13 Νοε 2011

Αποδίδουν και επιδοτούνται οι καλλιέργειες βασιλικού και γλυκάνισου

Πολύ καλές  προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν οι εναλλακτικές καλλιέργειες βασιλικού και γλυκάνισου που ανήκουν στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Το εντυπωσιακό μάλιστα στοιχείο που κάνει ελκυστικές τις καλλιέργειες αυτές είναι ότι οι αποδόσεις σε έσοδα φθάνουν να διπλασιάζονται όταν γίνονται με βιολογικά κριτήρια.

Η ζήτηση για τα προϊόντα δεν εστιάζεται μόνο εντός αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων, ενώ για την εμπορία και μεταποίηση των προϊόντων "τρέχει" μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου πρόγραμμα που επιδοτεί επενδύσεις σε μονάδες επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Υπερδιπλάσιες οικονομικές αποδόσεις φέρνει η βιολογική καλλιέργεια βασιλικού έναντι της συμβατικής, με τα έσοδα σε ετήσια βάση να υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Το ετήσιο κόστος για τον βασιλικό υπολογίζεται σε 300 ευρώ ανά στρέμμα δίνοντας καθαρό εισόδημα 800-1.100 ευρώ στην περίπτωση της συμβατικής καλλιέργειας.

Με το κόστος της συμβατικής καλλιέργειας γλυκάνισου να μην υπερβαίνει τα 150 ευρώ ανά στρέμμα, η οικονομική απόδοση φθάνει τα 500 ευρώ το στρέμμα ανά έτος. Πάντως, το δίπτυχο της επιτυχίας, σύμφωνα με τους γνώστες του τομέα που ειδικεύονται στις καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, είναι αφενός η συνεργασία μέσω ομάδων παραγωγών και η ποιότητα με βιολογικές μεθόδους.



Οι ράτσες και η ιστορία
Ο πλατύφυλλος, με τα σαρκώδη, σκληρούτσικα, μάλλον βαθύχρωμα φύλλα και μια ουλή - χαρακιά καταμεσής, προσφέρεται για το μαγείρευμα. Φτουράει πολύ καλύτερα στο χώρα παρά σε γλάστρα. Φυτεύεται Απρίλη ως και τον Ιούνιο. Οι τυχεροί εξ ημών που έχουν μποστάνι θα σας πουν ότι προκόβει θαυμάσια πλάι στις τοματιές. Ο τέλειος γαστρονομικός γάμος έχει βαθύτερη, γήινη συνάφεια.
Ο μικρόφυλλος, με τα ψιλούτσικα, πιο ανοιχτόχρωμα φύλλα, καθώς και ο σγουρός,εκείνο το κουκλάκι που θυμίζει κεφάλι πράσινου νέγρικου μωρού, θάλλουν στα παραθύρια της Μεσογείου ως κοσμητικά, αρωματικά φυτά, προστατεύουν από τα κουνούπια και υμνήθηκαν από τον λαϊκό, πλανταγμένο από τον σεβντά, ποιητή. Μαγειρικώς δεν αξιοποιούνται. Μπορούμε πάντως να στολίσουμε ένα πιάτο.

Οι ενδιαφερόμενοι για αγροτικές επιδοτήσεις, μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).