα δίνεται και στους συνεταιρισμούς (τους υγιείς, όχι τις σφραγίδες).

Τέσσερις στόχοι.
- Να αυξηθεί σημαντικά η ελληνική αγροτική παραγωγή.
- Να εισέλθουν στον χώρο νέοι αγρότες που θα καλλιεργούν προϊόντα, όπως αυτά που εντάσσονται στα αγροτικά καλάθια..
- Να αναπτυχθούν μικρές εκμεταλλεύσεις .
- Να ενισχυθεί η ελληνική κτηνοτροφία μέσω της παραγωγής ζωοτροφών.


Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη σε Υπουργικό Συμβούλιο προς το τέλος Αυγούστου και θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο.

Το πρόβλημα δε λύθηκε.


Τα 3 εκατομμύρια στρέμματα που πρόκειται να διανεμηθούν είναι μόνο ένα τμήμα των ξεχασμένων εκτάσεων του Δημοσίου.

Τα στοιχεία από 52 νομαρχίες και η διασταύρωσή τους με τις αεροφωτογραφίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέδειξαν ότι συνολικά οι δημόσιες εκτάσεις που έχουν ξεχαστεί φθάνουν τα 11 εκατ. στρέμματα!

Τα υπόλοιπα 8 εκατ. στρέμματα είτε έχουν διατεθεί ήδη από την Πολιτεία για να γίνουν δημόσια έργα, είτε καταπατήθηκαν από ιδιώτες.


ΠΗΓΗ: Αναδασμός: Σπουδαία Νέα για νέους αγρότες! http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/08/blog-post_24.html#ixzz1ewOI8IN4