1 Δεκ 2011

Παραγωγοί και εισαγωγείς διαφωνούν για την... πατάτα Αιγύπτου


Αποκλείστηκε το λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης από την εισαγωγή της

Μια πρωτοβουλία που πλήττει τους εισαγωγείς πατάτας αλλά συμφέρει τους παραγωγούς του Λασιθίου της Κρήτης πήρε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το θέμα προκλήθηκε με ένα έγγραφο αίτημα που έστειλε το Επιμελητήριο Ηρακλείου (αριθ. πρωτ. 1724/14.11.2011) προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και διαμαρτύρεται επειδή πρόσφατη υπουργική απόφαση, που ορίζει τα σημεία εισόδου αιγυπτιακής πατάτας στην Ελλάδα, δε συγκαταλέγει το λιμάνι του Ηρακλείου.

«Με λύπη διαπιστώνουμε ότι το λιμάνι του Ηρακλείου δε συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών», τονίζεται στο έγγραφο του Επιμελητηρίου. Στη συνέχεια αναφέρεται ότι «όλοι οι εισαγωγείς πατάτας στην Κρήτη θα υποχρεούνται να εισάγουν τις ποσότητες πατάτας πρώτα από τα οριζόμενα λιμάνια και εν συνεχεία θα μεταφέρουν το εμπόρευμα στην Κρήτη». Έτσι θα επιβαρυνθεί η αξία των εισαγόμενων ποσοτήτων με το μεταφορικό κόστος από το λιμάνι ελέγχου στο λιμάνι της Κρήτης.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την έντονη αντίδραση των πατατοπαραγωγών του Λασιθίου. Ο διευθυντής της ΕΑΣ Λασιθίου Θ. Μουδάτσος, έκανε λόγο για μια κίνηση που, αν γίνει δεκτή από την κυβέρνηση, θα καταστρέψει την παραγωγή της κρητικής πατάτας.

«Για μας δεν τίθεται θέμα καν το να ανοιχτεί ως πύλη εισόδου το λιμάνι του Ηρακλείου για τον εκτελωνισμό της αιγυπτιακής πατάτας. Ίσα-ίσα που θα πρέπει να γίνει και το αντίθετο. Θα πρέπει δηλαδή να μειώσουμε το ισοζύγιο στις εισαγωγές-εξαγωγές πατάτας αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της ντόπιας αγοράς. Και αυτό αφορά τους παραγωγούς όχι μόνο του Λασιθίου αλλά ολόκληρης της Κρήτης».  πηγή : Newsbeast