28 Μαΐ 2012

Η διαδικασία της καλλιέργειας του γαϊδουράγκαθου


Η διαδικασία της καλλιέργειας του γαϊδουράγκαθου ή αλλιώς αγριαγκινάρας-  Cynara cardunculus –είναι σχετικά εύκολη και γίνεται ακόμη και στο πιο ακατάλληλο και ξερό χωράφι. Ως πολυετές φυτό, η σπορά γίνεται μία φορά κάθε δώδεκα χρόνια. Φυτεύεται στη καρδιά του φθινοπώρου τον Οκτώβριο, μεγαλώνει με τις βροχές του χειμώνα και μαζεύεται από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι και τις αρχές φθινοπώρου, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. 

Το σημαντικότατο πλεονέκτημα είναι ότι δε χρειάζεται καθόλου λίπασμα και νερό!!! Η ζήτηση αγριαγκινάρας στην Ευρώπη, από μηδενικά επίπεδα που ήταν το 2000, έφτασε τους 10 τόνους το 2009 και προβλέπεται να φτάσει τους 100 τόνους μέχρι το 2017.Η καλλιέργεια αγριαγκινάρας μπορεί να αναπτύξει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως 20% μέχρι το 2020 ακόμη και στα νησιά!!!

ΔΕΗ και αγριαγκινάρας : Το συγκεκριμένο εγχείρημα ξεκίνησε πιλοτικά το 2009, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ το φθινόπωρο του 2010 οργανώθηκε η συλλογή της βιομάζας στο χωράφι και παραδόθηκαν στη ΔΕΗ/ΑΗΣ Καρδιάς χίλιοι οκτακόσιοι τόνοι ξηρής μάζας αγριαγκινάρας, η οποία κάηκε σε μείγμα 8-10% με λιγνίτη, υπό την επίβλεψη ειδικών επιστημόνων από το εξωτερικό. Η τιμή αγοράς της αγριαγκινάρας από τη ΔΕΗ ήταν 51 ευρώ ανά τόνο ξηρής μάζας το 2010, ενώ πριν λίγες μέρες η εταιρεία προσδιόρισε το χρηματικό ποσό στο ύψος των 73 ευρώ ανά τόνο.

 «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προωθεί και πιστεύει στην εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών, με τις οποίες τίθενται οι βάσεις για τη συστηματική καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου προγράμματος που στοχεύει στη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών με τη χρήση ενεργειακού μίγματος καύσης στην ηλεκτροπαραγωγή, φιλικότερου προς το περιβάλλον», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.


Μπορείτε να δείτε ένα πολύ κατατοπιστικό Video για την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας


Διαβάστε  στο παρακάτω Link για μια ευκαιρία και  για ένα νέο ξεκίνημα στην πάντα γεμάτη προοπτικές ελληνική αγροτική επαρχία.