16 Μαΐ 2012

Λεβάντα για απόσταξη και κέρδη … αρωματικά


Βιολογική καλλιέργεια λεβάντας 

Levandula Vera, Levandula stoechas ή αλλιώς η γνωστή μας λεβάντα.
Η λεβάντα είναι ευρέως γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τις αρωματικές και θεραπευτικές της ιδιότητες.Είναι φυτό κατά των σπασμών,  και κατά της αδυναμίας των νεύρων. (τσάι λεβάντας τονώνει το νευρικό σύστημα). Καταπραΰνει από τους πονοκεφάλους και τους στομαχόπονους. Κατά της δυσπεψίας. Έχει μεγάλη ευκολία στον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα το χειμώνα.  Χρειάζεται νερό και γι αυτό τις χρονιές που λείπουν οι βροχές κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι, για να έχει η καλλιέργεια κανονική απόδοση, πρέπει να αρδεύεται. Η βιολογική καλλιέργεια όλων των ειδών και των τύπων είναι σχετικά εύκολη, γιατί απαιτείται μόνον οργανική λίπανση.

Σε όλα τα είδη της λεβάντας χρησιμοποιείται μόνο το άνθος για την εξαγωγή του αιθέριου ελαίου. Καταλληλότερη εποχή συγκομιδής θεωρείται το στάδιο της τελικής ανάπτυξης του άνθους.

Η λεβάντα όπως και τα υπόλοιπα αρωματικά φυτά που φύονται στην Ελληνική επικράτεια, μπόρει να χρησιμοποιηθεί ως Πρώτη υλη για παραγωγή αιθέριου ελαίου.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μεγάλες αποδόσεις προσφέρουν οι εναλλακτικές καλλιέργειες
και: 

Η ελληνική λεβάντα και τα..... διεθνή αρώματα


Διαβάστε  στο παρακάτω Link για μια ευκαιρία και  για ένα νέο ξεκίνημα στην πάντα γεμάτη προοπτικές ελληνική αγροτική επαρχία.