26 Ιαν 2012

Οι πολικές θερμοκρασίες κατέστρεψαν τις πατάτες


Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί στο Αμύνταιο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι 100 πατατοπαραγωγοί του Αμυνταίου, αφού είδαν το 80% της παραγωγής τους να αχρηστεύεται, λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην περιοχή τον τελευταίο μήνα.
Παρά το γεγονός ότι το προϊόν βρισκόταν σε αποθήκες, δεν κατέστη δυνατή η προστασία του, αφού η θερμοκρασία έπεσε στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πωλήσεων πατάτας στην περιοχή Γιάννη Κοσμίδη οι σπόροι και τα λιπάσματα είναι απλήρωτα, ενώ «τρέχουν» και τα δάνεια των παραγωγών.

Το 2011 καλλιεργήθηκαν στην περιοχή 4.000 στρέμματα πατάτας με 20.000 τόνους, με το μέσο κόστος παραγωγής να διαμορφώνεται στα 17 λεπτά το κιλό και την τιμή αγοράς από τους εμπόρους να μην υπερβαίνει τα 16 λεπτά το κιλό.

Η ανησυχία των παραγωγών εντείνεται ακόμη περισσότερο, γιατί ενώ εδώ και τρεις ημέρες έχει σταλεί σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με κοινοποίηση στους βουλευτές όλων των κομμάτων και τον ΕΛΓΑ, ακόμα δεν έχουν καμία ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη ζημιά που υπέστησαν.

«Ούτε ένα συνεργείο του ΕΛΓΑ δεν έχει έρθει στην περιοχή, προκειμένου τουλάχιστον να εκτιμήσει την κατάσταση και να διαπιστωθεί και από τη δική τους πλευρά το μεγάλο πρόβλημα των πατατοπαραγωγών», τόνισε ο κ. Κοσμίδης.   Πηγή 

δείτε εδω για : Άφαντα από τα ράφια τα ελληνικά προϊόντα

και εδώ για : Έκλεψαν 15 τόνους... πατάτες!